Onderwijs

Met de superbus naar het Hoge Noorden

Kom jij uit het Hoge Noorden en zie je tijdens de reis naar huis het hele land in een slakkengang aan je voorbij trekken? Als het aan de ChristenUnie en de SGP ligt is dat binnenkort verleden tijd. Met de Superbus van Wubbo Ockels raas je dan met 300 km/u over geothermisch verwarmde superbanen.

Nu het kabinet van de Zuiderzeespoorlijn afziet, kan de superbus op dit traject worden ingezet, vindt lijsttrekker van de ChristenUnie/SGP, Peter van Dalen. Afgelopen week was hij met het oog op de aankomende Europese verkiezingen op werkbezoek in Flevoland. De superbus zal niet alleen Groningen, maar ook Noord-Duitsland aandoen. Door de grensoverschrijdende functie kan deze bus prima in aanmerking komen voor Europese subsidie. De Eurofractie van de ChristenUnie en de SGP gaat zich hiervoor inzetten.
De Superbus is al jaren een project van ex-astronaut Wubbo Ockels en zal met een snelheid van 150 tot 300 km/u over speciale geothermisch verwarmde wegen gaan rijden. Door zijn rubberbanden kan de bus ook met verminderde snelheid op bestaande wegen rijden. Verder zorgt de bus voor comfortabel, vraagafhankelijk en deur-tot-deur-vervoer. Hierdoor kan deze superbus op langere afstanden concurreren met de auto en trein. De bus rijdt op elektriciteit en is in staat om razendsnel op te trekken en af te remmen, wat enorme tijdsbesparingen bij haltes zal opleveren.
Tot nu toe is er geen rechtstreekse railverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland. Lelystad is een eindstation en wie verder wil moet via Utrecht en Zwolle reizen. De gemeente Noordoostpolder onderzoekt momenteel of een superbusverbinding haalbaar is. De vraag is echter of er genoeg potentiële reizigers zijn om de kosten te dragen. Door de verbinding naar Duitsland door te trekken, wordt het netwerk vergroot en kan de superbus gedeeltelijk door Europese subsidies gefinancierd worden, wat het project een stuk haalbaarder maakt.

Professor Mike Jetten, extra-ordinary professor at TU Delft’s department of Biotechnology, has been awarded a European Research Council (ERC) Advanced Grant of 2.5 million euro for his proposal ‘Anaerobic ammonium oxidizing bacteria: unique prokaryotes with exceptional properties’. The ERC Advanced Grant is a subsidy from the ERC for experienced scientists who carry out innovative, pioneering research.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.