Campus

Meedoen aan Australian Open met eeuwenoude sport

Saskia Bollerman (23) beoefent de eeuwenoude sport ‘real tennis’. In november won zij de US Open, begin januari staat zij op de Australian Open waar zij al tweemaal het damesdubbel won.

Genomen tijdens het WK vrouwen in 2017. (Foto: Michael Do)

Wat is real tennis?


“Een mix van squash, tennis en een beetje schaken. Het is een voorloper van het huidige tennis en wordt gespeeld op een ommuurde binnenbaan. Wereldwijd zijn er 42 banen. Oorspronkelijk was het een balspel dat monniken buiten speelden, ze sloegen de bal met de hand. Later werden rackets in de vorm van een hand gemaakt. Je moet er een soort van slice mee spelen. De handgemaakte ballen zijn onwijs hard en even groot als een tennisbal. Ze stuiteren bijna niet. De bal kan op oneindig veel manieren terugkaatsen via de muur en er zijn meer dan honderd variaties in serveren. Van de wereldwijd 10.800 spelers zijn er 1500 vrouw. Er zijn twee vrouwelijke profs, onder wie de Engelse Claire Fahey, de wereldkampioen. In Nederland zijn een stuk of tien vrouwen actief en vijftig mannen.”


Hoe heb je deze niet alledaagse sport ontdekt?


“Mijn vader is oprichter van de Nederlandse Real Tennis Bond. De bond organiseert jaarlijks een reis voor alle Nederlandse real-tennissers naar een College in Engeland. Sinds mijn geboorte ben ik daar met mijn ouders mee naartoe gegaan. Het duurde wel even voordat ik die sport begreep. Real tennis is bijzonder vanwege de vele mogelijkheden. Het werd al in de vijftiende eeuw gespeeld door koningen en edellieden, onder wie Hendrik VIII. Er is een etiquette, het is bijvoorbeeld verplicht om in het wit te spelen, maar de onderlinge sfeer is heel open en vriendelijk. Real tennis is zoveel leuker dan normaal tennis. Het is een intrigerende sport die je grijpt.”


Je woont en studeert biologie in Leiden, tennist in Delft en speelt real tennis in Engeland, omdat er in Nederland geen banen zijn. Is dat te combineren?


“Het vergt een strakke planning. Ik tennis wekelijks bij Tenniphil, op het TU-sportcentrum, en speel competitie in het hoogste gemengde team. Via mijn broer, die er bestuurslid was, ben ik ingevlogen als extern lid. Ik kom ook regelmatig op Virgiel, de moedervereniging. Vanaf februari ga ik naar het Radley College in Engeland. Daar ga ik twee weken per maand trainen en lesgeven in real tennis. De andere twee weken zit ik dan in Nederland.”


Je staat vijfde op de wereldranking, wat zijn je ambities?


“Ik wil kijken hoe dicht ik bij de nummer één, Claire Fahey, kan komen. Zij steekt ver uit boven de rest, speelt ook tegen mannen. Van 2 tot 8 januari doe ik mee aan de Australian Open. Claire is als eerste geplaatst, ik als tweede. Samen hopen we voor de derde keer de dubbel te winnen.”


  • UPDATE Saskia Bollerman heeft inmiddels – voor het eerst – de singles-finale gehaald en verloren van de Britse Claire Fahey. Met Fahey won zij wel voor de derde keer op rij de dubbel. (11-01-2018)


 

Gravure van Crispijn van de Passe de Oude, uit album van het Leidse studentenleven, 1612. De voorloper van tennis ontstond lang geleden als elitesport.

Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.