Team TU Delft moet een paradepaard worden, een serieuze kandidaat in het universiteitsklassement van de Batavierenrace, de massale estafetteloop tussen Nijmegen en Enschede.
“We willen laten zien dat Delft een snel universiteitsteam kan opstellen”, zegt commissielid Wietske Brouwer van Team TU Delft. Een ambitie die verder reikt dan de komende editie van de Batavierenrace op 1 mei 2020.
“Delft staat nu niet echt bekend als studentensportstad. Het moet een blijvend fenomeen worden, zie het als het nieuwe Delftse Dream Team. Een team dat laat zien dat we met louter menselijke kracht landelijk gezien ons mannetje kunnen staan.”
Is zo’n team makkelijk samen te stellen?
“Diverse sport- en studentenverenigingen schrijven jaarlijks een eigen Bata-team in. Veel snelle lopers daarvan weten niet dat er ook in naam van de TU wordt meegedaan. Die mensen willen we opsporen, ter aanvulling van onze vaste poule van lopers. Team TU Delft moet een paradepaardje zijn, een eer om voor te lopen. Sinds 2016 doen we weer mee aan het prestigieuze universiteitsklassement. Het begon matig, maar we zijn ook al eens vijfde geworden. De uiteindelijke ambitie is een top 3-notering. Ooit willen wij de eerste plek kapen, maar eerst een podiumplaats.”
Hoe reëel is dat?
“De concurrentie is groot, vooral uit Nijmegen, Groningen en Wageningen, steden met eigen studentenatletiekverenigingen en -loopgroepen. De afgelopen jaren was het lastig om de beste lopers te vinden. Eigenlijk raar, omdat veel studenten hardlopen. Echt snelle lopers worden vaak lid van een burgeratletiekclub buiten Delft. Een goede ontwikkeling is dat bij het Delftse AV’40 nu ook een studententak is opgericht. We hopen dat hardlopen weer een belangrijke rol gaat spelen onder Delftse studenten.”
Wat voor mentaliteit moet je hebben voor zo’n universiteitsteam?
“Wel een beetje een winnaarsmentaliteit, feesten kunnen we op zaterdagavond, na de race. Normaal gesproken is lopen een individuele bezigheid, maar bij de Batavierenrace moet je een teamspeler zijn. Je moedigt je teamgenoten aan, ook als die ‘s nachts lopen. Het gaat niet alleen om je eigen prestatie.”
Hoe ziet de voorbereiding eruit?
“Na een open selectieloop in februari stellen we de definitieve ploeg samen: negen vrouwen en zestien mannen. Veel snelle lopers trainen ook bij hun eigen club. Om een groepsgevoel te creëren organiseren we wekelijks een gezamenlijke training. Hoe ze moeten lopen of een race moeten opbouwen weten de meeste lopers wel, er zit veel kennis in zo’n groep. Voor de teambinding gaan we met zijn allen barbecueën of bezoeken we samen een yogales. En mensen moeten niet verbaasd zijn als we ons voor het eerst in herkenbare outfit laten zien. Het gaat om de trots de TU te mogen uitdragen tegenover al die andere universiteiten.”
- Informatie over Team TU Delft: tudelftbata@gmail.com
- Algemeen: batavierenrace.nl
Jimmy Tigges / Redacteur Sport
Comments are closed.