Nibud: minder ouders steunen hun studerende kinderen

De herinvoering van de basisbeurs heeft de financiële situatie van studenten iets verbeterd, aldus het Nibud. Ouders betalen hierdoor minder vaak mee aan de studie van hun kinderen.

De situatie van hbo- en wo-studenten is de afgelopen drie jaar licht verbeterd. Minder studenten hebben betalingsachterstanden en ze lenen minder vaak bij DUO of hun ouders. Wel hebben veel studenten een bijbaan; negentig procent werkt of heeft een betaalde stage waarmee ze gemiddeld 560 euro per maand verdienen.

Nu de basisbeurs terug is, draagt nog maar vijftig procent van de ouders financieel bij, vergeleken met zeventig procent in 2021. Toch zegt zestig procent van de studenten “makkelijk” rond te komen, al vindt tien procent het “heel moeilijk”.

Zo zijn uitwonende studenten veel geld kwijt aan de huur van een kamer of appartement. Gemiddeld kost ze dat zo’n veertig procent van hun inkomen. De stijgende kamerprijzen zullen het er de komende tijd niet makkelijker op maken, waarschuwt het Nibud.

Kanttekening

Studentenorganisatie ISO wijst erop dat veel uitwonende studenten vorig studiejaar, tijdens het Nibudonderzoek, extra geld kregen vanwege de inflatie. Tot 1 september was hun maandelijkse basisbeurs 164 euro hoger. Nu dat wegvalt, stijgt de financiële onzekerheid onder studenten weer, vreest het ISO. (HOP, OL)

Comments are closed.