Onderwijs

Nestor van de digitale wereld

Computerwizzard Jochem van Dieten brak dit jaar met een paar muisklikken door de virtuele beveiligingsmuur van Blackboard. De voorzitter van studentenorganisatie Online Internet strijdt voor toegankelijkere websites, meer downloadmogelijkheden en vooral een betere voorlichting over de mogelijkheden van internet.

Het afgelopen jaar heeft u een aantal gaten in het netwerk van de TU ontdekt. U liet zien dat je eenvoudig op andermans account in kunt breken. U bent een luis in de pels van de ict. Worden ze op de TU niet horendol van u?

“Ik denk dat er wel een aantal mensen rondloopt, dat mij liever ziet gaan dan komen. Maar dat zou niet zo moeten zijn, omdat ze dankzij mij het netwerk kunnen verbeteren. De TU Delft maakt gebruik van een onveilig authenticatieprotocol voor het netwerk, om studenten te traceren. Studenten moeten om in te kunnen loggen 26 stappen van de handleiding doorlopen. 40 Procent van de gebruikers komt er zonder hulp niet uit. Absurd.”

Wat zou er moeten veranderen?

“De voorlichting. Bij de eerste reorganisatie van de dienst technische ondersteuning (DTO) vloog de voorlichting eruit. Een grote fout. Te veel mensen zijn daarom nu bezig met het beantwoorden van vragen van studenten. Daar komt de onterechte kritiek vandaan dat het beheer van het netwerk duur zou zijn, maar dat klopt niet. De organisatie is verkeerd en duur. Al drie jaar roepen wij dat DTO alle eerstejaars met een mooie slideshow moet uitleggen hoe het netwerk werkt. Van Blackboard kun je allerlei programma’s, zoals ‘Dreamweaver’, ‘Matchad’, ‘Pro Engineer’ en antivirussoftware gratis downloaden. Dat weet bijna niemand. Het is ongelooflijk zonde dat veel studenten dat mislopen. Wij hebben een ict-afdeling die het contact met de klant kwijt is. Back office heeft slecht contact met front office en de studenten zijn de dupe.”

Een groot netwerk levert ook veel problemen op met bijvoorbeeld virussen. Hoe kan een universiteit daar het beste mee omgaan?

“Virussen zijn inderdaad een groot probleem. Een virus kan een heel netwerk plat leggen. In Twente gaan ze daar veel slimmer mee om. Als ‘iemand’ besmet is met een virus, wordt hij of zij in quarantaine geplaatst. Daar is een plek voor gemaakt op het netwerk, waar diegene het virus zelf weg kan halen. 35 Procent lost zo problemen op zonder verdere hulp. Doordat besmette netwerkers automatisch in quarantaine worden geplaatst, is 50 procent van het werk al gedaan. In Delft gebeurt dat nog handmatig. Dat betekent dat ze in Twente tweederde van het werk hebben bespaard, door het automatisch te doen.

Onbegrijpelijk dat dit hier niet van de grond komt. We hebben een van de beste informaticaopleidingen van Nederland, maar die wordt amper bij de gang van zaken betrokken. Als je in Delft het Twente-systeem zou toepassen, zou je beduidend minder fte’s nodig hebben. Daar zou wel eens de oorzaak van het probleem kunnen liggen.”

In Delta 09 van dit jaar bekritiseerde u de snelheid van het netwerk. In februari 2006 buigt het college van bestuur zich over de vraag of ze de internetverbindingen in de studentenflats moet upgraden of alles moet uitbesteden aan een commerciële provider.

“Upgraden van de internetverbindingen in de studentenhuizen hoeft helemaal niet geúpgraded te worden. Wat de TU nu aan hardware heeft, is meer dan genoeg. Het moet alleen slimmer geconfigureerd worden. Ook alles uitbesteden lijkt mij een slechte zaak. De belangen van een commerciële provider zullen nooit gelijk lopen aan de belangen van de TU.

