Campus

Nuna9 bouwt voorsprong verder uit

De gouden medaille kan ze nu bijna niet meer ontgaan. Na drie racedagen heeft het Nuon Solar Team haar voorsprong op de concurrenten vergroot tot bijna een uur. De gedoodverfde concurrent, de Tokai Challenger, is afgezakt naar de vierde positie.

De nummers twee en drie, team Michigan en het team uit Twente, reden ongeveer een uur na de Nuna9 over de streep bij het dorpje Kulgera.


Hoe is het mogelijk dat het tijdsverschil zo groot is geworden? “Dat heeft te maken met de harde wind”, schrijft aerodynamicus Jasper Alberts in de blog van het Delftse zonnewagenteam. “Hoewel de felle zon zorgde voor veel energie, werden de weersomstandigheden tijdens de rit steeds lastiger, we kregen te maken met harde wind. Maar voor ons was dit gunstig, schrijft Alberts. “We hebben de kleinste en lichtste auto van allemaal en hebben daarmee ook de minste luchtweerstand.”


De vele passerende roadtrains – vrachtwagencombinaties met soms wel drie trailers – maakten het racen tijdens de derde etappe extra gevaarlijk. Coureur Sharon van Luik vertelt: “Vandaag werd ik voor het eerst zelf ingehaald door zo’n roadtrain. Ik merkte dat ik bijna de berm in werd gedrukt door de zuigende werking, en moest echt mijn best doen om genoeg tegen te sturen.”


Ver achter Nuna is een spannende strijd om de tweede plaats aan de gang. De teams uit Michigan (VS) Tokai (Japan) en Twente zitten elkaar op de hielen. Het team uit Michigan neemt voorlopig de tweede plaats in.

 


De stand na 1.766 km (control stop Kulgera)

Racedag 3 – dinsdag 10 oktober1. Nuna (Nederland) 14:53:06

2. Michigan (VS) + 00:56:03

3. Twente (Nederland) + 01:12:16

4. Tokai (Japan) + 01:22:08

5. Punch (België) + 01:30:24Afstand afgelegd door Nuna op dag 3: 647 kilometer

Totaal afgelegde afstand door Nuna na 3 dagen: 1.914 kilometer


Tijdens de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge rijden zonneraceteams drieduizend kilometer door Australië van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Het studententeam van de TU Delft doet dit jaar voor de negende keer mee. Zes maal behaalde het goud en tweemaal zilver. Dit jaar doen 38 teams uit 21 landen mee. Zondag 8 oktober startte de race, de winnaar komt vermoedelijk donderdag 12 oktober over de finish.


Lees ook Nuna aan kop in Australië 

Redacteur Tomas van Dijk

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.