HoogvliegersDe afdeling wilde plannen asset van TU-astronaut Wubbo Ockels nodigt studenten uit om een eigen radiografisch bestuurbare vlieger te ontwerpen en te bouwen.
In deze zogeheten Kiteplane Challenge moeten deelnemers een vlieger ontwerpen die in alle richtingen bestuurbaar is. Ook moet de vlieger een gewicht kunnen verplaatsen. In het eerste weekend van september moeten deelnemers op het strand van Scheveningen met het eigen ontwerp een demonstratie geven. De bouwer van de beste vlieger verdient duizend euro. Daar staat wel tegenover dat hij de komende zomer zoet is met het ontwerpen van de vlieger. Het doel van de wedstrijd is de promotie van Ockels’ eigen vlieger, de laddermolen, waarmee de astronaut op tien kilometer hoogte via wind energie wil opwekken.
www.kiteplane.com
Pijnsyndroom
Het complex regionaal pijnsyndroom (Crps), vage pijnklachten na een operatie of ongeluk, hoeft niet psychisch te zijn. Dat concludeert de Rotterdamse promovendus Frank Huygen in zijn proefschrift. Huygen vond in kunstmatig gemaakte blaren stoffen die steriele ontstekingen kunnen maken. Hiermee leverde hij het directe bewijs dat in wonden steriele ontstekingen kunnen ontstaan die pijn veroorzaken. De afdeling van Huygen werkt samen met de Delftse groep mens en machinesystemen van prof.dr. Frans van der Helm. Deze groep ontwikkelt operatiemodellen van schouders op de computer, waarmee chirurgen kunnen oefenen voor operaties. Crps gaat vaak gepaard met een ontregeling van het centraal zenuwstelsel en kan leiden tot ernstige invaliditeit. Geschat wordt dat in Nederland per jaar ongeveer achtduizend mensen Crps krijgen.
Oproep
Delta is op zoek naar een illustrator, die tegen betaling met behulp van foto’s en/of tekeningen illustraties kan maken bij artikelen in de krant. We zoeken uitdrukkelijk geen cartoonist. Lijkt het je wat, stuur dan een mailtje naar delta@tudelft.nl.
Verbetering
In het nieuwsbericht over de vooraanmeldingen (Delta 21) zijn fouten geslopen. Inschrijvingen en vooraanmeldingen werden in het intro door elkaar gehaald. De groei van technische natuurkunde (22 procent) werd verward met die van technische wiskunde (76 procent). Bovendien werd ten onrechte gesteld dat het aantal vooraanmeldingen voor technische natuurkunde op elke TU met twintig procent stijgt, terwijl het in Twente met 22 procent daalde. Delft en Twente zien het aantal vooraanmeldingen bij IO dalen, niet Delft en Eindhoven. Dat het totale aantal aanmeldingen in Twente met vijf procent is teruggelopen, was volgens het bericht ‘met name’ te wijten aan de teruglopende belangstelling voor telematica. Onvermeld bleef dat de teruglopende belangstelling voor civiele techniek een nog grotere rol speelt bij de daling.
Landschapsvervuiling
De NWO heeft een half miljoen euro subsidie toegekend aan een nieuw onderzoeksproject van het Delftse instituut OTB onder de titel Reinventing landscapeplanning in metroland. De groep geo-informatie van het instituut gaat hierbij samenwerken met de universiteiten van Amsterdam en Wageningen. Doel is een methode te vinden om landschapsvervuiling rondom steden kwantificeerbaar te maken. De randen van het stedelijk gebied ‘verblokkendozen en verrommelen’ doordat verschillende partijen er voor hun eigen belang bouwen. De partijen die nadeel ondervinden van deze landschapsvervuiling, bijvoorbeeld omwonenden, hebben geen economisch instrument om deze ‘zachte schade’ in rekening te brengen. OTB wil dit veranderen. De in Delft gepromoveerde Terry van Dijk neemt de komende jaren het Delfste deel van het onderzoek voor rekening. Iedere instituut levert een eigen postdoc.
Flashback
Het Delftse studententeam Nerds (Nuon Energy Research Delft Students) heeft vorige week de Energy Flashback 2050 gewonnen. De studenten ontmoetten in de finale op het Nuon-hoofdkantoor in Amsterdam een team van de Rijksuniversiteit Groningen. De teams moesten op basis van opdrachten uit eerdere rondes een strategie ontwikkelen voor een toekomst met duurzame energie. De jury prees de integrale aanpak van de Delftenaren, hun overtuigende manier van presenteren en de duidelijke visie over wanneer de voorgestelde veranderingen ingevoerd moeten worden.
