Onderwijs

In memoriam: Cyril Boussion

Het doet mij veel verdriet te moeten melden dat promovendus Cyril Boussion in het pinksterweekend volkomen onverwacht is overleden als gevolg van een hartfalen.

/p>


Ruim twee jaar geleden is Cyril bij de windenergiegroep van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek begonnen aan zijn promotieonderzoek. Zijn werk vond plaats in het kader van het Flow-programma, een publiek-private samenwerking van RWE, Eneco, TenneT, Ballast Nedam, Van Oord, IHC Merwede, 2-B Energy, XEMC Darwind, ECN en TU Delft. Flow staat voor Far and Large Offshore Wind, en heeft tot doel de kostprijs te verlagen van toekomstige grote offshore windparken die ver van de kust komen te liggen. 


Ook was Cyril, namens Nederland en de TU Delft, deelnemer aan de IEA Wind Task 33 Reliability Data: standardization of Data Collection for Wind Turbine Reliability and Maintenance Analyses. In dat kader werkte hij samen met onderzoekers uit de Verenigde Staten, China, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en Duitsland.

Het onderzoek van Cyril concentreerde zich op de operationele aspecten. Windturbines op zee staan nog te vaak onnodig stil. Cyril werkte aan een diagnostisch systeem dat, op basis van grote hoeveelheden standaard gegenereerde operationele data, als doel heeft stilstand te voorkomen door tijdig de oorzaken van een aankomend falen te herkennen, en op basis daarvan tijdig maatregelen te nemen. Het promotieonderzoek was aanvankelijk een samenwerking met de faculteit 3mE onder de vlag van Duwind, maar is na het vertrek van de hoogleraar intelligent mechanical systems geheel bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek komen te liggen.


Cyril was een slimme, maar bescheiden promovendus. Hij stond erop om, bij zijn komst in Nederland, de Nederlandse taal machtig te worden en dat is hem uitstekend gelukt. Zijn communicatie met de Flow-partners vond regelmatig in het Nederlands plaats. Cyril hield van atletiek en van het buitenleven. Hij trainde voor de triatlon en heeft veel trektochten gemaakt door de Alpen. Daarom is het des te onbegrijpelijker dat hij ons zo plotseling is ontvallen.


Uiteraard was Cyril ook actief in het begeleiden van onze afstudeerders. Vooral vanuit de 3TU-opleiding sustainable energy technology trok het onderzoek van Cyril belangstelling. Zijn talenkennis, Frans, Engels, Duits en Nederlands, kwam hem daarbij goed van pas.


Deze week zou hij de resultaten van zijn werk tot nu toe presenteren op de 2014 IEEE Annual International Conference on Prognostics and Health Management die onder auspiciën van de IEEE Reliability Society in de Verenigde Staten wordt georganiseerd. Dit artikel was tevens bedoeld als een belangrijk hoofdstuk voor zijn proefschrift. Hoewel ik de presentatie die hij aan het voorbereiden was voor de conferentie niet heb gezien, ben ik er bijna zeker van dat hij daarin ergens Asterix en Obelix zou laten opduiken. Want Cyril verloochende zijn Franse afkomst niet: hij wist door een goede opbouw van zijn voordracht met een knipoog, zijn publiek te boeien en bij de les te houden.


We verliezen met Cyril een getalenteerde, sociale en toegewijde medewerker.

Namens de sectie windenergie van de faculteit L&R,


Prof.dr. Gerard van Bussel

Leerstoelhouder windenergie

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.