Kansen zien én pakken en oog hebben voor mens en planeet. Dat typeert de carrière van Laetitia Smits van Oyen (54). Sinds 2013 is ze terug bij de TU als raad van toezicht-lid.
Naam: Laelita Smits van Oyen
Woonplaats: Den Haag en Curacao
Burgerlijke staat: Getrouwd, twee kinderen
Opleiding: Bouwkunde
Vereniging: Delftsch Studenten Corps
Al bij haar afstuderen maakt Laetitia Smits van Oyen een ommezwaai. Hoewel ze bouwkunde geweldig vindt, heeft ze het idee dat de wereld niet op haar ontwerpen zit te wachten. Het is begin jaren tachtig en er komt een nieuw fenomeen opzetten: de computer. “Ik wist daar niets van, maar zag kansen en studeerde af op een computerprogramma waarmee je woningwetwoningen kunt ontwerpen. Hartstikke nieuw in die tijd.”
De Telegraaf schrijft er een artikel over waarna Kraan Bouwcomputing haar vraagt te komen werken aan software voor de bouw. Na een jaar gaat ze verder bij een dochterbedrijf van Volmac. “Met bedrijven praten over hoe zij automatisering toepassen en tegen welke problemen zij aanlopen. Iedereen kocht in die tijd maar computers en niemand wist waarvoor. Je kon er veel dingen niet mee doen en datgene wat je er wél mee wilde doen, lukte niet.”
Smits van Oyen beseft dan dat de link tussen hardware-leveranciers en accountants ontbreekt en stapt in dat gat met een opdrachtgever. Hun oplossing is detachering. Synergie Consultants groeit na een fusie met de concurrent uit tot honderdvijftig man, waarna beiden het bedrijf verkopen aan Getronics.
‘Zonder profit kun je niet iets doen voor de planet en de people‘
Hoogste tijd om te verhuizen naar haar man die op Curaçao woont. Ze raakt er verknocht aan de natuur. Met de eigenaar van het Sea Aquarium zet ze de Curaçao Dolphin Academy op waar bezoekers kunnen zwemmen met dolfijnen en leren over bescherming van deze diersoort. Het Smithsonian Institute onderzoekt er de zeebodem.
Eenmaal terug in Nederland doet Smits van Oyen een global executive MBA die Rotterdam biedt met universiteiten in Mexico, Brazilië, de Verenigde Staten en Hong Kong. “Dan krijg je een beeld van hoe de wereld in elkaar zit. Ik leerde hoe belangrijk de driehoek people, planet, profit is. Zonder profit kun je niet iets doen voor de planet en de people. Met zonnepanelen bijvoorbeeld kun je geld verdienen, daarom is er duurzame energie.”
Het brengt haar in het bestuur van de African Parks Foundation en bij de Stichting Urgenda die duurzaam ondernemen nastreeft. Bij die laatste merkt ze dat de positionering van Nederland als watermanagementland stukloopt op gemis aan kennis bij bestuurders. Om daar wat aan te doen wordt ze kandidaat gemeenteraadslid, maar tot haar grote teleurstelling merkt ze dat het ‘in de politiek meer gaat om dienstbaarheid aan de partij en op korte termijn scoren dan om competenties’.
Ze stopt haar energie (en geld) nu liever in onder meer het Alexander Monro borstkankerziekenhuis in Bilthoven. Met haar rol in de raad van toezicht van de TU kan ze haar ondernemerskwaliteiten volop inzetten. “Kijken naar kansen, meedenken en risico’s inschatten, bijvoorbeeld voor de protonenkliniek in Delft.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl
Comments are closed.