Materiaalkunde
De afdeling materiaalkunde, die dit jaar integreert in de faculteit OCP, krijgt twee nieuwe hoogleraren. Eén hoogleraar moet de reeds bestaande leerstoel microstructural control invullen. De andere hoogleraar moet de nieuwe leerstoel surfaces and interfaces innemen. Daarnaast krijgt de computational-groep, waarvan prof. Barend Thijsse deel uitmaakt, een nieuwe universitair docent, die wordt betaald door het Fundamenteel Onderzoek der Materie). De nieuwe leerstoel en het programma van de oude zullen meer worden afgestemd op het al lopende onderzoek bij de andere groepen van de OCP-faculteit. Na de zomer wordt ook het onderwijs van materiaalkunde volledig geïntegreerd bij OCP. Zo wordt het mogelijk om vanuit een minor van bijvoorbeeld werktuigbouw in te stromen bij een master van materiaalkunde.
:Mieren
Mieren lijken het nieuwste wapen in de strijd tegen files. Het blijkt dat de beestjes heel goed de kortste route kunnen vinden van nest naar voedsel. Dat kunnen ze ook als die route plotseling wordt gedwarsboomd door bijvoorbeeld een steen of miereneter: dan plannen ze gewoon razendsnel de kortste route opnieuw. Drs.dr. Leon Rothkrantz van basiseenheid data en kennissystemen (EWI) bestudeerde dit routeplannen van mieren en bedacht het ant based control-algoritme. Dit algoritme is de basis van een routeplanner die zich aanpast aan de verkeersdrukte in de stad, ideaal dus voor onverwachte verkeersopstoppingen. Automobilisten met zo’n (toekomstige) routeplanner laten via een satelliet aan een centraal systeem weten waar ze zijn. Dat systeem berekent de drukte op de weg en bepaalt daarna de snelste route. Volgens het informatieblad Quadraad van de EWI-faculteit wordt nu een computersimulatie gevoed met echte verkeersdata uit Berlijn.
Ronde tafel
Bijna klaar zijn de IO-studenten van ’team Plus’ met hun concept voor digitale communicatie, dat ze begin augustus mogen presenteren op het forum Design Expo 2004 in Amerika. In maart verkoos een jury het idee voor communicatie tussen ouderen en schoolkinderen. Sindsdien hebben de studenten het concept verder ontwikkeld. De komende weken test het team het prototype van het schoolbord waarop de kinderen hun vragen achterlaten en de ronde tafel in het bejaardenhuis waarop die vragen verschijnen.
Bankbiljet
Grafisch ontwerper prof. Ootje Oxenaar heeft vorige week van Koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap gekregen. Oxenaar was van 1979 tot 1991 buitengewoon hoogleraar industriële vormgeving aan de TU Delft. Ook doceerde hij aan de Haagse Academie en leidde hij de Dienst voor Esthetische Vormgeving van de PTT. Daarnaast ontwierp hij talloze boeken, jaarverslagen, postzegels en affiches. Maar hij is vooral bekend van zijn bankbiljetten. Daarvan ontwierp hij er negen, het eerste (het vijf guldenbiljet) in 1964, en 22 jaar later kwam hij met zijn laatste biljetontwerp: de vuurtoren van 250 gulden.
Star Trek
Rainer Blatt, de eerste wetenschapper die ionen ‘op zijn Star Treks’ heeft geteleporteerd, was gistermiddag hoofdspreker op het Delftse symposium van nanoscience. Zijn groep uit Innsbruck slaagde erin om in een vacuúmruimte met lasers calciumionen te transporteren zonder dat ze in het tussenliggende traject te detecteren waren. Het onderzoek is een doorbraak die afgelopen week breed is uitgemeten in Nature en de wetenschapsbijlages van de landelijke kranten. Voorheen lukte teleportatie alleen met fotonen. Blatt maakt gebruik van dezelfde kwantummechanische principes als de Delftse kwantumtransportgroep. “Op abstract niveau werkt hij ongeveer hetzelfde als wij, maar wij zijn vooral benieuwd naar het systeem dat hij heeft ontworpen om zijn proeven uit te voeren”, aldus Leo Kouwenhoven van de groep.
:Innoveren
Minister Brinkhorst (Economische Zaken) moet alsnog in kaart brengen waarom innovatiesubsidies zo’n belangrijk instrument zijn. Vorige week wilde de Tweede Kamer nog dat de minister de subsidies zou opgeven om ruimte te creëren voor fiscale stimuleringsmaatregelen. De minister weigert dit.
Brinkhorst houdt tegen de wens van een Kamermeerderheid vol dat gerichte subsidies een beter instrument zijn voor de beloning van excellente innovatieve bedrijven dan fiscale maatregelen.
