Pincet Eiwitten waarvan onderzoekers altijd dachten dat ze genen netjes en compact oprolden, blijken dna juist op te rekken.
Met die ontdekking haalden onderzoekers van de sectie moleculaire biofysica van prof.dr. Cees Dekker (TNW) vorige week het wetenschappelijk tijdschrift The proceedings of the National Academy of Sciences Sciences of the United States.
Om één dna-molecuul van een bacterie te bestuderen, gebruikte postdoc dr. John van Noort een magnetisch pincet; een instrument waarmee hij het molecuul aan één kant kan vastpakken. Door de desbetreffende eiwitten (Hu-eiwit) bij een dna-molecuul te gooien, zag de postdoc dat het dna-molecuul ineenschoof. Maar bij concentraties boven de honderd nanomolair werd het dna juist star en stijf.
Dna ligt als een kluwen garen opgerold. Voordat genen worden afgeschreven en in eiwitten vertaald (transcriptie) moet dna eerst ‘ontvouwd’ worden. Dit proces is nog lang niet opgehelderd, maar deze ontdekking is alvast een stap in de richting.
Slimme Google-knop
Google onderzoekt samen met zeventien universiteiten, voornamelijk in de Verenigde Staten, hoe wetenschappelijke literatuur beter is te ontsluiten. Naar verwachting leidt dat binnen een paar maanden tot een extra knop op de Google-pagina met geavanceerde zoekopties om speciaal in universiteitsbibliotheken te zoeken.
Uiteraard hebben de meeste universiteitsbibliotheken zelf al catalogi en databanken met elektronische documenten online. In het kader van het project worden die voorzien van codes waarmee de fameuze zoekmachines van Google goed uit de voeten kunnen. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de belangrijkste van de zeventien deelnemende instellingen, heeft software ontwikkeld waarmee universiteiten hun archieven kunnen afstemmen op Google. Behalve de zeventien deelnemende universiteiten zijn al ruim honderd andere universiteiten daarmee bezig.
Zuidervaart
Vorige week drukte Delta op pagina 04 een in memoriam af voor de directeur van de facilitaire dienst, Jan Zuidervaart. De kop vermeldde als geboortejaar 1934. Dat had 1944 moeten zijn.
Computerroof
In het gebouw van maritieme techniek zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen computers gestolen. Dit komt neer op de tweede kraak in twee weken in hetzelfde gebouw. In totaal zijn nu 77 computers ontvreemd. De apparaten waren net besteld en stonden klaar om geïnstalleerd te worden. De dieven zijn binnengekomen door de ruiten in te gooien en hadden alle tijd om de computers, die met staalkabels vastgezet waren, los te maken.
Volgens Leo Coomans, coördinator van de servicedesk van de faculteit ligt de oorzaak in een gebrekkige beveiliging van het gebouw, waar onvoldoende hekken omheen stonden. De hekken die er wel stonden waren afgelopen weekend niet gesloten. De schade loopt nu op tot boven de 80 duizend euro.
Twaalf jaar
Floor Sietsma, twaalf jaar oud en hoogbegaafd, gaat aan de Universiteit van Amsterdam twee studies volgen: wiskunde en informatica. Sietsma leerde zichzelf lezen op de crÈche, hield niet van spelen met barbies, is slecht in sport en heeft weinig contact met leeftijdsgenoten, zo blijkt uit een interview met Het Parool. Maar ze kan wel gigantisch goed leren. Als ze haar examen haalt, zal ze de laatste vijf jaar van de middelbare school in één jaar hebben doorlopen.
Al eerder gingen in Amsterdam twee jonge kinderen studeren aan de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zij waren dertien jaar toen ze begonnen en hadden vergelijkbare stoornissen. Maar twaalf jaar is volgens de Informatie Beheer Groep een record.
Bijbaan
Delftse studenten geven de komende maanden bijles aan middelbare scholieren op de universiteit Leiden. In februari deelde Leiden flyers uit in de TU-wijk om docenten exacte vakken te werven. Inmiddels zijn verscheidene studenten werktuigbouwkunde, lucht- en ruimtevaarttechniek en technische wiskunde aangenomen. Aanstaande zaterdag start de examencurusus voor havo- en vwo-leerlingen. Ook voor de herkansingscurus en de ‘5-vwo-stoomcursus’ in de zomer zijn Delftse studenten als docent aangetrokken.
