Onderwijs

Medisch-wetenschappelijk onderzoek hoort bij wereldtop

Artsen en geneeskundepromovendi pennen heel wat publicaties bij elkaar. Een derde van het totale aantal wetenschappelijke artikelen uit Nederland komt uit de koker van één van de acht universitaire medische centra.


Tussen 2008 en 2011 hebben onderzoekers van de Nederlandse umc’s 44 duizend wetenschappelijke artikelen geschreven, een kwart meer dan in de drie jaar daarvoor, becijfert het Rathenau Instituut. Vooral het UMC Groningen valt op: het aantal publicaties groeide in drie jaar tijd met 41 procent.


Volgens het Rathenau gaat die enorme volumegroei niet ten koste van de kwaliteit. Ook de citatiescore is de afgelopen jaren beter geworden: collega-wetenschappers verwijzen vaker naar onderzoek dat is uitgevoerd in naam van Nederlandse umc’s.


De centra kregen in 2012 zo’n 2,1 miljard euro van het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om mensen op te leiden, onderzoek te doen en complexe zorg te betalen. Daarnaast haalden wetenschappers geld binnen bij NWO voor hun onderzoek. In 2012 in totaal zo’n 63 miljoen euro. Ook de Europese Unie, particulieren en allerhande gezondheidsfondsen en goede doelen droegen bij.


Uit de publicatie blijkt verder dat het aantal vrouwelijke hoogleraren groeit, maar dat ze nog steeds in de minderheid zijn. In 2009 was 12,9 procent van de hoogleraren bij de umc’s vrouw. In 2012 was dat 17,3 procent. Het Groningse UMCG heeft het grootste aandeel vrouwelijk hoogleraren (21,1 procent).


De Rathenau-publicatie geeft een inkijkje in alle geldstromen die worden rondgepompt in de academische ziekenhuizen. De umc’s doen immers niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar moeten ook studenten opleiden, artsen en verpleegkundigen bijscholen en voor patiënten zorgen. Het instituut geeft voor het eerst een overzicht van de prestaties op al die verschillende vlakken.




 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.