Het ideeInfraroodbeelden lieten er geen twijfel over bestaan. Het voormalige hoofdgebouw van de TU aan de Julianalaan, waar de faculteit Bouwkunde na de Bouwkundebrand in 2008 noodgedwongen introk, lekte aan alle kanten warmte.
De ramen waren van enkel glas en ook de muren en het dak waren nauwelijks geïsoleerd. In 2010 presenteerde hoogleraar klimaatontwerp prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen een rapport met renovatieplannen die hij samen met een grote groep collega’s van Bouwkunde had gesmeed. In 2013 zou het gebouw haar energieverbruik ten opzichte van 2009 gehalveerd hebben. In het rapport werd behalve betere isolatie onder meer gerept over warmtewisselaars, een zonneschoorsteen die zorgt voor een natuurlijke ventilatie, en zonecollectoren op het dak.
Iets te optimistisch
De renovatie van het gebouw is nu in volle gang. Delen van het dak zijn geïsoleerd. De oostvleugel is helemaal voorzien van dubbel glas. En nu is de westvleugel aan de beurt. “Het is wat later dan gepland. Bij Bouwkunde zijn we altijd iets te optimistisch”, lacht prof.dr.ing. Ulrich Knaack. Hij nam het stokje over van Andy van den Dobbelsteen en is nu de voorzitter van de klankbordgroep die de afdeling vastgoed adviseert over de renovatie. “Er moest speciale dubbele beglazing gemaakt worden voor de stalen raamkozijnen. Het is erg mooi gedaan.”
Wat levert het op?
Maar de hamvraag is natuurlijk; wat levert de renovatie op? Weinig. Dat blijkt uit cijfers van de directie facilitair management & vastgoed (FMVG). Naar verwachting kost het warmhouden van het gebouw volgend academisch jaar 875 duizend kilowattuur (kWh) per jaar. Voor de renovatie was dat nog 991 duizend kWh per jaar. Een vermindering van negen procent. Bij lange na niet de halvering die was beoogd. Met het verbruik van elektra is het nog erger gesteld. Die neemt toe met 355 duizend tot 2713 duizend kWh per jaar.
Volgens Silvy Leijh van het FMVG kost de verbeterde ventilatie van het gebouw veel energie. De energie lekt dus niet meer uit het pand zoals vroeger, maar wordt gebruikt voor meer comfort, zo relativeert zij. Daarnaast zijn lang niet alle maatregelen die in het rapport van 2010 stonden doorgevoerd. Zo zijn de zonneschoorsteen en zonnecollectoren geschrapt. Voor de renovatie werd uiteindelijk twaalf miljoen euro beschikbaar gesteld. De extra maatregelen zouden nog miljoenen euro’s meer hebben gekost.
Leijh denkt dat er in de toekomst nog wel pogingen ondernomen zullen worden om het energieverbruik te verminderen. “Uiteindelijk moet de hele TU immers energieneutraal zijn.”
Comments are closed.