Leiden geeft de cursussen al zo’n acht jaar en gebruikte vaker TU-studenten. Met name voor exacte vakken is de vraag naar docenten groot. “We hebben er niet genoeg in Leiden”, zegt cursuscoördinator Hans Huibregtse, “dus halen we ze uit Delft.”
Noodlottige stunt
Twee Britten van 33 en 45 jaar oud stonden deze week maandag in Bristol voor de rechter op verdenking van doodslag op de 19-jarige student biochemie Kostadin Yankow uit Oxford. De student, ook bekend onder de naam Dino, was lid van de Oxford Stunt Factory en in november vorig jaar door de twee verdachten afgeschoten met een ‘mensenkatapult’. Hij miste het vangnet en kwam rechtstreeks op de grond terecht, met noodlottige afloop. De twee verdachten ontkennen schuld en zien het incident als een ongeluk. Getuigen hebben echter gezien dat vier eerdere lanceringen van menselijke projectielen maar ternauwernood goed gingen en hoe waarschuwingen van omstanders in de wind werden geslagen. De rechtszaak wordt nog voortgezet.
Geschil
De vakbonden hebben onlangs alle overleg met de universiteitenvereniging Vsnu opgeschort. Ze besloten hiertoe uit protest tegen het plan van de werkgevers om te snijden in de eigen aanvulling op de ww-vervolguitkering.
Vorig jaar heeft het kabinet de vervolguitkering van de ww afgeschaft. Dat was een tijdelijke vervolguitkering op bijstandsniveau na afloop van de ww. Die vervolguitkering werd door de Vsnu ‘bovenwettelijk’ aangevuld tot zeventig procent van het laatstverdiende loon. Nu het wettelijke deel is vervallen, willen de werkgevers ongeveer zestig procent bezuinigen op de eigen bovenwettelijke aanvulling.
Volgens de bonden gaat dat lijnrecht in tegen de cao-afspraken. De Vsnu vindt dat de bonden aan stemmingmakerij doen. Een geschillencommissie moet nu uitmaken wie gelijk heeft.
Whisky
Studentenhuis De Blokkendoos aan het Ricardishof mag zich een ‘Famous House‘ noemen. Het huis heeft meegedaan aan de Famous House-wedstrijd, die is georganiseerd door het whiskymerk Famous Grouse. Daarvoor heeft het huis een billboard gemaakt met de titel ‘De Blokkendoos en de ontvoering van de beroemde fazant’. En vervolgens kon iedereen online op ze stemmen.
Elke studentenstad kende één winnaar en De Blokkendoos kwam in Delft niet geheel toevallig als eerste uit de bus. “We hebben een creatieve methode bedacht om te stemmen”, vertelt bewoner Tomas Pasma. “We hebben vooral erg vaak op onszelf gestemd.” De prijs is overigens niet erg indrukwekkend: een plaquette, nog niet gearriveerde polo’s en een whiskymasterclass. “En eigenlijk vinden we Famous Grouse niet eens lekker.”
Robotvoetbal
Het voetbalrobotteam van Amsterdamse en Delftse onderzoekers, Clockwork Orange, voetbalt van 11 tot en met 13 mei in het Engelse Bristol tegen Philips Robocop uit Eindhoven en een robotteam uit Aken. De Dutch Closed, zoals het toernooi heet, is een voorbereiding op het wereldkampioenschap robotvoetbal in Lissabon, dat tijdens het Europese Kampioenschap voetbal wordt gehouden. De drie teams zijn in Groot-Brittannië op uitnodiging van HP Labs in Bristol.
Dr.ir. Pieter Jonker, universitair hoofddocent van de sectie patroonherkennen (TNW), coacht Clockwork Orange en is helemaal klaar voor de oefenduels. “Ik denk wel dat we gaan winnen”, reageert hij.
Zweverige trein
De enige campus ter wereld met een eigen magneettrein is die van Old Dominion University in Norfolk, Virginia. Samen met het bedrijf American Maglev Technology experimenteert de universiteit ermee. Het is overigens maar een heel kleintje: het traject is niet langer dan een kilometer en kent geen bochten. Er is één voertuig van vijftien meter lang dat ongeveer zestig kilometer per uur kan halen. Maar er worden wel degelijk studenten mee naar de collegezalen vervoerd in gratis ritjes van drie en een halve minuut.
