Onderwijs

Nieuwe decaan TBM: ‘Ik wil me helemaal onderdompelen’

Na een aantal interim-decanen begint Hans Wamelink op 1 mei als vaste decaan bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

U hebt civiele techniek gestudeerd in Delft, daarna uw eigen bedrijf gehad, bij de TU Eindhoven gewerkt en bent tien jaar hoogleraar geweest bij Bouwkunde. Waarom deze stap?


“Het lijkt me een interessante faculteit. De functie ligt dicht tegen mijn vakgebied aan, mijn specialisatie is management. Ik vind het leuk om samen te werken met gedreven mensen, en om na te denken over de toekomst. Ik denk dat ik genoeg kennis heb van het vakgebied, want ik heb veel bestuurlijke ervaring.”


Er is al een tijd geen vaste decaan geweest. Ligt er veel achterstallig werk?


“Het managementteam heeft goed werk verricht, ik heb de indruk dat het een team is dat goed samenwerkt. De faculteit is goed bestuurd door de interim-decanen en er is een meerjarenplan geschreven dat er degelijk uitziet.”


Wat vindt u ervan dat er al een meerjarenplan ligt?


“Ik denk dat het goed is dat op papier is gezet wat het managementteam wil. Dit geeft een goed signaal, dat TBM de zaken op orde heeft ook zonder vaste decaan. Er zitten vast elementen in waar we het nog over moeten hebben.”


Waar gaat u mee beginnen?


“Mijn voornemen is om eerst de faculteit goed in me op te nemen, te kijken wat er nodig is. Ik wil niet zomaar besluiten nemen. Ik ga veel gesprekken voeren, bijvoorbeeld met de OC, de FSR en Curius. Verder wil ik elke dag een rondje door de faculteit wandelen, om te zien wat er speelt en te praten met studenten en medewerkers. Ik wil me helemaal onderdompelen. Ik zeg altijd: de universiteit, dat ben je met elkaar.”


Blijft u nog actief bij Bouwkunde?


“Ik zal de promovendi begeleiden die ik nu onder mijn hoede heb, maar ik neem geen nieuwe aan. Bij TBM blijf ik betrokken bij het onderzoek en onderwijs en blijf ik een dag in de week onderwijs geven.”


Is dat niet te druk allemaal?


“Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Een groot voordeel van onderwijs geven is dat je ziet wat er gebeurt in het veld.”


Hebt u er zin in?

“Jazeker! De benoemingsperiode was een lang traject, waardoor ik me er mentaal goed op heb kunnen voorbereiden. Door dat lange proces wil je niets anders meer. Ik heb het gevoel dat ik er helemaal klaar voor ben.”


Lees ook: Wie wordt decaan van TBM over wat medewerkers van de faculteit van een nieuwe decaan willen.


Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.