Onderwijs

Lustrumjaar reactor van start

Genodigden konden op de open dag van het 50-jarige RID afgelopen vrijdag een kijkje nemen in de reactor. Het was de aftrap van een jubileumjaar vol plannen en aanloop.


Op de vroege ochtend van 25 april 1963 ontstak ir. Jaap Klein met een klein team medewerkers als een eigentijdse Prometheus het nucleaire vuur in de onderzoeksreactor. Het kritisch maken van de reactor, waardoor de kernsplijting zichzelf gaande houdt, markeert het begin van de kernreactor in Delft. Dat was deze week 50 jaar geleden,


Het reactorinstituut Delft (RID) hield ter gelegenheid van het tiende lustrum afgelopen vrijdag een open dag waarbij genodigden werden bijgepraat over onderzoeksplannen, proefopstellingen konden bezoeken en, in kleine groepjes, de reactorhal zelf.


Ook het kabinetsbesluit om fors in de onderzoeksreactor te investeren is reden tot feest. Deel van het OYSTER-programma (Optimised yield for science, technology and education of radiation) is de ingrijpende aanpassing van de reactorkern. Het vermogen wordt vergroot, en er wordt een koude neutronenbron gebouwd.


RID-directeur prof.dr.ir Bert Wolterbeek zegt: “Een Koude Bron is een apparaat dat de snelheid van neutronen kan afremmen. Hierdoor kunnen de neutronen veel gerichter en nauwkeuriger worden ingezet.” Met OYSTER wordt het onder meer mogelijk om nieuwe medische isotopen te ontwikkelen. Ook kunnen de langzamere neutronen veel nauwkeuriger afwijkingen in materialen opsporen wat kan leiden tot rendementsverbetering van zonnepanelen en de hogere capaciteit, oplaadsnelheid en veiligheid van batterijen.


Genodigden, familie en bekenden van medewerkers waren de eerste bezoekers van de jarige reactor. Dit jaar volgen nog 50 wekelijkse rondleidingen voor middelbare scholen.


Voor de onderzoeksplannen, lees: ‘Tweede jeugd voor de jarige reactor’.


 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.