Althans: zo was het de bedoeling. Vanaf september 2002 had de zweeftrein moeten rijden. Echter, de begrote 14 miljoen dollar bleken niet toereikend en het project ligt al maanden stil. De trein is nog niet in beweging geweest omdat er nog van alles aan de baan blijkt te mankeren. De universiteit (20 duizend studenten, veel technische richtingen) en verschillende aannemers zijn gewikkeld in talloze rechtszaken over al dan niet vermeende betalingsachterstanden.
Maar er gloort hoop. De federale overheid van de Verenigde Staten heeft een extra subsidie van twee miljoen dollar toegewezen om de laatste hand aan het project te leggen. De hoop is nu dat de trein over een halfjaar alsnog gaat rijden. Eh, zweven.
www.odu.edu/af/maglev
Arbeidsmarkt
Het wordt voor hoger opgeleiden steeds moeilijker op de arbeidsmarkt. Starters moeten langer wachten op een baan en vaak ook genoegen nemen met werk onder hun opleidingsniveau. Hoger opgeleiden die een wat meer algemene studie volgen, komen moeilijker aan een baan dan mensen die voor een specifiek vak hebben gekozen. Met een harde techniekopleiding kom je sneller aan werk, en ook in de collectieve sector zijn nog wel banen te vinden, maar ook daar is het moeilijker geworden. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het CBS.
Als gevolg van de slechte arbeidsmarkt solliciteren hoger opgeleiden vaker naar banen die verder van hun opleiding af staan, zoeken ze langer, nemen ze vaker genoegen met tijdelijk werk of studeren ze nog even door. Of ze nemen genoegen met een baan onder hun niveau, waar mensen met middelbaar onderwijs dan weer last van hebben, aldus het onderzoek.
Prijs voor led
De jaarlijkse Lemelson-MIT-prijs voor uitvindingen en innovatie van het Massachusetts Institute of Technology gaat naar een hoogleraar van een andere technische universiteit: Nick Holonyak jr. van de University of Illinois. Holonyak, hoogleraar elektrotechniek, computertechniek en natuurkunde, ontvangt de prijs voor het ontwikkelen van de eerste praktische led (light-emitting diode) in 1962. Leds zijn efficiënter dan gloeilampen en halogeenlampen en worden op steeds meer plaatsen toegepast. Binnen een paar decennia zouden ze de traditionele lichtbronnen wel eens overbodig kunnen maken.
De van oorsprong Slavische Holonyak was in 1954 de eerste doctoraalstudent van transistoruitvinder en tweevoudig Nobelprijswinnaar John Bardeen. De Lemelson-MIT-prijs, genoemd naar de uitvinder Jerry H. Lemelson (1923-1997), omvat een half miljoen dollar en geldt als grootste en belangrijkste prijs voor een enkelvoudige uitvinding.
www.news.uiuc.edu
Lening omstreden
Moslimstudenten in het Verenigd Koninkrijk dringen erop aan dat er studieleningen komen die in overeenstemming zijn met de sharia, de islamitische wetgeving. Vorige week hadden ze er een gesprek over met minister van onderwijs Charles Clarke. De kwestie is actueel omdat naar alle waarschijnlijkheid Engelse topuniversiteiten binnenkort een aanzienlijk hoger collegegeld gaan heffen, tot ruim 4500 euro per jaar. Ertegenover staan ruimere mogelijkheden voor studenten om geld te lenen. Echter, volgens de sharia is het betalen of ontvangen van rente op leningen verboden. Er bestaat in de moslimgemeenschap overigens verschil van inzicht over hoe dit moet worden geïnterpreteerd: volgens gematigde moslims is rente die niet hoger is dan de inflatie, wel aanvaardbaar. Aangezien de aangekondigde studieleningen daaraan volgens de regering-Blair voldoen, zou het probleem voor de gematigden dus niet bestaan. Of er een oplossing komt waarmee ook de strengere moslims uit de voeten kunnen, is nog zeer de vraag. Een woordvoerder van Clarke benadrukte tenminste dat de Britse regering bitter weinig voelt voor het in het leven roepen van een speciaal soort studiefinanciering voor moslims.