Hoogvliegers
De afdeling wilde plannen asset van TU-astronaut Wubbo Ockels nodigt studenten uit om een eigen radiografisch bestuurbare vlieger te ontwerpen en te bouwen. In deze zogeheten Kiteplane Challenge moeten deelnemers een vlieger ontwerpen die in alle richtingen bestuurbaar is. Ook moet de vlieger een gewicht kunnen verplaatsen. In het eerste weekend van september moeten deelnemers op het strand van Scheveningen met het eigen ontwerp een demonstratie geven. De bouwer van de beste vlieger verdient duizend euro. Daar staat wel tegenover dat hij de komende zomer zoet is met het ontwerpen van de vlieger. Het doel van de wedstrijd is de promotie van Ockels’ eigen vlieger, de laddermolen, waarmee de astronaut op tien kilometer hoogte via wind energie wil opwekken.
www.kiteplane.com
Pijnsyndroom
Het complex regionaal pijnsyndroom (Crps), vage pijnklachten na een operatie of ongeluk, hoeft niet psychisch te zijn. Dat concludeert de Rotterdamse promovendus Frank Huygen in zijn proefschrift. Huygen vond in kunstmatig gemaakte blaren stoffen die steriele ontstekingen kunnen maken. Hiermee leverde hij het directe bewijs dat in wonden steriele ontstekingen kunnen ontstaan die pijn veroorzaken. De afdeling van Huygen werkt samen met de Delftse groep mens en machinesystemen van prof.dr. Frans van der Helm. Deze groep ontwikkelt operatiemodellen van schouders op de computer, waarmee chirurgen kunnen oefenen voor operaties. Crps gaat vaak gepaard met een ontregeling van het centraal zenuwstelsel en kan leiden tot ernstige invaliditeit. Geschat wordt dat in Nederland per jaar ongeveer achtduizend mensen Crps krijgen.
Oproep
Delta is op zoek naar een illustrator, die tegen betaling met behulp van foto’s en/of tekeningen illustraties kan maken bij artikelen in de krant. We zoeken uitdrukkelijk geen cartoonist. Lijkt het je wat, stuur dan een mailtje naar delta@tudelft.nl.
Verbetering
In het nieuwsbericht over de vooraanmeldingen (Delta 21) zijn fouten geslopen. Inschrijvingen en vooraanmeldingen werden in het intro door elkaar gehaald. De groei van technische natuurkunde (22 procent) werd verward met die van technische wiskunde (76 procent). Bovendien werd ten onrechte gesteld dat het aantal vooraanmeldingen voor technische natuurkunde op elke TU met twintig procent stijgt, terwijl het in Twente met 22 procent daalde. Delft en Twente zien het aantal vooraanmeldingen bij IO dalen, niet Delft en Eindhoven. Dat het totale aantal aanmeldingen in Twente met vijf procent is teruggelopen, was volgens het bericht ‘met name’ te wijten aan de teruglopende belangstelling voor telematica. Onvermeld bleef dat de teruglopende belangstelling voor civiele techniek een nog grotere rol speelt bij de daling.
Landschapsvervuiling
De NWO heeft een half miljoen euro subsidie toegekend aan een nieuw onderzoeksproject van het Delftse instituut OTB onder de titel Reinventing landscapeplanning in metroland. De groep geo-informatie van het instituut gaat hierbij samenwerken met de universiteiten van Amsterdam en Wageningen. Doel is een methode te vinden om landschapsvervuiling rondom steden kwantificeerbaar te maken. De randen van het stedelijk gebied ‘verblokkendozen en verrommelen’ doordat verschillende partijen er voor hun eigen belang bouwen. De partijen die nadeel ondervinden van deze landschapsvervuiling, bijvoorbeeld omwonenden, hebben geen economisch instrument om deze ‘zachte schade’ in rekening te brengen. OTB wil dit veranderen. De in Delft gepromoveerde Terry van Dijk neemt de komende jaren het Delfste deel van het onderzoek voor rekening. Iedere instituut levert een eigen postdoc.
Flashback
Het Delftse studententeam Nerds (Nuon Energy Research Delft Students) heeft vorige week de Energy Flashback 2050 gewonnen. De studenten ontmoetten in de finale op het Nuon-hoofdkantoor in Amsterdam een team van de Rijksuniversiteit Groningen. De teams moesten op basis van opdrachten uit eerdere rondes een strategie ontwikkelen voor een toekomst met duurzame energie. De jury prees de integrale aanpak van de Delftenaren, hun overtuigende manier van presenteren en de duidelijke visie over wanneer de voorgestelde veranderingen ingevoerd moeten worden.