Een besluit in februari is trouwens ook veel te laat. Een jaar geleden werden de problemen met de snelheid eindelijk erkend. Toen werd gekozen voor een kortetermijnoplossing en na ongeveer een jaar zou de definitieve oplossing klaar zijn. Maar er gebeurde niets. Pas begin deze maand werd een consultancybureau in de arm genomen om een toekomstvisie te ontwikkelen. Ze moeten nu alles op alles zetten om een nieuw systeem door te voeren voor het volgende studiejaar. Ik heb genoeg van die loze beloftes.”

U bent ook netwerknestor van de Roland Holstlaan en Van Hasseltlaan. Hangt u daar de muis aan de wilgen?

“Ja, ik stop als nestor. Als studenten netwerkproblemen hebben, kunnen ze bij hun netwerknestor op hun eigen complex terecht. Maar als studenten bijvoorbeeld problemen hebben met e-mail of andere programma’s, moeten ze bij de TU aankloppen. Sommige mensen van de helpdesk op de TU sturen mensen terug naar ons. Zo dumpen ze problemen op ons bord en dat is niet leuk meer.”

De maximum downloadsnelheid werd door de TU ook ingesteld omdat studenten films, muziek en tv-series downloaden van internet. Volgens de muziekindustrie een grof schandaal.

“Downloaden vind ik geen enkel probleem. In Nederland mag je een kopie voor eigen gebruik maken, dat staat expliciet in de wet. Diezelfde regel is van toepassing als ik kopieën maak voor college in de bibliotheek. Een cd downloaden voor jezelf is volstrekt legaal. Uploaden niet, dat is illegaal.”

Maar bij veel internetsites kun je toch alleen muziek of films downloaden als je je harddisk ter beschikking stelt?

“Nee, dat is juist heel makkelijk te vermijden. Ik kan iedereen heel makkelijk uitleggen hoe je kunt downloaden zonder dat er iets van je harde schijf geupload wordt. Ict zou daar voorlichting over moeten geven. Nu is er een halfslachtig beleid. Uploaden van muziek en films is illegaal en wil men tegen gaan. Maar wat doet de TU? Ze stelt een datalimiet in. Belachelijk. Ze zegt nu dat je tot vijftig gigabyte per maand mag uploaden, maakt niet uit wat je doet. Maar de 51ste gigabyte is een overtreding. Dat is tenenkrommend. Als je films uploadt is de eerste gigabyte fout. En als je een webcam op je cavia hebt gericht dan is de vijfhonderdste gigabyte nog steeds niet fout.”

Als je ‘Jochem van Dieten’ googlet krijg je meer dan tienduizend hits. Op www.newsreader.org, www.tweakers.net en verschillende Google-discussiegroepen helpt u mensen die problemen hebben met hun computer. Waarom?

“Ik vind het leuk om mensen duidelijk te maken dat internet heel veel mogelijkheden heeft. Het grote voordeel van die discussiegroepen is dat je alleen de dingen hoeft uit te leggen die je interesseren. Over MS-Word zul je me bijvoorbeeld nooit horen, maar wel over mijn stokpaardjes databases en toegankelijkheid.”

Want daar valt nog veel aan te verbeteren?

“Heel veel. Mensen die een zakcomputer (PDA) gebruiken of op internet willen met hun mobiele telefoon, komen vaak bedrogen uit. Het schermformaat van de meeste pagina’s is te groot voor een PDA of mobiel. Daarnaast vind ik het belangrijk dat internetpagina’s voor blinden toegankelijk zijn. Je moet een internetpagina zo opmaken dat zij op een brailleregel kunnen voelen wat er staat. Kijk bijvoorbeeld naar TMF.nl, die pagina is onleesbaar voor blinden en mensen met een ander besturingssysteem dan Windows. Als je Linux of MS-Dos gebruikt zie je een lege pagina. TMF is een commerciële instelling en heeft een andere doelgroep, dus dat begrijp ik nog. Maar sommige pagina’s van de TU zijn niet voor blinden of mensen met Linux of MS-Dos toegankelijk. Daar maak ik me boos over. Het gaat er niet om hoe mooi en flashy een pagina eruit ziet, maar hoe goed je informatie kunt vinden die je zoekt.”

Schuilt er een ware digitale moeder Theresa in u of helpt u mensen ook om andere redenen?

