Campus

‘Na mijn debuut bij Oranje, had ik tweeduizend volgverzoeken op Instagram’

Er gloort een glorieuze voetbaltoekomst voor jeugdinternational Victoria Pelova (18), eerstejaars technische wiskunde aan de TU. De getalenteerde middenvelder van ADO debuteerde in januari in het grote Oranje en wil graag naar het buitenland.

Victoria Pelova: “Als ik met de internationals naar het buitenland ga mag ik een toets missen.” (Foto: Sam Rentmeester)

Hoe was je debuut in Oranje?

“Ik was heel nerveus. Het was tegen Spanje, tijdens een trainingskamp in La Manga. In de 81ste minuut mocht ik erin. Het was erg leerzaam om met iemand als Lieke Martens te spelen en om met de beste speelsters ter wereld te trainen. Het trainen bij ADO is anders.”


Het is snel gegaan, ben je tevreden over je ontwikkeling?

“Zeker. Ik ben in 2016 van voetballen met jongens overgestapt naar de eredivisie bij de vrouwen. Binnen twee jaar debuteerde ik in Oranje. Ik ben nu veel bewuster bezig met mijn voeding. Trainen doe ik voor honderd procent, dat was vroeger niet altijd zo.”


Je leidt een druk leven, hoe ziet jouw weekindeling eruit?

“Van half negen tot kwart voor vier volg ik college. Om kwart over vier moet ik bij ADO zijn, we trainen elke dag. Als ik om acht uur thuiskom kan ik beginnen met leren. Vrijdagavond is de wedstrijd, zaterdag zit ik in het krachthonk. Alleen zondags ben ik vrij. Dat is redelijk zwaar, maar tot nu toe gaat het goed. Voor de trainingen krijg ik geen studie-uitstel, maar als ik met de internationals naar het buitenland ga mag ik een toets missen. Die moet ik natuurlijk wel inhalen.”


‘Het was erg leerzaam om met de beste voetbalsters ter wereld te trainen’


Heb je wel tijd voor een sociaal leven?

“In april spelen we EK-kwalificatiewedstrijden met Oranje onder 19. In de zomer ben ik vier weken in Frankrijk, op het WK onder 20. Mijn sociale leven is daardoor minder, uitgaan in het weekend zit er niet in. Niet dat ik helemaal geen leven heb, hoor. We hebben een heel leuk team bij ADO, veel vriendinnen. En ik kom nog vaak bij mijn oude club Concordia, hier in Delft.”


Wat vind je belangrijker: studie of voetbal?

“Nu ik mijn vwo-diploma binnen heb is dat voetbal, al blijft de studie belangrijk. Bij het vrouwen-EK vorig jaar zag ik wat je ermee kunt bereiken. Ik wil graag naar een buitenlandse club. Het liefst naar FC Barcelona, daar ben ik van jongs af aan groot fan van. Engeland heeft ook een leuke competitie. Als je iets echt wilt, denk ik dat het ook lukt. Je kunt studeren en voetballen combineren, ook als je in het buitenland speelt. Een van de internationals speelt bij Manchester City en studeert ook. Ik hoop natuurlijk ook mee te mogen doen aan het WK 2019, in Frankrijk.”


Wat merk je van de toegenomen aandacht voor vrouwenvoetbal?

“Dat veel mensen je willen interviewen. Toen ik mijn debuut maakte bij Oranje, had ik opeens tweeduizend volgverzoeken op Instagram. Ik vind die aandacht wel leuk, maar voor een camera word ik wat zenuwachtig. Vaak worden dezelfde vragen gesteld.”


  • Naam: Victoria Pelova (18)
  • Studie: Technische wiskunde
  • Sport: Voetbal
  • Ambities: Naar het buitenland en  meedoen aan  het WK 2019 in Frankrijk 
  • Motto: “Als je iets echt wilt, denk ik dat het ook lukt”


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.