Utrechtse studenten melden zich bij bosjes ziek voor tentamens. De oorzaak? De regel dat een student niet mag herkansen als hij lager scoort dan een vier . De TU heeft deze regel niet, maar ziet wel andere problemen met tentamens.
De Delftse tentamenregels werken overmatig ziek melden niet in de hand, anders dus dan aan de Universiteit Utrecht, waar nieuwssite DUB en de NOS over berichtten. Op de TU zijn er voor elk vak sowieso twee mogelijkheden per jaar om een tentamen te maken. Veel studenten vinden dit een goede afspraak. “Ik begrijp die maatregel van de Universiteit Utrecht niet. Als je lager dan een vier haalt, heb je het toch geprobeerd?” Reageert Robin (tweedejaars Informatica) op het nieuws.
Is het systeem van de TU dan waterdicht? Nee. Bij het aan- en afmelden voor tentamens gaat wel eens wat fout. “Studenten kunnen zich tot twee weken van tevoren inschrijven “, vertelt Suzanne Paniagua van het Tentamenloket. “Zijn ze te laat, dan komen ze op een wachtlijst. Vóór het tentamen moeten ze een half uur wachten om te kijken of er lege plekken overblijven. Als je niet bij het tentamen kunt zijn moet je je afmelden via Osiris. Doe je dat niet, dan zijn er geen consequenties.”
Te lege zalen
Het gevolg: studenten die zich inschrijven om niet op de wachtlijst te komen, maar zich vergeten af te melden. En daardoor dus lege zalen bij tentamens. “Dit is een giga-probleem bij ons”, aldus Hans Hellendoorn, onderwijsdirecteur bij 3ME. “Het is slecht voor het milieu, omdat we veel papier moeten weggooien. Verder worden er te veel zalen en surveillanten geregeld. We hebben al van alles verzonnen, maar het kost gauw meer administratie dan de huidige situatie.”
“Ik vind het wel lullig dat mensen zich niet afmelden”, zegt Robin. “Bij sommige tentamens heb je echt dat halve uur nodig en weet je dat er nog minstens twintig lege plekken zijn in de zaal. Je kunt beter de mensen straffen die te laat komen!”
Te volle zalen
Maar ook de andere kant op is er een probleem. Bij L&R is het een trend om een voldoende te herkansen voor een hoger cijfer. “We zijn er niet heel gelukkig mee”, zegt Diana Flohr, studieadviseur bij Lucht- en Ruimtevaarttechniek. “Studenten mogen zelfs propedeusevakken herkansen. Natuurlijk kun je van een derdejaars student verwachten dat hij een introductievak nu beter kan dan in zijn eerste jaar!”
Adrian (tweedejaars L&R) heeft dat wel eens gedaan. “Ik heb een keer van mijn 7 een 7,5 gemaakt.” Jonas (ook tweedejaars L&R) merkt dat het drukker is bij tentamens. “We hadden eens zoveel mensen op het tentamen dat we één grote tafel hadden met meerdere studenten eraan. Sommige moesten zelfs buiten de zaal zitten.”
“We krijgen steeds meer klachten vanuit docenten”, aldus studieadviseur Flohr. “We zijn nu aan het inventariseren en hopen met een oplossing te komen.”
Comments are closed.