De kans op succes wordt steeds kleiner voor wetenschappers die een talentenbeurs aanvragen bij onderzoeksfinancier NWO. Minder dan zestien procent van de indieners kon dit jaar een Vidi-beurs krijgen.
Ieder jaar verdeelt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) beurzen in de zogeheten Vernieuwingsimpuls. Er zijn Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor recent gepromoveerde, ervaren en zeer ervaren wetenschappers.
Een op zes
Deze keer deden 556 onderzoekers een gooi naar de Vidi-subsidie. Slechts 88 van hen sleepten de subsidie in de wacht, waarvan er vijf terechtkwamen bij TU-onderzoekers. Dat betekent dat slechts 15,8 procent ofwel iets minder dan één op de zes van de aanvragen werd gehonoreerd. Ter vergelijking: in 2005 probeerden slechts 307 onderzoekers zo’n Vidi-subsidie te verkrijgen en boekte één op de vier succes. Het honoreringspercentage in deze ronde Vidi-toekenningen is ‘het laagste ooit binnen de Vernieuwingsimpuls, schrijft NWO.
Zorgen
Begin deze maand sprak NWO-voorzitter Jos Engelen zijn zorgen uit over de dalende slagingskans in de Vernieuwingsimpuls. “Ik hoop maar dat we in Nederland geen talent vergooien waar we later spijt van krijgen”, zei hij. NWO moet geschikte wetenschappers afwijzen, omdat het budget niet ruim genoeg is om alle talenten te subsidiëren.
De TU-bibliotheek moet in de loop van het jaar in een soort huiskamer en studieplek veranderen. In dit zogeheten ‘Library Learning Centre’ moeten studenten en medewerkers straks in loungebanken informeel kunnen afspreken met een hapje en een drankje. Natuurlijk past daar ook een mooie nieuw glanzende vloer bij.

Comments are closed.