Onderwijs

​Nieuwe studie ‘codekraken’ voor Britse wonderkinderen

Jonge whizzkids kunnen vanaf 2018 terecht op Bletchley Park in Engeland, waar ze leren hoe ze cybercriminaliteit kunnen bestrijden. Op dit landgoed kraakten geleerden in de Tweede Wereldoorlog belangrijke militaire codes van de Duitsers.

Het Verenigd Koninkrijk kampt met steeds meer cyberaanvallen, meldt de Britse krant The Guardian, en komt deskundigen tekort die hier goed tegen kunnen optreden. Daarom mogen zo’n honderd bollebozen tussen de zestien en negentien jaar gratis een driejarige studie volgen.

Dat is een ideale leeftijd, zegt cyberveiligheidsexpert Richard Brunton in The Guardian. “Die jongeren zijn opgegroeid met de nieuwste technologie en missen de naïviteit van oudere generaties die denken dat een firewall of een goed wachtwoord voldoende is om hun gegevens te beschermen.”

Naast lessen over cyberveiligheid krijgen de whizzkids ook wiskunde, natuurkunde en informatica. Iedereen met talent kan zich aanmelden – vooral diegenen die goed zijn in het oplossen van logische vraagstukken.

De locatie is niet willekeurig gekozen. Het landgoed Bletchley Park was in de Tweede Wereldoorlog de plek waar geleerden de enigma-codes van de Duitsers wisten te kraken en daardoor de loop van de oorlog beïnvloedden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.