“Voor een deel is het natuurlijk ook een manier om je kennis te etaleren. Door mijn reputatie heb ik mijn huidige baan verdiend. Ik ben nu gedetacheerd op het ministerie van sociale zaken in de ict. Bij het sollicitatiegesprek hebben we vooral gesproken over mijn toekomstplannen en de invulling van mijn werkzaamheden. Maar niet over mijn kennis. Die staat niet ter discussie.”

Computers maken een belangrijk onderdeel uit van uw leven. Komt u wel los van de computer op zaterdagavond als veel studenten aan de bar zitten?

“Nee, dan lig ik al in bed. Ik ben geen uitgaanstype, ook nooit geweest. Voor veel mensen zal ik wel het stereotype nerd zijn. Maar ik ben zeker niet contactgestoord. Ik vind het leuk om met mensen te praten. ’s Avonds kijk ik naar tv-series die ik heb gedownload. ‘Lost’ is een van mijn favoriete series, die kijk ik in breedbeeld op mijn computer, met de beste geluidskwaliteit. De allernieuwste afleveringen uit Amerika. Of ik lees wat.”

Een boek?

“Ja, bijvoorbeeld. Maar dan wel op de computer.”
Wie is Jochem van Dieten?

Jochem van Dieten (29) studeert chemische technologie, maar verpachtte tijdens zijn studie zijn hart aan computers. Tijdens een stage in Singapore van twee maanden wist hij de productietijd van een tijdschrift over bouwen van drieënhalve week te verkorten tot drie dagen. Hij week niet meer van de zijde van computers. Terug in Delft maakte hij programma’s om de toegankelijkheid van internet(sites) te verbeteren. Sinds kort werkt hij voor het ministerie van sociale zaken. Programmeren vindt hij inmiddels zo leuk, dat hij zijn studie waarschijnlijk niet meer af maakt. In februari vertrekt Van Dieten mogelijk naar Shanghai (China) om als accountmanager aan de slag te gaan. Voor de oplettende surfer staat hij ook bekend onder zijn alias Yoshi. “Ik heb zes maanden stage gelopen in Japan. Daar konden ze Jochem niet uitspreken en maakten er Yoshi van. Als de naam Jochem al vergeven is op een forum, gebruik ik Yoshi.”

(Foto’s: Sam Rentmeester/FMAX)

Het afgelopen jaar heeft u een aantal gaten in het netwerk van de TU ontdekt. U liet zien dat je eenvoudig op andermans account in kunt breken. U bent een luis in de pels van de ict. Worden ze op de TU niet horendol van u?

“Ik denk dat er wel een aantal mensen rondloopt, dat mij liever ziet gaan dan komen. Maar dat zou niet zo moeten zijn, omdat ze dankzij mij het netwerk kunnen verbeteren. De TU Delft maakt gebruik van een onveilig authenticatieprotocol voor het netwerk, om studenten te traceren. Studenten moeten om in te kunnen loggen 26 stappen van de handleiding doorlopen. 40 Procent van de gebruikers komt er zonder hulp niet uit. Absurd.”

Wat zou er moeten veranderen?

“De voorlichting. Bij de eerste reorganisatie van de dienst technische ondersteuning (DTO) vloog de voorlichting eruit. Een grote fout. Te veel mensen zijn daarom nu bezig met het beantwoorden van vragen van studenten. Daar komt de onterechte kritiek vandaan dat het beheer van het netwerk duur zou zijn, maar dat klopt niet. De organisatie is verkeerd en duur. Al drie jaar roepen wij dat DTO alle eerstejaars met een mooie slideshow moet uitleggen hoe het netwerk werkt. Van Blackboard kun je allerlei programma’s, zoals ‘Dreamweaver’, ‘Matchad’, ‘Pro Engineer’ en antivirussoftware gratis downloaden. Dat weet bijna niemand. Het is ongelooflijk zonde dat veel studenten dat mislopen. Wij hebben een ict-afdeling die het contact met de klant kwijt is. Back office heeft slecht contact met front office en de studenten zijn de dupe.”

Een groot netwerk levert ook veel problemen op met bijvoorbeeld virussen. Hoe kan een universiteit daar het beste mee omgaan?

