De Landelijke Studentenvakbond heeft zusterbonden in andere Europese landen afgelopen week gewaarschuwd tegen The Student Hotels, waarin studenten geen gewone huurbescherming hebben.
Huurders van The Student Hotels betalen te veel voor hun kamer en hun rechten worden met voeten getreden, vindt de LSVb. De studentenbond heeft naar eigen zeggen een zaak bij de huurcommissie aangespannen, die geschillen tussen huurders en verhuurders behandelt. De uitspraak zou in juni komen.
Maar daar kijkt The Student Hotel van op. Er loopt helemaal geen zaak bij de huurcommissie, laat een woordvoerder weten, en er komt dus ook geen uitspraak in juni. De leges zijn al vier maanden geleden teruggestort en dus is er nu geen zaak.
De LSVb bevestigt dat er iets mis is gegaan en gaat uitzoeken wat er aan de hand is.
Het idee achter The Student Hotels is dat een hotelvergunning de verhuurder meer vrijheid geeft om zijn eigen prijs en contractvorm te bepalen. Hotelgasten vallen niet onder de gewone huurbescherming. Ook in Delft komt er een studenthotel.
Omstreden
Het gebruik van deze constructie is omstreden, maar andere studentenhuisvesters hebben wel enig begrip ervoor. Dat de internationale studenten hun kamer niet zomaar tussentijds kunnen opzeggen, vinden ze bijvoorbeeld niet zo vreemd, want wat doe je met kamers die een paar maanden leegstaan voordat er weer nieuwe studenten komen?
De LSVb wil internationale studenten op de hoogte brengen van de praktijken van The Student Hotel. Op voorspraak van de LSVb heeft de Europese studentenvakbond ESU nu een standpunt erover ingenomen.
De Europese studenten spreken zich uit tegen ‘misbruik van hotelcontracten’, staat in een verklaring die binnenkort online komt. Hotelkamers mogen geen alternatief voor studentenhuisvesting zijn, stellen ze. De prijzen zijn volgens hen te hoog en vooral internationale studenten zijn de dupe.
Parijs, Florence
The Student Hotel heeft ook vestigingen in Parijs, Florence, Barcelona en Dresden. Binnenkort gaan de deuren open in onder meer Berlijn, Madrid en Wenen. Maar het was niet de bedoeling om buitenlandse zusterbonden tot verzet op te roepen, zegt LSVb-vicevoorzitter Pieter ten Broeke.
“Die hotels worden niet in alle landen als een probleem ervaren”, zegt hij, “want het huurrecht is in andere landen over het algemeen wat soepeler. Wij wilden vooral steun voor onze zaak van buitenlandse studenten, die de klanten zijn van student hotels. En we wilden de studentenbonden in andere landen van de problemen op te hoogte brengen. Als ze van hun leden vragen krijgen over The Student Hotels, dan weten ze wat de bezwaren zijn.”
HOP, Bas Belleman
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.