Campus

Kruidnoten of pepernoten?

​Over een paar dagen is het zover: het heerlijk avondje is gekomen. En hoewel de winkels al vol staan met kerstversieringen, is het eerst tijdom dit oer-Hollandse feestje te vieren.

Hierbij een recept voor kruidnoten, die in de volksmond pepernoten heten.

Leuk feitje over pepernoten; het illustere element, namelijk de speculaaskruiden die er in moeten, bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, witte peper en kardemon. Vroeger waren dit zo ongeveer de duurste kruiden die er waren. Het snoepgoed dat wij voor lief nemen en dat nu de supermarkten overspoelt, was vroeger een teken van welvaart. Het strooien van pepernoten was een teken van vruchtbaarheid, zoals boeren vroeger de akkers inzaaiden. Genoeg feitjes, hier komt het recept.

Kruidnoten
Nodig: bakplaat, bakpapier, mengschaal, oven
Ingrediënten: 150 gr. boter, kamertemperatuur en in kleine blokjes, 150 gr. suiker (liefs bruine of basterdsuiker), 250 gr. zelfrijzend bakmeel,10 gr. speculaaskruiden, ongeveer 100 ml. melk, snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de boter, de suiker en het zelfrijzend bakmeel samen met het zout en de speculaaskruiden in de mengschaal. Wrijf het mengsel tussen je vingers tot het lijkt op heel veel fijne kruimels. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe tot het deeg ‘pakt’. Let op, je wilt een deeg, niet een beslag, dus pas op met de hoeveelheid melk! Rol in doorzichtig folie en laat ten minste dertig minuten in de ijskast afkoelen. Snijd vervolgens het deeg in kleine stukjes en rol deze tot bolletjes. Leg de bolletjes op de met bakpapier bedekte bakplaat, druk ze een beetje plat en doe vervolgens ongeveer 20 minuten of tot goudbruin in de oven. Strooien maar!

Met geslepen messen,

Job Hogewoning

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.