Student technische bestuurskunde Jasper Meijering juicht het toe dat een werkgroep onderzoekt of er behoefte is aan meer stilteruimtes op de campus. In onderstaand opiniestuk roept hij de JOVD Commissie Delft op om ‘beter om zich heen te kijken’.
Gisteren plaatste Universiteitsblad Delta een opiniestuk van de Delftse jongerenafdeling van de VVD. In dit stuk nemen twee TU Delft studenten en leden van de politieke jongerenorganisatie met ontsteltenis kennis van een initiatief van de TU Delft om een werkgroep op te richten die de religieuze diversiteit van de universiteit onderzoekt. Doel van de werkgroep is om vast te stellen of er behoefte is aan meer stilteruimtes en een consistent campuswijd beleid voor deze ruimtes te ontwikkelen.
De JOVD vindt dat er op de Technische Universiteit Delft geen ruimte is voor stilteruimtes. Naar mijn mening doet de universiteit er goed aan om zoveel mogelijk studenten en docenten met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Een initiatief om diversiteit en behoeftes te onderzoeken en consistent beleid te ontwikkelen, juich ik dan ook alleen maar toe.
Het is mijn stellige overtuiging dat persoonlijke ontwikkeling en het vergaren van wetenschappelijke kennis alleen maar gebaat zijn bij een omgeving met studenten en docenten van verschillende achtergronden. De studentensubcultuur van de TU Delft is geen gelijke afspiegeling van de maatschappij. Je moet heel goed zoeken naar een allochtoon lid bij de gemiddelde studie- of studentenvereniging. De master- en PhD-opleidingen van de universiteit kennen een stuk diversere groep studenten. Als de TU Delft wil blijven concurreren met de betere universiteiten ter wereld, dient zij studenten van over de hele wereld op te leiden. De behoeftes van studenten van over de hele wereld in kaart brengen, is dan geen gekke maar een uiterst logische zet.
Moeten we dan voor elke student met een bepaalde religie of voor alle studenten zonder religie een eigen stilteruimte bouwen? De christen een altaar, de moslim gebedstijden en mekkawijzer en de humanist een yogabal? Dat lijkt me een slecht idee voor een universiteit.
Alhoewel ik soms een beetje moe word van het eindeloos vergelijken van de TU Delft met Amerikaanse elite-universiteiten – we zijn namelijk geen Ivy League universiteit – is het niet altijd een slecht idee om te kijken naar hoe ze het in het buitenland doen. Twee jaar geleden opende Stanford University ‘Windhover contemplative center’, een architectonisch hoogstandje in het hart van de campus. Een plek waar studenten en medewerkers zich kunnen ontspannen, bezinnen en een geloof kunnen praktiseren. Deze plek heeft echter geen enkele referentie naar een of meerdere religies.
Eenzelfde bedrag als Stanford aangooien tegen de bouw van een dergelijk centrum lijkt me geen goed idee voor de TU Delft. Persoonlijk lijkt me het openstellen van de, nu wat stoffige, botanische tuinen voor mensen die behoefte hebben aan (religieuze) bezinning iets waar best wel eens over nagedacht mag worden.
De druk op studenten en werknemers van de TU Delft wordt elk jaar groter. Een groep honours program-studenten heeft afgelopen jaar uit eigen initiatief onderzoek gedaan naar stilteruimtes. In dit onderzoek (zie de PDF hieronder, red.) onder 365 studenten gaf 93% aan dat ze stress ervaren. Als grootste veroorzaker hiervan worden studie en studiedeadlines genoemd. 65% van de studenten zou gebruikmaken van een stilteruimte. Een indicatie dat er onder een bredere studentenpopulatie behoefte is aan stilteruimtes en dat hier best verder onderzoek naar gedaan mag worden.
Een werkgroep opstellen die over de kwestie nadenkt lijkt me daarom een prima idee. Ik vindt het opmerkelijk dat enkel de aankondiging van een dergelijke werkgroep leidt tot nieuwsberichten in verschillende media en een lokale JOVD-afdeling die onmiddellijk tegen is. Tegen de jonge VVD’ers zou ik willen zeggen: kijk even om je heen voordat je het college van bestuur oproept om de TU stilteruimte vrij te maken en je de oprichting van een werkgroep bekritiseert.
Een universiteit heeft als hoofddoel het overdragen van wetenschappelijke kennis, de campus is een plek waar dat gebeurt en daar mag best wel aan de behoeftes van (potentiele) studenten en medewerkers worden voldaan. Al is het alleen maar om de kwaliteit van het instituut te verhogen. Laat maar komen die werkgroep, juist nu!
Jasper Meijering, vierdejaars student technische bestuurskunde aan de TU Delft.
Uitkomsten onderzoek honours studenten
Comments are closed.