Pincet
Eiwitten waarvan onderzoekers altijd dachten dat ze genen netjes en compact oprolden, blijken dna juist op te rekken. Met die ontdekking haalden onderzoekers van de sectie moleculaire biofysica van prof.dr. Cees Dekker (TNW) vorige week het wetenschappelijk tijdschrift The proceedings of the National Academy of Sciences Sciences of the United States.
Om één dna-molecuul van een bacterie te bestuderen, gebruikte postdoc dr. John van Noort een magnetisch pincet; een instrument waarmee hij het molecuul aan één kant kan vastpakken. Door de desbetreffende eiwitten (Hu-eiwit) bij een dna-molecuul te gooien, zag de postdoc dat het dna-molecuul ineenschoof. Maar bij concentraties boven de honderd nanomolair werd het dna juist star en stijf.
Dna ligt als een kluwen garen opgerold. Voordat genen worden afgeschreven en in eiwitten vertaald (transcriptie) moet dna eerst ‘ontvouwd’ worden. Dit proces is nog lang niet opgehelderd, maar deze ontdekking is alvast een stap in de richting.
Slimme Google-knop
Google onderzoekt samen met zeventien universiteiten, voornamelijk in de Verenigde Staten, hoe wetenschappelijke literatuur beter is te ontsluiten. Naar verwachting leidt dat binnen een paar maanden tot een extra knop op de Google-pagina met geavanceerde zoekopties om speciaal in universiteitsbibliotheken te zoeken.
Uiteraard hebben de meeste universiteitsbibliotheken zelf al catalogi en databanken met elektronische documenten online. In het kader van het project worden die voorzien van codes waarmee de fameuze zoekmachines van Google goed uit de voeten kunnen. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de belangrijkste van de zeventien deelnemende instellingen, heeft software ontwikkeld waarmee universiteiten hun archieven kunnen afstemmen op Google. Behalve de zeventien deelnemende universiteiten zijn al ruim honderd andere universiteiten daarmee bezig.
Zuidervaart
Vorige week drukte Delta op pagina 04 een in memoriam af voor de directeur van de facilitaire dienst, Jan Zuidervaart. De kop vermeldde als geboortejaar 1934. Dat had 1944 moeten zijn.
Computerroof
In het gebouw van maritieme techniek zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen computers gestolen. Dit komt neer op de tweede kraak in twee weken in hetzelfde gebouw. In totaal zijn nu 77 computers ontvreemd. De apparaten waren net besteld en stonden klaar om geïnstalleerd te worden. De dieven zijn binnengekomen door de ruiten in te gooien en hadden alle tijd om de computers, die met staalkabels vastgezet waren, los te maken.
Volgens Leo Coomans, coördinator van de servicedesk van de faculteit ligt de oorzaak in een gebrekkige beveiliging van het gebouw, waar onvoldoende hekken omheen stonden. De hekken die er wel stonden waren afgelopen weekend niet gesloten. De schade loopt nu op tot boven de 80 duizend euro.
Twaalf jaar
Floor Sietsma, twaalf jaar oud en hoogbegaafd, gaat aan de Universiteit van Amsterdam twee studies volgen: wiskunde en informatica. Sietsma leerde zichzelf lezen op de crÈche, hield niet van spelen met barbies, is slecht in sport en heeft weinig contact met leeftijdsgenoten, zo blijkt uit een interview met Het Parool. Maar ze kan wel gigantisch goed leren. Als ze haar examen haalt, zal ze de laatste vijf jaar van de middelbare school in één jaar hebben doorlopen.
Al eerder gingen in Amsterdam twee jonge kinderen studeren aan de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Zij waren dertien jaar toen ze begonnen en hadden vergelijkbare stoornissen. Maar twaalf jaar is volgens de Informatie Beheer Groep een record.
Bijbaan
Delftse studenten geven de komende maanden bijles aan middelbare scholieren op de universiteit Leiden. In februari deelde Leiden flyers uit in de TU-wijk om docenten exacte vakken te werven. Inmiddels zijn verscheidene studenten werktuigbouwkunde, lucht- en ruimtevaarttechniek en technische wiskunde aangenomen. Aanstaande zaterdag start de examencurusus voor havo- en vwo-leerlingen. Ook voor de herkansingscurus en de ‘5-vwo-stoomcursus’ in de zomer zijn Delftse studenten als docent aangetrokken.
