Campus
Interview: Ronald Kuil

‘Mensen beseffen niet wat de ondernemingsraad voor hen kan betekenen’

Op 3 en 4 oktober zijn de ondernemingsraadverkiezingen. Op wie en welke partijen kun je stemmen? Delta spreekt de 4 fractievoorzitters, te beginnen met Ronald Kuil van de FNV.

Ronald Kuil: “We noemen onszelf het warme hart van de or.” (Foto: Bas Koppe)

Wat maakt het leuk om in de ondernemingsraad te zitten?

“Je krijgt een inkijk in heel veel dingen van de TU en daarin kun je de belangen van de medewerkers vertegenwoordigen. Daarbij kijk je verder dan je eigen vakgebied. Dat was voor mij de drive om in de or te gaan.”

 

Waar staat de FNV-fractie voor?

“De FNV is er niet alleen voor vakbondsleden. We noemen onszelf daarom ook het warme hart van de or. We vinden het belangrijk dat iedereen op de TU een goede en sociaal veilige werkplek heeft en dat mensen met plezier naar hun werk gaan.”

 

Hoe werken jullie samen met de vakbond?

“We hebben regelmatig overleg met de vakbond en er is een bedrijfsledengroep waar we mee kunnen praten. Dat zijn mensen binnen de TU die lid zijn van de FNV. Als wij binnen de fractie denken dat het nodig is om een bepaald dossier met de vakbond te bespreken, kunnen we dat doen.

Daarnaast is de vakbond ook partij in het Lokaal Overleg. Daarin worden afspraken over de CAO gemaakt. Dat is een belangrijk onderwerp voor medewerkers, maar de or gaat er niet over. Toch is het goed om dat lijntje te hebben.”

 

‘We willen met z’n allen zorgen voor goed beleid’

 

In de or zitten vier fracties. Hoe groot zijn de verschillen?

“In de or merk je weinig onderscheid tussen fracties. Het is niet zoals in de politiek, dat één partij voor een plan is en de ander tegen. We willen met z’n allen zorgen voor goed beleid.”

 

De opkomst bij de vorige or-verkiezingen in 2020 was 28 procent. Hoe moet dat dit jaar meer worden?

“We proberen de or onder de aandacht te brengen binnen ons eigen netwerk. Door mensen te vertellen dat ze moeten gaan stemmen. Daarnaast hebben we een bijeenkomst gehouden voor FNV-leden. Voor een grote campagne hebben we geen geld of menskracht.

Het is belangrijk om te blijven uitdragen wat de or doet. En we hebben een goede beweging gemaakt. Bij de vorige verkiezingen hadden we 26 mensen voor 25 zetels. Nu hebben we er 36.”

 

Met zo’n opkomstpercentage lijkt het werk van de or voor veel medewerkers niet zichtbaar.

“Dat is jammer, want in de or komen onderwerpen langs die voor iedereen van belang zijn. Mensen beseffen niet wat de or voor hen kan betekenen. Het gaat dan niet om individuele zaken, maar als een groep medewerkers ontevreden is, kunnen we dat wel aankaarten.

De ondernemingsraad praat over heel veel zaken mee en vertegenwoordigt daarin de stem van het personeel. Daarom is het heel belangrijk om je stem uit te brengen.”

 

Heeft het college van bestuur een goed beeld van wat er op de werkvloer speelt?

“Ik denk dat ze wel weten wat er speelt, alleen staan ze op een ander niveau in de organisatie. Het gaat meer om hoeveel ze bezig zijn met zaken die op de werkvloer spelen.”

 

  • Dit is de eerste aflevering van een serie waarin Delta de voorzitters van de vier fracties die meedoen aan de verkiezingen spreekt over het werk van de ondernemingsraad.
  • Delta sprak ook met Winke Kloosterman, Maaike Swarte en Rebekka van der Grift.
  • Meer weten over het werk van de or? In onderstaande video heeft de or zijn taken kort op een rijtje gezet.

Ronald Kuil van Campus Real Estate & Facility Management zat de afgelopen drie jaar in de ondernemingsraad (or) voor de FNV-fractie. Nu is hij lijsttrekker. Delta sprak met hem aan de vooravond van de or-verkiezingen op 3 en 4 oktober.

Nieuwsredacteur Bas Koppe

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

p.a.s.koppe@tudelft.nl

Comments are closed.