Fractiewissel
Studentenpartij Stip heeft twee nieuwe fractieleden aangesteld in de Delftse gemeenteraad: student technische bestuurskunde Maarten Buskermolen en studente elektrotechniek Annemieke Pannekoek.
Zij nemen de plaatsen in van Ferrie Förster en Willem-Jozef van Goethem.Förster zat sinds maart 2010 in de raad en wil nu verder met studeren. Hij blijft wel commissielid.Van Goethem zat sinds november 2010 in de raad, maar was al vanaf 2008 actief voor de partij. Hij stopt nu helemaal met Stip om te gaan afstuderen. Het is voor Stippers gebruikelijk dat ze een jaar in de raad zitten. In die periode zetten ze hun studie stop. Daarna pakken ze de draad weer op. Dat deed bijvoorbeeld ook Pieter Guldemond. Hij werd later wethouder voor Stip.
Cultureel professor
Ter afronding van zijn aanstelling als ‘Cultural Professor’ houdt fotograaf Vincent Mentzel op vrijdag 25 november om 20.00 uur zijn afscheidsrede in de aula. De afgelopen maanden begeleidde Mentzel 25 studenten met het maken van fotoreportages over de vraag ‘Wat is de plaats van het individu in de wereld?’ Tijdens zijn rede presenteert hij de resultaten van deze masterclass. Toegangskaarten zijn gratis voor TU-medewerkers en studenten, overige bezoekers betalen vijf euro. Aanmelding is verplicht en kan via m.a.schrijvershof-vink@tudelft.nl
Opstappen
Studentenvakbond VSSD stelt dat de raad van toezicht (rvt) van de TU beter kan opstappen als hij te bang is om verantwoording af te leggen. ‘Als een raad van toezicht wordt aangesteld door de maatschappij, zoals bij universiteiten gebeurt, dan dient dat orgaan verantwoording af te leggen aan diezelfde maatschappij’, schrijft voorzitter Mariska Heidema in een ingezonden brief. Zij reageert op de opmerking ‘Moet alles uitgelegd worden?’ van rvt-voorzitter Gert Jan Kramer in Delta 31.
‘Wie houdt toezicht op de toezichthouders?’
Salon
Heb je een ‘idea worth spreading’? Wil je dat delen voor een publiek van studenten tijdens een lunchpauze in februari? Via een verhaal en een filmpje van in totaal twaalf minuten? Stuur dan een mailtje naar studium generale: sg@tudelft.nl. Dat zal namelijk een TEDxDelftSalon organiseren, dat is een soort mini
TEDxDelft- conferentie zoals die onlangs aan de TU werd gehouden en waarbij sprekers in maximaal achttien minuten een origineel idee verkondigden op het gebied van technologie, entertainment en design (TED).
Intreerede
Decaan Bouwkunde Karin Laglas houdt op vrijdag 25 november om 15.00 uur haar inaugurele rede in de aula van de TU Delft. De titel van haar rede luidt: ‘Wie heeft hier de leiding’. Ze zal daarbij onder meer ingaan op leiderschap bij het tot stand brengen van de gebouwde omgeving en in het ontwerpproces. Laglas is sinds 1 januari 2011 decaan van de faculteit Bouwkunde. Daarvoor werkte ze 25 jaar in de praktijk van de gebouwde omgeving.
Prijs de prijs
Het ontwerpbureau Studio Ninaber van professor industrieel ontwerpen Bruno Ninaber van Eyben won deze week de prijs, jawel, voor de mooist vormgegeven cultuurprijs van de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers. Drie andere ontwerpen vielen ook in de prijzen. Studio Ninaber won met de architectuurplaquette, een permanent informatiebord voor op een gebouw dat weergeeft wie de architect, opdrachtgever en bouwer waren. Studio Ninaber produceert de plaquettes zelf.