Leiden geeft de cursussen al zo’n acht jaar en gebruikte vaker TU-studenten. Met name voor exacte vakken is de vraag naar docenten groot. “We hebben er niet genoeg in Leiden”, zegt cursuscoördinator Hans Huibregtse, “dus halen we ze uit Delft.”
Noodlottige stunt
Twee Britten van 33 en 45 jaar oud stonden deze week maandag in Bristol voor de rechter op verdenking van doodslag op de 19-jarige student biochemie Kostadin Yankow uit Oxford. De student, ook bekend onder de naam Dino, was lid van de Oxford Stunt Factory en in november vorig jaar door de twee verdachten afgeschoten met een ‘mensenkatapult’. Hij miste het vangnet en kwam rechtstreeks op de grond terecht, met noodlottige afloop. De twee verdachten ontkennen schuld en zien het incident als een ongeluk. Getuigen hebben echter gezien dat vier eerdere lanceringen van menselijke projectielen maar ternauwernood goed gingen en hoe waarschuwingen van omstanders in de wind werden geslagen. De rechtszaak wordt nog voortgezet.
Geschil
De vakbonden hebben onlangs alle overleg met de universiteitenvereniging Vsnu opgeschort. Ze besloten hiertoe uit protest tegen het plan van de werkgevers om te snijden in de eigen aanvulling op de ww-vervolguitkering.
Vorig jaar heeft het kabinet de vervolguitkering van de ww afgeschaft. Dat was een tijdelijke vervolguitkering op bijstandsniveau na afloop van de ww. Die vervolguitkering werd door de Vsnu ‘bovenwettelijk’ aangevuld tot zeventig procent van het laatstverdiende loon. Nu het wettelijke deel is vervallen, willen de werkgevers ongeveer zestig procent bezuinigen op de eigen bovenwettelijke aanvulling.
Volgens de bonden gaat dat lijnrecht in tegen de cao-afspraken. De Vsnu vindt dat de bonden aan stemmingmakerij doen. Een geschillencommissie moet nu uitmaken wie gelijk heeft.
Whisky
Studentenhuis De Blokkendoos aan het Ricardishof mag zich een ‘Famous House‘ noemen. Het huis heeft meegedaan aan de Famous House-wedstrijd, die is georganiseerd door het whiskymerk Famous Grouse. Daarvoor heeft het huis een billboard gemaakt met de titel ‘De Blokkendoos en de ontvoering van de beroemde fazant’. En vervolgens kon iedereen online op ze stemmen.
Elke studentenstad kende één winnaar en De Blokkendoos kwam in Delft niet geheel toevallig als eerste uit de bus. “We hebben een creatieve methode bedacht om te stemmen”, vertelt bewoner Tomas Pasma. “We hebben vooral erg vaak op onszelf gestemd.” De prijs is overigens niet erg indrukwekkend: een plaquette, nog niet gearriveerde polo’s en een whiskymasterclass. “En eigenlijk vinden we Famous Grouse niet eens lekker.”
Robotvoetbal
Het voetbalrobotteam van Amsterdamse en Delftse onderzoekers, Clockwork Orange, voetbalt van 11 tot en met 13 mei in het Engelse Bristol tegen Philips Robocop uit Eindhoven en een robotteam uit Aken. De Dutch Closed, zoals het toernooi heet, is een voorbereiding op het wereldkampioenschap robotvoetbal in Lissabon, dat tijdens het Europese Kampioenschap voetbal wordt gehouden. De drie teams zijn in Groot-Brittannië op uitnodiging van HP Labs in Bristol.
Dr.ir. Pieter Jonker, universitair hoofddocent van de sectie patroonherkennen (TNW), coacht Clockwork Orange en is helemaal klaar voor de oefenduels. “Ik denk wel dat we gaan winnen”, reageert hij.
Zweverige trein
De enige campus ter wereld met een eigen magneettrein is die van Old Dominion University in Norfolk, Virginia. Samen met het bedrijf American Maglev Technology experimenteert de universiteit ermee. Het is overigens maar een heel kleintje: het traject is niet langer dan een kilometer en kent geen bochten. Er is één voertuig van vijftien meter lang dat ongeveer zestig kilometer per uur kan halen. Maar er worden wel degelijk studenten mee naar de collegezalen vervoerd in gratis ritjes van drie en een halve minuut.