“Virussen zijn inderdaad een groot probleem. Een virus kan een heel netwerk plat leggen. In Twente gaan ze daar veel slimmer mee om. Als ‘iemand’ besmet is met een virus, wordt hij of zij in quarantaine geplaatst. Daar is een plek voor gemaakt op het netwerk, waar diegene het virus zelf weg kan halen. 35 Procent lost zo problemen op zonder verdere hulp. Doordat besmette netwerkers automatisch in quarantaine worden geplaatst, is 50 procent van het werk al gedaan. In Delft gebeurt dat nog handmatig. Dat betekent dat ze in Twente tweederde van het werk hebben bespaard, door het automatisch te doen.

Onbegrijpelijk dat dit hier niet van de grond komt. We hebben een van de beste informaticaopleidingen van Nederland, maar die wordt amper bij de gang van zaken betrokken. Als je in Delft het Twente-systeem zou toepassen, zou je beduidend minder fte’s nodig hebben. Daar zou wel eens de oorzaak van het probleem kunnen liggen.”

In Delta 09 van dit jaar bekritiseerde u de snelheid van het netwerk. In februari 2006 buigt het college van bestuur zich over de vraag of ze de internetverbindingen in de studentenflats moet upgraden of alles moet uitbesteden aan een commerciële provider.

“Upgraden van de internetverbindingen in de studentenhuizen hoeft helemaal niet geúpgraded te worden. Wat de TU nu aan hardware heeft, is meer dan genoeg. Het moet alleen slimmer geconfigureerd worden. Ook alles uitbesteden lijkt mij een slechte zaak. De belangen van een commerciële provider zullen nooit gelijk lopen aan de belangen van de TU.

Een besluit in februari is trouwens ook veel te laat. Een jaar geleden werden de problemen met de snelheid eindelijk erkend. Toen werd gekozen voor een kortetermijnoplossing en na ongeveer een jaar zou de definitieve oplossing klaar zijn. Maar er gebeurde niets. Pas begin deze maand werd een consultancybureau in de arm genomen om een toekomstvisie te ontwikkelen. Ze moeten nu alles op alles zetten om een nieuw systeem door te voeren voor het volgende studiejaar. Ik heb genoeg van die loze beloftes.”

U bent ook netwerknestor van de Roland Holstlaan en Van Hasseltlaan. Hangt u daar de muis aan de wilgen?

“Ja, ik stop als nestor. Als studenten netwerkproblemen hebben, kunnen ze bij hun netwerknestor op hun eigen complex terecht. Maar als studenten bijvoorbeeld problemen hebben met e-mail of andere programma’s, moeten ze bij de TU aankloppen. Sommige mensen van de helpdesk op de TU sturen mensen terug naar ons. Zo dumpen ze problemen op ons bord en dat is niet leuk meer.”

De maximum downloadsnelheid werd door de TU ook ingesteld omdat studenten films, muziek en tv-series downloaden van internet. Volgens de muziekindustrie een grof schandaal.

“Downloaden vind ik geen enkel probleem. In Nederland mag je een kopie voor eigen gebruik maken, dat staat expliciet in de wet. Diezelfde regel is van toepassing als ik kopieën maak voor college in de bibliotheek. Een cd downloaden voor jezelf is volstrekt legaal. Uploaden niet, dat is illegaal.”

Maar bij veel internetsites kun je toch alleen muziek of films downloaden als je je harddisk ter beschikking stelt?

“Nee, dat is juist heel makkelijk te vermijden. Ik kan iedereen heel makkelijk uitleggen hoe je kunt downloaden zonder dat er iets van je harde schijf geupload wordt. Ict zou daar voorlichting over moeten geven. Nu is er een halfslachtig beleid. Uploaden van muziek en films is illegaal en wil men tegen gaan. Maar wat doet de TU? Ze stelt een datalimiet in. Belachelijk. Ze zegt nu dat je tot vijftig gigabyte per maand mag uploaden, maakt niet uit wat je doet. Maar de 51ste gigabyte is een overtreding. Dat is tenenkrommend. Als je films uploadt is de eerste gigabyte fout. En als je een webcam op je cavia hebt gericht dan is de vijfhonderdste gigabyte nog steeds niet fout.”

