Snelbouw
Deze zomer komen er 140 nieuwe studentenwoningen bij aan de Balthasar van der Polweg. Het nieuwe, uit modules bestaande gebouw, is een winnend ontwerp van Studioninedots (Amsterdam) en wordt in zo’n achttien weken tijd gerealiseerd door bouwbedrijf Jan Snel.
“Bouwen met modules gaat snel en flexibel, maar het moet niet op gestapelde containers gaan lijken”, vindt architect Metin van Zijl. Hij wil dat bereiken door creatief gebruik van deels geperforeerde eternietplaten en de inzet van onverwachte gemeenschappelijke ruimtes.
Net niet
Michiel Adriaanse, 19-jarige student mechanical engineering, is net niet ‘Student of the Year’ geworden. Hij stond met vijf anderen in de door Studenten.net georganiseerde finale in Düsseldorf, waar de studenten getest werden op kennis, snelheid, originaliteit en biertapvaardigheid. Adriaanse werd er tweede na de Groningse student Maarten Vranckx. De Tilburgse Heidi Veugen werd uitgeroepen tot leukste/knapste vrouwelijke student. De winnaars mogen op reis naar Cuba.
Water & warmte
Het KWR watercyclus research instituut in Nieuwegein houdt op 20 juni een symposium over de toekomst van energie- en waternetwerken die beiden decentraal, duurzaam en efficiënt willen worden. We beschouwen water en energie als aparte netwerken, maar die raken in de toekomst meer vervlochten. Denk aan warmte- en koudeopslag, energie uit afvalwaterzuivering en rioolwarmte. Sprekers zijn onder anderen prof.dr.ir. Ad van Wijk (energie) en prof.dr.ir. Jan Peter van den Hoek (water).
bit.ly/M1sJcQ
Leegstand
Die miljoenen vierkante meters kantoorruimte die leegstaan; renovatie en transformatie van bestaand vastgoed is één van de grootste opgaves in de ontwikkeling van de bebouwde omgeving. Vanaf 2013 verzorgen de faculteit Bouwkunde en het Nationaal Renovatie Platform daarom een nieuwe opleiding, renovatie en transformatie van bestaand vastgoed, voor mensen die werken in de vastgoedsector. Het programma wordt ontwikkeld onder leiding van hoogleraar housing management prof.dr.ir. Vincent Gruis (afdeling real estate and housing).
Spionagevliegtuigjes
Illegale lozingen door schepen vlakbij de havens; het is de kustwacht een doorn in het oog. Maar de malafide kapiteins moeten oppassen, binnenkort worden ze bespied door onbemande autonome vliegtuigjes. Een groot onderzoeksconsortium, geleid door L&R-onderzoekers ir. Bart Remes en dr.ir. Erik-Jan van Kampen, ontwikkelt de vliegtuigjes. Het team heeft net 1,85 miljoen euro gekregen van de EU. Aan het project doen – behalve de TU- onder de Vlaamse, Engelse en Nederlandse havenautoriteiten en de universiteiten van Southampton en Brest mee.
Handprothesen
Het is misschien wel de beste hand die er is; de Sierra handprothese, uit – jawel – 1945. Je zou denken dat dergelijke prothesen alsmaar beter werden. Volgens wetenschappers van 3mE en de Rijksuniversiteit Groningen staat de ontwikkeling van deze zogenaamde lichaamsbekrachtigde handprothesen echter al meer dan twintig jaar stil. De onderzoekers maten de benodigde bedieningskracht van een aantal hedendaagse handprothesen en vergeleken de resultaten met eerdere metingen uit 1987 (waaronder een meting aan de Sierra die nog steeds wordt verkocht).
Comments are closed.