Commotie rond de slotseconden van de schaakpartij tussen TU-student Martin Glimmerveen (rating 2067) en internationaal grootmeester (IM) Willy Hendriks (2422). De twee troffen elkaar zaterdag aan het eerste bord, tijdens de competitiewedstrijd tussen DSC (Delftsche Schaakclub) en De Toren uit Arnhem. In een fase waarin er nog een beperkt aantal seconden op beider klokken stond, sloeg Hendriks het remiseaanbod van de TU-student af. Hij speelde vervolgens niet constructief op winst, maar deed ogenschijnlijk louter razendsnelle zetten met het doel om zijn Delftse tegenstrever als eerste ‘door de vlag te jagen’ en zo een vol winstpunt binnen te slepen. ‘Uitvluggeren’, in vakjargon. De arbiter doorzag de plannen van Hendriks en beoordeelde de partij als remise, nadat Glimmerveen door zijn tijd heen was. “De adrenaline zat tot in het puntje van mijn neus en tenen”, verklaarde Glimmerveen, die dacht verloren te hebben, op de forumpagina van de clubsite zijn nogal opgewonden gedrag na afloop. “Ik was bovendien geïrriteerd dat een IM zo puur op tijd speelt en dan krijg je ook nog de reactie van een aantal Toren-spelers meteen er overheen. Daardoor had ik niet meteen door dat de arbiter definitief remise besloot. Wel een beetje dom.” Mede door de winstpartij van medestudente Talitha Munnik won DSC de wedstrijd met 5-3, ondanks de afwezigheid van de twee belangrijkste pionnen Joram op den Kelder (ook TU) en Marten Wortel (oud-TU). Het ‘jeugdige gezelligheidsteam’, zoals dat op de site gepresenteerd wordt, doet na vier speelronden volop mee om de bovenste plaatsen in de 2e klasse D.
Strijd om de bovenste plaatsen was er ook tijdens het NK indoorroeien in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Hoewel er nationale titels waren te behalen, ontbraken zaterdag in de hoogste categorie de absolute toppers. Zij genieten nog altijd van een rustpauze na het WK in Nieuw-Zeeland. De subtoppers werkten zich wel in het zweet, wat voor Lagaaier Marien Ruppert een derde plaats opleverde bij de senioren-A. Zijn eindtijd van 5:54.5 lag vier seconden onder zijn ergometerrecord. Proteus-roeier Arnoud Greidanus onderstreepte zijn olympische ambities met de winst bij de lichte heren in 6:16.6. De senioren-B Daan Heskes (Laga, 6:07.1) en Ellen Hogerwerf (Proteus, 6:59.3) veroverden beiden brons en de talentvolle eerstejaarsacht van Laga waren blij met hun tweede plaats als ploeg.
Het vreugdepeil van de ijshockeyers van Firebirds zal in de nacht van zondag op maandag een heel stuk lager zijn geweest. De Delftse corpsstudenten keerden diep in de nacht terug vanuit Groningen, alwaar zij vanaf 21.45 uur (!) tegen de plaatselijke Bulldogs hadden aangetreden. Een niet al te prettige ervaring, want de Delftse studentenploeg kreeg er met 20-0 van langs. De middenmoter blijft daardoor een plaats innemen in het rechterrijtje van de studentenijshockeypoule.
Masterchef
De kans dat vierdejaars student civiele techniek en amateurkok Job Hogewoning Masterchef 2011 is geworden is groot. Bij het ter perse gaan van deze Delta stond hij in de finale van het tv-programma Masterchef 2011 en hoefde hij alleen nog maar beter te koken dan zijn laatste tegenstandster: Sascha. Zij moesten allebei in drie opdrachten laten zien dat zij de titel masterchef waard zijn. Na een smaaktest en het bereiden van een voor- en een hoofdgerecht kwam alles neer op het dessert. Of Hogewoning heeft gewonnen was woensdag 23 november te zien bij Net 5.
Comments are closed.