De TU en de studentenraad verwachten deze of volgende week een akkoord over de RAS-regeling. Dan komt er eindelijk duidelijkheid voor studenten die komend jaar willen besturen.
Het college van bestuur en de studentenraad (sr) praten al sinds november over een nieuwe ‘regeling afstudeersteun studenten’ (RAS). De universiteit wil tien procent korten op bestuursactiviteiten. Dat betekent 50 duizend tot 75 duizend euro op een totaal budget van 2 miljoen euro. De regeling had er in december al moeten liggen maar beide kwamen er tot op heden niet uit, ondanks veelvuldig overleg en brieven over en weer.
De regeling moet rekening houden met de wettelijke mogelijkheid van collegegeldvrij besturen. Daarnaast wil de TU dat nieuwe verenigingen gemakkelijker in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding. Die flexibiliteit zorgde volgens de sr voor onzekerheid over de continuïteit van vergoedingen bij andere verenigingen. Sr-voorzitter Mathias de Koning noemt die flexibiliteit inmiddels ‘een goede zaak’.
Fulltime besturen
Het overgebleven pijnpunt is volgens beide partijen de vraag hoe om te gaan met de financiering van fulltime besturen. “Dat vergt dat besturen zich aanpassen”, zegt Timo Kos. De directeur onderwijs & studentenzaken meldt dat aan de sr ’twee goede en verstandige opties’ zijn voorgelegd over fulltime besturen. Wat die opties inhouden, wil Kos niet zeggen. “Ze bevatten veel suggesties om het voor verenigingen makkelijker te maken zowel een bestuur als een studie te kunnen doen. De sr heeft daar met veertig partijen overleg over. Het lijkt me niet verstandig om midden in de onderhandelingen daar via de media uitspraken over te doen.”
De Koning zegt dat er sprake is van ‘een moeilijke keus’. “Er komt misschien een korting op fulltime besturen en dat is minder wenselijk. Het is jammer dat er bespaard moet worden, maar de TU doet grote uitgaven aan de RAS. Wij willen constructief meedenken. Het is lastig: niemand wil inleveren.” Toch denkt De Koning dat er deze week een akkoord kan liggen. “Of anders volgende week. Wij vertegenwoordigen alle studenten en organisaties en gaan met hen voorleggen welke optie het beste is voor bestuurlijk Delft. Dat kan uitlopen.”
Onwaarheden
De Delftse studentenvakbond VSSD doet daar een schepje bovenop, omdat De Koning nu media te woord moet staan over een persbericht van de bond. Daarin sprak de VSSD van een ‘fikse bezuiniging van een half miljoen euro’ en ‘wijzigingen die desastreus zijn voor de ontwikkeling en ontplooiing van de Delftse ingenieur’.
Het is volgens De Koning ‘jammer dat er onwaarheden’ in het bericht staan. “Het idee wordt gewekt dat de RAS alleen voor nominale studenten gaat gelden, maar dat is niet waar. We willen ervoor zorgen dat het voor iedereen mogelijk wordt om te besturen.”
Minder maanden vergoed
De TU zelf benadrukt dat de korting niet een half miljoen euro maar slechts 50 duizend tot 75 duizend euro betreft. Het totale budget voor de RAS is de afgelopen twee jaar verhoogd van structureel 1,1 miljoen euro naar structureel 2 miljoen euro, waarvan 300 duizend euro afkomstig is uit studievoorschotmiddelen, aldus een woordvoerster van de universiteit.
Volgens haar heeft de TU het hoogste aantal fulltime bestuurders (153) die twaalf maanden vergoeding kunnen krijgen voor opgelopen studievertraging. Andere universiteiten zouden minder bestuurders kennen die bovendien in veel gevallen niet twaalf maar zes of negen maanden vergoed zouden krijgen.
En studenten die nu overwegen een bestuur te gaan doen? Vallen die nog onder de oude RAS-regeling? Dat hangt volgens Kos af van wat de sr besluit. “Dat zit in de onderhandeling besloten.”
Comments are closed.