Onderwijs

Koude douche voorstanders basisbeurs

Tegenstanders van het leenstelsel hadden het niet makkelijk tijdens het Nationaal Studentendebat 2014. “Raar eigenlijk, dat de SP de basisbeurs wil behouden.”

De stellingen waren natuurlijk al ver voor het debat ingenomen. PvdA en D66, twee van de vier partijen die het leenstelselakkoord ondertekenden, verdedigden gisteren in Utrecht de afschaffing van de basisbeurs, terwijl CDA en SP met de studentenorganisaties van leer trokken tegen het plan.

Het gesprek ontaardde in een welles-nietes-discussie. Want zullen scholieren zich nu wel of niet laten weerhouden te studeren? Worden mbo’ers die willen doorstuderen onevenredig hard getroffen? En hoe zit het nu precies met de extra investeringen in het onderwijs? “We hebben het vanavond te weinig over het waarom van deze maatregel”, verzuchtte D66-Kamerlid Paul van Meenen halverwege. “We doen dit omdat ik geloof dat elke student recht heeft op de beste opleiding. Dat is de visie.”

De tegenstanders waren niet te overtuigen. LSVb-voorzitter Tom Hoven: “Je mag op je zeventiende nog geen telefoonabonnement afsluiten, maar je mag wel een gigantische studieschuld aangaan.” Het leverde hem een kritische vraag op van een studente uit de zaal: “Hebben jullie ook een constructieve bijdrage?”, vroeg Hanna Hekkert, bestuurslid van de D66-jongeren, zich af.

“We zijn geen politieke partij”, aldus Hoven. “We zeggen alleen dat dit niet de manier is om extra te investeren in het onderwijs.” Teleurgesteld gaat Hekkert weer zitten. “De LSVb vertegenwoordigt helemaal niet alle studenten van Nederland”, moppert ze. “Ik moet nog aan mijn master beginnen, maar ík vind het niet meer dan redelijk dat ik daar zelf in investeer.”

Even later staat ze weer op. Nu om de aankomend voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen op de pijnbank te leggen. “Als jij het belangrijk vindt om een bestuursjaar te doen, zodat je later veel geld gaat verdienen, vind je het dan niet asociaal dat iedereen daar voor moet betalen?”

Floris-Jan ter Bruggen komt er niet helemaal uit, maar Van Dijk (SP) schiet hem te hulp: “Ik zal het de Jonge Democraten even uitleggen. Je trapt in de giftige redenering van minister Bussemaker. Op onderwijs laat je geen kosten-batenanalyse los, onderwijs is een publieke voorziening.”

Toch wordt het debat nooit echt fel. Scholiere Annelotte Lutterman, voorzitter van het Landelijk aktie komitee scholieren (Laks), maakt de meeste indruk. “Ik ben echt op heel veel scholen geweest hoor”, bijt ze PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis toe. “In elke klas zijn wel een aantal scholieren die twijfelen of ze nu wel moeten gaan studeren.” Tegen een van de studenten in de zaal zegt ze: “Ik vind dat een scholier geen enkele economische afweging zou hoeven te maken. Dat heb jij toch ook niet hoeven doen?”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.