Althans: zo was het de bedoeling. Vanaf september 2002 had de zweeftrein moeten rijden. Echter, de begrote 14 miljoen dollar bleken niet toereikend en het project ligt al maanden stil. De trein is nog niet in beweging geweest omdat er nog van alles aan de baan blijkt te mankeren. De universiteit (20 duizend studenten, veel technische richtingen) en verschillende aannemers zijn gewikkeld in talloze rechtszaken over al dan niet vermeende betalingsachterstanden.
Maar er gloort hoop. De federale overheid van de Verenigde Staten heeft een extra subsidie van twee miljoen dollar toegewezen om de laatste hand aan het project te leggen. De hoop is nu dat de trein over een halfjaar alsnog gaat rijden. Eh, zweven.
www.odu.edu/af/maglev
Arbeidsmarkt
Het wordt voor hoger opgeleiden steeds moeilijker op de arbeidsmarkt. Starters moeten langer wachten op een baan en vaak ook genoegen nemen met werk onder hun opleidingsniveau. Hoger opgeleiden die een wat meer algemene studie volgen, komen moeilijker aan een baan dan mensen die voor een specifiek vak hebben gekozen. Met een harde techniekopleiding kom je sneller aan werk, en ook in de collectieve sector zijn nog wel banen te vinden, maar ook daar is het moeilijker geworden. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het CBS.
Als gevolg van de slechte arbeidsmarkt solliciteren hoger opgeleiden vaker naar banen die verder van hun opleiding af staan, zoeken ze langer, nemen ze vaker genoegen met tijdelijk werk of studeren ze nog even door. Of ze nemen genoegen met een baan onder hun niveau, waar mensen met middelbaar onderwijs dan weer last van hebben, aldus het onderzoek.
Prijs voor led
De jaarlijkse Lemelson-MIT-prijs voor uitvindingen en innovatie van het Massachusetts Institute of Technology gaat naar een hoogleraar van een andere technische universiteit: Nick Holonyak jr. van de University of Illinois. Holonyak, hoogleraar elektrotechniek, computertechniek en natuurkunde, ontvangt de prijs voor het ontwikkelen van de eerste praktische led (light-emitting diode) in 1962. Leds zijn efficiënter dan gloeilampen en halogeenlampen en worden op steeds meer plaatsen toegepast. Binnen een paar decennia zouden ze de traditionele lichtbronnen wel eens overbodig kunnen maken.
De van oorsprong Slavische Holonyak was in 1954 de eerste doctoraalstudent van transistoruitvinder en tweevoudig Nobelprijswinnaar John Bardeen. De Lemelson-MIT-prijs, genoemd naar de uitvinder Jerry H. Lemelson (1923-1997), omvat een half miljoen dollar en geldt als grootste en belangrijkste prijs voor een enkelvoudige uitvinding.
www.news.uiuc.edu
Lening omstreden
Moslimstudenten in het Verenigd Koninkrijk dringen erop aan dat er studieleningen komen die in overeenstemming zijn met de sharia, de islamitische wetgeving. Vorige week hadden ze er een gesprek over met minister van onderwijs Charles Clarke. De kwestie is actueel omdat naar alle waarschijnlijkheid Engelse topuniversiteiten binnenkort een aanzienlijk hoger collegegeld gaan heffen, tot ruim 4500 euro per jaar. Ertegenover staan ruimere mogelijkheden voor studenten om geld te lenen. Echter, volgens de sharia is het betalen of ontvangen van rente op leningen verboden. Er bestaat in de moslimgemeenschap overigens verschil van inzicht over hoe dit moet worden geïnterpreteerd: volgens gematigde moslims is rente die niet hoger is dan de inflatie, wel aanvaardbaar. Aangezien de aangekondigde studieleningen daaraan volgens de regering-Blair voldoen, zou het probleem voor de gematigden dus niet bestaan. Of er een oplossing komt waarmee ook de strengere moslims uit de voeten kunnen, is nog zeer de vraag. Een woordvoerder van Clarke benadrukte tenminste dat de Britse regering bitter weinig voelt voor het in het leven roepen van een speciaal soort studiefinanciering voor moslims.
Comments are closed.