Onderwijs

Nominatie voor BK City

De TU Delft is met BK City genomineerd voor de Gouden Piramide 2010, een jaarlijkse rijksprijs voor ‘inspirerend opdrachtgeverschap’.

Op de website van de Gouden Piramide wordt het tot BK City omgebouwde voormalige TU-hoofdgebouw ‘fleurig en flexibel’ genoemd. De prijs bestaat uit een bedrag vijftigduizend euro en een trofee.

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg zei woensdag 26 mei tegen de ondernemingsraad het een leuk detail te vinden dat het een prijs is van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Datzelfde ministerie moet immers beslissen of Bouwkunde de 25 miljoen euro mag houden die de faculteit van minister Plasterk kreeg voor nieuwbouw. “We zijn er buitengewoon op gebrand om deze prijs binnen te slepen.”

 De Green Dot Award is een wereldwijde designprijs voor innovatieve, ‘groene’ producten met een hoog designgehalte.

Hemelbed

De Evening Breeze, een luchtgekoeld hemelbed, is bedacht door de studenten industrieel ontwerpen Thomas van den Groenendaal en Yoeri Nagtegaal.

Het bed wil een energiezuinig alternatief bieden voor ‘plaknachten’ in de tropen en in gematigde streken tijdens de zomer. Omdat het bed zelf luchtkoeling heeft, hoeft niet de hele kamer met een airco te worden gekoeld.

Hotelsector

De vinding van Van den Groenendaal en Nagtegaal is bedoeld voor de hotelsector. Beide bedenkers gingen aan het werk naar aanleiding van een initiatief van Nico Visser, lector duurzaam toerisme aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer, en ecoconsultant Tim van den Brink.

Grootste probleem bij het ontwerpen van een bed met airco was het oplossen van ‘traditionele’ aircoproblemen als herrie, tocht, te intense kou en een niet te stelen of kwijt te maken bediening.

Zie ook: ‘Koel briesje in bed’ van 20 september 2007 op deze site.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.