Materiaalkunde
De afdeling materiaalkunde, die dit jaar integreert in de faculteit OCP, krijgt twee nieuwe hoogleraren. Eén hoogleraar moet de reeds bestaande leerstoel microstructural control invullen. De andere hoogleraar moet de nieuwe leerstoel surfaces and interfaces innemen. Daarnaast krijgt de computational-groep, waarvan prof. Barend Thijsse deel uitmaakt, een nieuwe universitair docent, die wordt betaald door het Fundamenteel Onderzoek der Materie). De nieuwe leerstoel en het programma van de oude zullen meer worden afgestemd op het al lopende onderzoek bij de andere groepen van de OCP-faculteit. Na de zomer wordt ook het onderwijs van materiaalkunde volledig geïntegreerd bij OCP. Zo wordt het mogelijk om vanuit een minor van bijvoorbeeld werktuigbouw in te stromen bij een master van materiaalkunde.
:Mieren
Mieren lijken het nieuwste wapen in de strijd tegen files. Het blijkt dat de beestjes heel goed de kortste route kunnen vinden van nest naar voedsel. Dat kunnen ze ook als die route plotseling wordt gedwarsboomd door bijvoorbeeld een steen of miereneter: dan plannen ze gewoon razendsnel de kortste route opnieuw. Drs.dr. Leon Rothkrantz van basiseenheid data en kennissystemen (EWI) bestudeerde dit routeplannen van mieren en bedacht het ant based control-algoritme. Dit algoritme is de basis van een routeplanner die zich aanpast aan de verkeersdrukte in de stad, ideaal dus voor onverwachte verkeersopstoppingen. Automobilisten met zo’n (toekomstige) routeplanner laten via een satelliet aan een centraal systeem weten waar ze zijn. Dat systeem berekent de drukte op de weg en bepaalt daarna de snelste route. Volgens het informatieblad Quadraad van de EWI-faculteit wordt nu een computersimulatie gevoed met echte verkeersdata uit Berlijn.
Ronde tafel
Bijna klaar zijn de IO-studenten van ’team Plus’ met hun concept voor digitale communicatie, dat ze begin augustus mogen presenteren op het forum Design Expo 2004 in Amerika. In maart verkoos een jury het idee voor communicatie tussen ouderen en schoolkinderen. Sindsdien hebben de studenten het concept verder ontwikkeld. De komende weken test het team het prototype van het schoolbord waarop de kinderen hun vragen achterlaten en de ronde tafel in het bejaardenhuis waarop die vragen verschijnen.
Bankbiljet
Grafisch ontwerper prof. Ootje Oxenaar heeft vorige week van Koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap gekregen. Oxenaar was van 1979 tot 1991 buitengewoon hoogleraar industriële vormgeving aan de TU Delft. Ook doceerde hij aan de Haagse Academie en leidde hij de Dienst voor Esthetische Vormgeving van de PTT. Daarnaast ontwierp hij talloze boeken, jaarverslagen, postzegels en affiches. Maar hij is vooral bekend van zijn bankbiljetten. Daarvan ontwierp hij er negen, het eerste (het vijf guldenbiljet) in 1964, en 22 jaar later kwam hij met zijn laatste biljetontwerp: de vuurtoren van 250 gulden.
Star Trek
Rainer Blatt, de eerste wetenschapper die ionen ‘op zijn Star Treks’ heeft geteleporteerd, was gistermiddag hoofdspreker op het Delftse symposium van nanoscience. Zijn groep uit Innsbruck slaagde erin om in een vacuúmruimte met lasers calciumionen te transporteren zonder dat ze in het tussenliggende traject te detecteren waren. Het onderzoek is een doorbraak die afgelopen week breed is uitgemeten in Nature en de wetenschapsbijlages van de landelijke kranten. Voorheen lukte teleportatie alleen met fotonen. Blatt maakt gebruik van dezelfde kwantummechanische principes als de Delftse kwantumtransportgroep. “Op abstract niveau werkt hij ongeveer hetzelfde als wij, maar wij zijn vooral benieuwd naar het systeem dat hij heeft ontworpen om zijn proeven uit te voeren”, aldus Leo Kouwenhoven van de groep.
:Innoveren
Minister Brinkhorst (Economische Zaken) moet alsnog in kaart brengen waarom innovatiesubsidies zo’n belangrijk instrument zijn. Vorige week wilde de Tweede Kamer nog dat de minister de subsidies zou opgeven om ruimte te creëren voor fiscale stimuleringsmaatregelen. De minister weigert dit.
Brinkhorst houdt tegen de wens van een Kamermeerderheid vol dat gerichte subsidies een beter instrument zijn voor de beloning van excellente innovatieve bedrijven dan fiscale maatregelen.
Comments are closed.