Onderwijs

Nederlandse wetenschapper op Time-lijst

Time magazine heeft de Nederlandse chemicus Guus Velders op de jaarlijkse lijst met de honderd meest invloedrijke personen gezet.

De Utrechtse bijzonder hoogleraar heeft de onderscheiding te danken aan zijn baanbrekend onderzoek naar klimaatverandering.

Velders werd voorgedragen door acteur Leonardo DiCaprio, die een documentaire over klimaatverandering produceerde: Before the flood. Er zouden meer wetenschappers, activisten en politici moeten zijn die net als Velders hun levenswerk maken van de strijd tegen klimaatverandering, stelt DiCaprio.

De chemicus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werkte onder meer mee aan de wetenschappelijke onderbouwing van het wereldwijde klimaatakkoord dat in oktober 2016 werd gesloten in Kigali.

In samenwerking met Amerikaanse onderzoekers toonde hij de schadelijke werking aan van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). Die stoffen komen vaak voor in airconditioners, koelkasten en isolatiematerialen. In Kigali werd besloten het gebruik van HFK’s sterk te beperken.

De Twentse alumnus en bijzonder hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatinteracties aan de Universiteit Utrecht staat op de lijst in het groepje ‘Pioneers’.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.