Het kabinet halveert het collegegeld, verlengt tijdelijke contracten van onderzoekers en geeft het hoger onderwijs structurele compensatie voor de torenhoge studentaantallen.
Lege collegezalen en onderwijs achter een laptop, dat was het afgelopen coronajaar. (Foto: Dalia Madi)
Dat maakten onderwijsministers Van Engelshoven en Slob woensdag 17 februari bekend bij de presentatie van hun Nationaal Programma Onderwijs. Aan het steunpakket hangt een prijskaartje van ruim 8,5 miljard euro.
Ov-kaart
Het afgelopen coronajaar moesten studenten het leeuwendeel van hun werkgroepen en colleges vanachter de laptop volgen. Een deel van hen liep studievertraging op en daarom krijgen alle studenten een korting van vijftig procent op het collegegeld van het komende studiejaar. Ook hebben ze langer recht op studiefinanciering. Verder mogen ze een jaar langer gebruikmaken van hun ov-kaart. Voorwaarde is dat ze tussen maart en december 2020 minimaal één maand recht hadden op gratis openbaar vervoer. Alles bij elkaar moet dit veel druk van de ketel halen, verwacht de minister.
Meer decanen en studiebegeleiders
De Tweede Kamer drong er eerder deze maand nog via een motie op aan om studenten met studievertraging een heel jaar kosteloos te laten studeren. Minister Van Engelshoven kiest er nu voor om iedereen een half jaar extra te geven. Dat is gelijk aan de gemiddelde vertraging die studenten nu oplopen, schat ze.
Om hen daarnaast mentaal beter te ondersteunen, worden er meer decanen en studiebegeleiders aangesteld. Want je zult nu maar student zijn, zei de minister. “Wachtend op je stage om af te studeren of vanuit je studentenkamer naar het beeldscherm turend naar medestudenten die je nauwelijks kent.”
Wetenschappers op omvallen
Ddoor de coronacrisis zitten ook veel wetenschappers in onzekerheid. Een deel van hen heeft een tijdelijk contact en kan het onderzoek niet op tijd afkrijgen. Laboratoria zijn gesloten en veldwerk ligt stil. Voor twintigduizend van deze jonge onderzoekers is er goed nieuws: het kabinet trekt 162 miljoen euro uit om hun arbeidscontracten te verlengen.
Bovenop de ruim 8,5 miljard voor het nationaal programma investeert het kabinet jaarlijks een bedrag van 645 miljoen euro om vooral hogescholen en universiteiten te compenseren voor de toegenomen studentenaantallen. (Een klein deel van het geld gaat naar het mbo, maar hoeveel is nog niet bekend.) De instellingen groeiden zeker dit jaar als kool: een jaartje backpacken of werken zat er voor jongeren in coronatijd niet in, dus gingen ze massaal studeren.
‘De volgende stap is opschalen van het fysieke onderwijs’
Protestbeweging WOinActie waarschuwde vorige week dat het universitaire personeel op omvallen staat. Met dit extra geld wil het kabinet zorgen dat universiteiten en hogescholen meer medewerkers en docenten in dienst kunnen nemen, waardoor de werkdruk afneemt. “Dat is enorm hard nodig”, zegt minister Van Engelshoven.
Blij
Voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU is blij met het pakket aan maatregelen voor het studentenwelzijn en de studievoortgang. “Bovendien geeft het een serieuze impuls voor het opvangen van onderzoeksvertraging.”
Ook vindt hij het goed nieuws dat universiteiten – versneld en structureel – financiering krijgen voor de recente groei van het aantal studenten. “De extra docenten, studentbegeleiders en onderwijsondersteuners die we daarmee kunnen aanstellen, kunnen voorkomen dat de nu al zeer hoge werkdruk verder oploopt.” Wel waarschuwt hij dat het probleem van de structurele onderfinanciering van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek hiermee niet is opgelost. “Dat wordt dé opgave voor het nieuwe kabinet.”
Ook de landelijke studentenorganisaties reageren opgetogen. ISO-voorzitter Dahran Çoban: “Fantastisch dat het kabinet zo’n enorm financieel gebaar maakt naar studenten. De volgende stap is het opschalen van het fysieke onderwijs, dan durf ik te zeggen dat we als studenten deze crisis doorkomen.”
En LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Met dit pakket laat het kabinet zien dat het de zorgen van jongeren serieus neemt. Door studenten volgend jaar minder collegegeld te laten betalen en ook langer studiefinanciering te geven, zorgen we ervoor dat ze zelf niet de rekening van de coronacrisis hoeven te betalen. Zo krijgt iedereen weer een beetje ademruimte.”
HOP, Evelien Flink en Hein Cuppen

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.