Onderwijs

Niet Inholland, maar Helicon had geldproblemen

Eén hogeschool zat in de financiële problemen, maar minister Van Bijsterveldt zei niet welke. Het blijkt de antroposofische Hogeschool Helicon te zijn, die in januari ophield te bestaan.


In 2010 en 2011 was er bij deze onderwijsinstelling sprake van een ‘financieel risico’, meldde de Onderwijsinspectie in haar jaarverslag, al stond de naam van de hogeschool er niet bij. De Tweede Kamer stelde er vragen over aan minister Van Bijsterveldt: waar waarschuwde de inspectie nu eigenlijk voor?


De hogeschool kon op de middellange termijn misschien niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen, antwoordde de minister, nog altijd zonder de naam van de hogeschool prijs te geven. De betreffende instelling kampte met dalende studentenaantallen. Bovendien waren er “mogelijke verplichtingen voor de aankoop van een gebouw”.


De naam van Inholland begon rond te zoemen, want die hogeschool trekt veel minder studenten dan voorheen en zou misschien ook gaan verhuizen naar de Zuidas van Amsterdam. Maar Inholland-voorzitter Doekle Terpstra ontkent dat zijn instelling een financieel probleem heeft. “Nooit gehad ook.”


Terpstra roept de minister op om de naam van de betreffende hogeschool bekend te maken. “Er wordt volop gespeculeerd en die ruis moet weg”, zegt hij. Het nieuws levert volgens hem onnodig veel onrust op.


Het ministerie wil er niets over zeggen, maar de HBO-raad wel. Het is de Hogeschool Helicon, aldus een woordvoerder. “De problemen van Helicon waren allang bekend.” Niet voor niets is deze instelling begin dit jaar overgenomen door de Hogeschool Leiden.


In feite bestaat Helicon dus niet meer. Daarmee is ook het gerucht ontzenuwd dat er binnenkort een hogeschool zou kunnen ‘omvallen’, zoals website Scienceguide suggereerde.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.