Onderwijs

Nepmeteoriet

Een rode steen met fossielen erin. Dat is wel een heel rare meteoriet, dacht drs. Maaike van Tooren toen iemand haar een tijdje geleden de steen liet zien en vroeg of hij soms buitenaards was.

De beheerder van het Mineralogisch-Geologisch Museum van de TU Delft wordt meerdere keren per jaar geraadpleegd door mensen die denken dat ze op een buitenaardse steen zijn gestuit. Vorige week nog. ‘Gisteravond tegen elf uur, hoorde ik een harde knal’, mailde een man uit Eindhoven haar. ‘Ik ging op het balkon kijken, en zag een groot gat in mijn raam en een vreemd gevormde steen op mijn balkon liggen.’
Exact dezelfde tekst staat enkele uren later op de website van de Telegraaf. De krant voert geen meteorietenexpert op, maar vermeldt dat de man in kwestie contact heeft gezocht met het KNMI en de TU Delft, om het artikel wat meer cachet te geven.
‘Aan de aanslag te zien bestaat het niet dat er iemand een steen door mijn ruit heeft gegooid’, laat de Telegraaf de man zeggen. ‘Daarbij is het maar een steen van een ons terwijl de knal enorm was.’ Volgens hem moet het om een steenmeteoriet gaan.
Ook nu weer moet van Tooren iemand teleurstellen. Dit is een betonachtig gesteente, concludeert ze na het bestuderen van wat foto’s. ‘Een ‘grap’ van jeugd uit de buurt, wellicht?’, schrijft ze terug.
“In steenmeteorieten zijn geen duidelijk afgeronde fragmenten aanwezig”, aldus Van Tooren. “Deze zijn op de foto zeer duidelijk zichtbaar. Ik zie allerlei fragmenten van verschillende grootte, vorm en kleur. Dit wijst op een betonachtig gesteente. Ik kan niet zien of het inderdaad beton is of dat het gesteente een natuurlijke oorsprong heeft. Ook in de natuur kunnen heel goed dergelijke gesteenten ontstaan.”
Nog nooit is Van Tooren benaderd door iemand met een echte meteoriet. “Het is vaak een grap van buurtbewoners”, denkt ze. “Zo’n zelfde soort steen als die rode met fossielen erin zag ik enkele dagen nadat ik hem moest bestuderen te koop in een tuincentrum liggen.”

De vernieuwde website van Delta is online. De belangrijkste verbeteringen zijn de dagelijkse nieuwsberichten, meer overzicht op de homepage, verbeterde toegang tot het archief en meer mogelijkheden voor beeld en geluid. Nieuw zijn ook de mogelijkheden om te reageren op artikelen en het plaatsen van minimaatjes. De website is ontwikkeld door het Delftse bedrijf Code-B.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.