Kort

(Nog) geen energiesteun voor alle studenten

Het kabinet wil niet met gemeenten praten over een manier om alle uitwonende studenten te compenseren voor de gestegen energiekosten. Dat bleek tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. De Tweede Kamer sprak met de minister van Financiën, Sigrid Kaag, over de rijksbegroting voor volgend jaar. Ook de steun voor de gestegen energiekosten kwam uitgebreid ter sprake.

Farid Azarkan van DENK stipte aan dat gemeenten “met de handen in het haar zitten” in verband met studenten en de energiekosten. Hij verzocht het kabinet om nogmaals met de gemeenten te praten. Eerder heeft het kabinet steeds gezegd dat studenten geen energietoeslag zouden moeten krijgen, omdat hun situaties zo verschillend zijn: het zou niet goed zijn om hun allemaal het geld te geven.

Intussen blijven studentenvakbond LSVb en de studentenhuisvesters pleiten voor een compensatieregeling voor studenten, ook omdat zij nauwelijks dreigen te profiteren van het prijsplafond voor energie. Vanaf januari kan een gemiddeld huishouden van twee personen een korting tot 2.500 euro tegemoetzien. Deze maatregel gaat ook gelden voor huishoudens die gemeenschappelijk energie verbruiken met bijvoorbeeld blokverwarming of stadswarmte. Veel studenten dreigen daar nauwelijks van te profiteren omdat zij gedeelde energieaansluitingen hebben. 

De LSVb en Kences, de koepelorganisatie van grote studentenhuisvesters als DUWO en SSH, schreven de verantwoordelijke ministers Jetten, Kaag, Adriaansens, Schouten en De Jonge daarom een brief waarin ze stellen dat bij de uitwerking van het energieplafond moet worden gezorgd dat studenten een gelijkwaardige compensatie krijgen. (HOP, BB en PvT)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.