Als je ‘Jochem van Dieten’ googlet krijg je meer dan tienduizend hits. Op www.newsreader.org, www.tweakers.net en verschillende Google-discussiegroepen helpt u mensen die problemen hebben met hun computer. Waarom?

“Ik vind het leuk om mensen duidelijk te maken dat internet heel veel mogelijkheden heeft. Het grote voordeel van die discussiegroepen is dat je alleen de dingen hoeft uit te leggen die je interesseren. Over MS-Word zul je me bijvoorbeeld nooit horen, maar wel over mijn stokpaardjes databases en toegankelijkheid.”

Want daar valt nog veel aan te verbeteren?

“Heel veel. Mensen die een zakcomputer (PDA) gebruiken of op internet willen met hun mobiele telefoon, komen vaak bedrogen uit. Het schermformaat van de meeste pagina’s is te groot voor een PDA of mobiel. Daarnaast vind ik het belangrijk dat internetpagina’s voor blinden toegankelijk zijn. Je moet een internetpagina zo opmaken dat zij op een brailleregel kunnen voelen wat er staat. Kijk bijvoorbeeld naar TMF.nl, die pagina is onleesbaar voor blinden en mensen met een ander besturingssysteem dan Windows. Als je Linux of MS-Dos gebruikt zie je een lege pagina. TMF is een commerciële instelling en heeft een andere doelgroep, dus dat begrijp ik nog. Maar sommige pagina’s van de TU zijn niet voor blinden of mensen met Linux of MS-Dos toegankelijk. Daar maak ik me boos over. Het gaat er niet om hoe mooi en flashy een pagina eruit ziet, maar hoe goed je informatie kunt vinden die je zoekt.”

Schuilt er een ware digitale moeder Theresa in u of helpt u mensen ook om andere redenen?

“Voor een deel is het natuurlijk ook een manier om je kennis te etaleren. Door mijn reputatie heb ik mijn huidige baan verdiend. Ik ben nu gedetacheerd op het ministerie van sociale zaken in de ict. Bij het sollicitatiegesprek hebben we vooral gesproken over mijn toekomstplannen en de invulling van mijn werkzaamheden. Maar niet over mijn kennis. Die staat niet ter discussie.”

Computers maken een belangrijk onderdeel uit van uw leven. Komt u wel los van de computer op zaterdagavond als veel studenten aan de bar zitten?

“Nee, dan lig ik al in bed. Ik ben geen uitgaanstype, ook nooit geweest. Voor veel mensen zal ik wel het stereotype nerd zijn. Maar ik ben zeker niet contactgestoord. Ik vind het leuk om met mensen te praten. ’s Avonds kijk ik naar tv-series die ik heb gedownload. ‘Lost’ is een van mijn favoriete series, die kijk ik in breedbeeld op mijn computer, met de beste geluidskwaliteit. De allernieuwste afleveringen uit Amerika. Of ik lees wat.”

Een boek?

“Ja, bijvoorbeeld. Maar dan wel op de computer.”
Wie is Jochem van Dieten?

Jochem van Dieten (29) studeert chemische technologie, maar verpachtte tijdens zijn studie zijn hart aan computers. Tijdens een stage in Singapore van twee maanden wist hij de productietijd van een tijdschrift over bouwen van drieënhalve week te verkorten tot drie dagen. Hij week niet meer van de zijde van computers. Terug in Delft maakte hij programma’s om de toegankelijkheid van internet(sites) te verbeteren. Sinds kort werkt hij voor het ministerie van sociale zaken. Programmeren vindt hij inmiddels zo leuk, dat hij zijn studie waarschijnlijk niet meer af maakt. In februari vertrekt Van Dieten mogelijk naar Shanghai (China) om als accountmanager aan de slag te gaan. Voor de oplettende surfer staat hij ook bekend onder zijn alias Yoshi. “Ik heb zes maanden stage gelopen in Japan. Daar konden ze Jochem niet uitspreken en maakten er Yoshi van. Als de naam Jochem al vergeven is op een forum, gebruik ik Yoshi.”

(Foto’s: Sam Rentmeester/FMAX)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.