Campus

Nieuw gebouw voor Delftse startups op de campus

Naast Yes!Delft komt nog een gebouw voor startups. De gemeenteraad stemde in met een garantstelling. “De behoefte aan bedrijfsruimte is groot”, zegt wethouder Bas Vollebregt.

Ondernemersbroedplaats Yes!Delft groeit uit zijn jasje. Aanpalend komt een tweede pand voor innovatieve ondernemers. (Foto:Itank.eu)

Dit jaar nog wordt gestart met de bouw van NeXt!Delft. Als alles volgens plan verloopt, opent dit gebouw voor startups eind 2021 de deuren. Het krijgt een vloeroppervlak van tienduizend vierkante meter en moet huisvesting voor 500 voltijds medewerkers (fte) en voorzieningen bieden aan innovatieve bedrijven. Het komt pal naast bedrijvenbroedplaats Yes!Delft te staan, op het zuidelijke gedeelte van de TU Delft Campus.

NeXt!Delft moet tegemoet komen aan de grote behoefte aan bedrijfsruimte in de stad. Dat deze behoefte er is, staat volgens de gemeente buiten kijf. Het tekort zou een belangrijke rem zijn op de economische groei, en de groei van werkgelegenheid. “Ondernemers trekken weg uit Delft omdat ze hier nergens terecht kunnen”, aldus Bas Vollebregt (Stip), wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed.

De laatste horde
De gemeenteraad van Delft schaarde zich vorige week donderdag achter een plan van het college dat voorziet in een garantstelling voor huuropbrengsten tot 650 duizend euro en een investering van een half miljoen euro. Daarmee is de laatste horde genomen voor de realisatie van het project, waar al zes jaar lang over gesproken wordt, aldus Vollebregt. ‘Het was een moeilijke businesscase omdat startupbedrijven zich niet van te voren als huurder willen committeren. Ze weten immers niet hoe hun bedrijf er over een paar jaar voor staat.”

Het gros van het geld komt overigens niet van de gemeente, maar van een vastgoedfonds dat vorig jaar is opgericht. De TU mag zelf geen vastgoed financieren voor externe partijen. Dat behoort nu eenmaal niet tot de kerntaken van de universiteit. Ze sloeg daarom vorig jaar de handen ineen met verzekeraar ASR, dat een speciaal fonds, het Dutch Science Park Fund, in het leven riep.

‘Next!Delft is belangrijk voor de ontwikkeling van het innovatieve ecosysteem op de TU Delft Campus’

Dat de TU geïnteresseerd is in vastgoed is logisch. De ontwikkeling van vastgoed op de campus voor bedrijven was zo goed als stil komen te staan, terwijl dit een belangrijk middel is om samenwerking tussen de TU en bedrijven te stimuleren.

Nicoly Vermeulen, vice president operations van de TU Delft, laat weten erg blij te zijn met de realisatie van dit gebouw. “Het is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het innovatieve ecosysteem op de campus. Het biedt niet alleen onderdak aan innovatieve bedrijven, maar faciliteert ook de noodzakelijke doorstroming van scale-ups uit YES!Delft die daarmee ruimte vrijmaken voor nieuwe startups. Hierdoor kunnen we zowel talent behouden als nieuwe bedrijvigheid aantrekken.”

In een tweet over Next!Delft repte Vollebregt over tienduizend banen. Maar voor zoveel werkgelegenheid zal het gebouw toch niet zorgen? “Klopt”, zegt de wethouder. “Daarmee refereerde ik naar onze ambitie om tegen 2040 te zorgen voor tienduizend extra banen. Tienduizend meer dan de circa 55 duizend die er nu in Delft zijn. Next!Delft levert daar een mooie bijdrage aan.”

De wethouder verwacht niet dat de coronacrisis roet in het eten zal gooien. “Er zijn natuurlijk veel bedrijven die in onzekerheid verkeren. Maar de behoefte aan bedrijfsruimte is desondanks enorm groot.”

Redacteur Tomas van Dijk

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.