Kort

Meer straf voor oplichter TU Delft

De Haagse rechtbank heeft Rotterdammer Keyvan A. (36) veroordeeld tot 220 uur taakstraf en negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor poging tot oplichting uit naam van de TU Delft. Het OM had A. veroordeeld willen zien tot een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Maar dat vindt de rechtbank gezien zijn rol als initiatiefnemer – en diens strafblad – te weinig.

Vanwege financiële problemen zocht A. een manier om aan geld te komen. Hij schakelde daarbij de hulp in van zijn destijds 19-jarige collega Levi van L. uit Den Haag die handig was met computers. A. nam vervolgens telefonisch contact op met Miele om een bestelling van tweehonderd robotstofzuigers te doen. Daarbij deed hij zich voor als een medewerker van TU Delft. Datzelfde deed hij bij Central Point Nijmegen, waar hij tweehonderd iPad Mini’s bestelde. De totale waarde van de bestellingen bedroeg twee ton.

A.’s computerhulpje Van L. maakte de domeinnaam tudelft-it aan waarmee hij bestelbonnen mailde naar de twee bedrijven. Om de levering op te halen vroeg A. zijn oude vriend Vincent S. (41) uit Wormerveer om hulp. Hij droeg een t-shirt met TU-logo. De daders hadden de spullen willen doorverkopen, maar bij de levering op 20 januari vorig jaar werden ze gepakt door de politie die door de argwanende bedrijven was ingeschakeld. Computerhulp Van L. die eveneens 140 uur werkstraf hoorde eisen, kreeg 120 uur werkstraf. ‘Koerier’ Vincent S. kreeg 70 uur werkstraf overeenkomstig de eis. (Cerberus/JJB)

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.