Kwaliteitsverlaging is bij de TU niet aan de orde, zegt collegelid Paul Rullmann na alle ophef daarover in de media.
Het persbericht waarin de Delftse studentenvakbond VSSD meldde dat de landelijke politiek de TU Delft dwingt tot kwaliteitsverlaging, zorgde voor een tumultueus begin van het nieuwe jaar.
br />
‘TU Delft maakt studie minder zwaar: studenten zijn te traag’ kopte De Volkskrant. Collegelid Paul Rullmann verliet een vergadering met de studentenraad voortijdig voor een radiointerview. Kamervragen volgden.
Trigger voor de VSSD was het plan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) met de toepasselijke titel ‘Less: LR Enhancing Study Success. Teaching less, learning more’. Dat plan beoogt de studielast in de bachelor met vijftien procent te verlagen door vakken tot de kern terug te brengen.
Dat schaven aan vakken om het studierendement te verhogen en de studieduur te verlagen, leidt volgens de vakbond tot ‘devaluatie van de studie en is een bijzonder ongewenste ontwikkeling’. “Wat je leert is minder”, zegt VSSD-voorzitter Mariska
Heidema.
Het klopt volgens Rullmann dat studenten die straks afstuderen minder hebben geleerd dan studenten die nu afstuderen. Maar het is volgens hem maar de vraag of zij dan ook minder expertise hebben. “De vraag is of alles wat je leert bijdraagt aan het feit dat je een uitstekende ingenieur bent. Wij bieden een programma waarin je in vijf jaar een uitstekende ingenieur wordt. ”
Natuurlijk kunnen studenten extra dingen doen, vindt Rullmann. “Maar ik zou zeggen: doe dat vervolgens in je eigen tijd, of in het bedrijf waar je werkt. Je kunt je op allerlei manieren blijven scholen. De vraag is: wat is de kern die wij afleveren? Kwaliteit is niet hetzelfde als kwantiteit.”
Studenten doen nu gemiddeld bijna 7,5 jaar over hun studie. Dat komt volgens Rullmann door studenten zelf of doordat het studieprogramma vaak te vol is. “We hebben vastgesteld dat het maatschappelijk niet meer acceptabel is om zo lang te studeren. Internationaal prijs je jezelf uit de markt. Het programma moet in vijf jaar te doen zijn.”
Daarom houdt de TU alle opleidingen tegen het licht en vormt ze die om tot modulair onderwijs, legt Rullmann uit. Faculteiten kijken daarbij ook naar studielast. “Er zijn opleidingen waarvan je kunt zeggen: die zitten behoorlijk vol. Een voorbeeld is L&R, dat haar programma’s recent heeft veranderd. Dat zijn echt prachtige programma’s geworden, op één punt na: het blijft vol. Op sommige punten is het misschien nog wel voller geworden. Uit enthousiasme. Daar is de Vssd nu op wakker geworden.”
Dat de politiek de TU dwingt tot kwaliteitsverlaging door studenten dan maar minder te laten leren – zoals de VSSD meent – daar is Rullmann het niet mee eens. “We hebben deze actie op studiesucces ingezet voordat er sprake was van langstuderen of een boete. Die boete heeft overigens wel als katalysator gewerkt, dat is onmiskenbaar zo.”
Een uitgebreid interview met Paul Rullmann is te vinden op:
www.delta.tudelft.nl/24367
Zie ook:
www.delta.tudelft.nl/24357
www.delta.tudelft.nl/24358
Opinie: Tit for tat
Words are like drugs. They must be appropriately dosed to be effective.
‘Dry self-alignment for discrete components exploiting combinations of electrostatic fields and mechanical features’, PhD-thesis by Iwan Kurniawan.
Comments are closed.