Onderwijs

Kort Nieuws

Secretaressesite De secretaresses van de TU krijgen op Blackboard een eigen website. De voorziening gaat ‘handige informatie’ bieden zoals telefoonnummers en links op internet en intranet.

De feestelijke lancering is op dinsdag 2 februari in de Berlagezaal bij Bouwkunde. Daarbij wordt onder meer een toelichting gegeven voor de gebruikers. Alle secretaresses van de TU zijn welkom. Het programma duurt van 11.00 tot 13.00 uur, inclusief lunch. Opgeven kan voor 27 januari via secretaresses-tud@tudelft.nl.

ArchitectenregisterHet invoeren van een verplichte ervaringsperiode voordat architecten worden opgenomen in het architectenregister, is een stap dichterbij gekomen. In de Wet op de architectentitel die de Tweede Kamer dit jaar behandelt, wordt een verplichte tweejarige beroepservaringsperiode vanaf 2015 voorgesteld. Vorige week werd het nut van zo’n ‘stage’ onderschreven met de presentatie van ‘WAT van experiment naar beroepservaringsperiode’ van de Stichting Beroepservaring. Het is een verslag van de ervaringen met zo’n ‘stage’ voor aankomende architecten sinds 2003. Ook presenteerde de stichting een manifest met een oproep de beroepservaringsperiode vorm te geven. Minister Cramer van Vrom, die het eerste verslag en manifest kreeg aangeboden, ziet in beide publicaties een belangrijke steun bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Kamer, aldus de stichting.

MetrobuisHoeveel is de metrobuis bij station Rotterdam CS verzakt? TU-student Bas van Goor zal dat donderdagnacht meten met een laserscanner. Het apparaat werpt een wolk van puntjes om zich heen en verzamelt in vijf minuten letterlijk miljoenen punten in drie coördinaten. Van Goor zal de resultaten vergelijken met soortgelijke metingen uit 2006 en 2007. Als referentie dienen een aantal meetpunten die opgenomen zijn in het zogeheten Rijksdriehoekstelsel. De laserscanner, die eigendom is van de afdeling remote sensing van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek, heeft een theoretische nauwkeurigheid van drie millimeter. Maar in praktijk is dat eerder het dubbele, zegt Van Goor. Omdat de verzakkingen in de metrobuis naar verwachting centimeters bedragen, lijkt de nauwkeurigheid voldoende. Laserscanners worden al langer gebruikt voor opmeten van de openbare ruimte of van situaties na een ongeluk, maar de bruikbaarheid voor het opmeten van verzakkingen is onderwerp van Van Goors afstudeeropdracht.

Hulp
Bachelorstudenten met vragen over wiskunde kunnen in de witte week en de tentamenperiode hulp krijgen bij het wiskundeloket in de bibliotheek. Problemen voorleggen via skype kan nu ook. Wie de skype software heeft geïnstalleerd en een skype account heeft aangemaakt, hoeft alleen nog als contactpersoon ‘tudelftlibrary’ toe te voegen om zijn vragen te kunnen stellen. Het skypeloket is net als het vragenloket in de bibliotheek bemand van maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe directeur Mariëlle Vogt (44) wordt per 1 mei de nieuwe directeur finance & control. Zij volgt Ton Ruhe op die op 1 november 2009 na vijf jaar vertrok. Zijn taak is de laatste maanden waargenomen door Peter van Schaik. Vogt komt van telecombedrijf KPN, waar ze diverse financiële functies vervulde. Zij studeerde technische wiskunde aan de TU. Daarna volgde zij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam de opleiding certified management accountant.

Pagina 08: ‘Met vrouwen wordt het leuker’

ChampagneborrelDe Yes!Delft Student Board lanceert zichzelf op 25 januari met een champagneborrel. “Wij nemen het inspiratiegedeelte voor onze rekening door studenten te laten zien dat ondernemerschap een leuk, dynamisch alternatief is voor werken bij een bestaand bedrijf”, aldus een woordvoerder van de nieuwe Yes!Delft-loot. Doel van het initiatief is het vormen van een interactief platform voor en door studenten gericht op ondernemerschap. “Ze kunnen elkaar daar leren kennen, elkaar inspireren en zich via lezingen voorbereiden op ondernemerschap.” Beoogde partners zijn besturen van studie- en studentenverenigingen en technostarters van Yes!Delft. De borrel duurt van 18.00 tot 20.00 uur en wordt gehouden in de Yes!Delft business lounge aan de Rotterdamseweg 145. 

www.yesdelft.nl

Laddermolen
Rotterdam is volgende maand van 24 tot 26 februari het decor van het ontwikkelingsforum World Alliance of Cities against Poverty (Wacap). Duurzaamheidshoogleraar prof.dr. Wubbo Ockels spreekt er over duurzame ontwikkeling. Zijn interfacultaire instituut applied sustainable science, engineering and technology (Asset) presenteert er bovendien de laddermolen als energiebron voor ontwikkelingslanden. 

www.wacap2010-rotterdam.nl

Soort tramDe TU houdt de aanleg van tramlijn 19 niet op. Dat antwoordde collegelid Paul Rullmann op vragen tijdens een vergadering met de studentenraad (sr). “Als het gaat om de vraag: bouw je een elektrische tram 19 of eentje met bovenleidingen, gaat de TU akkoord met beide”, zei Rullmann. “Wel hebben we veruit de voorkeur voor een elektrische. Eentje met bovenleidingen is archaïsch.” De sr hield Rullmann voor dat een tram met accu pas in 2016 kan rijden, omdat vervoerder HTM wil wachten tot zo’n tram zich heeft bewezen. De TU wil daar echter niet op wachten en wil ook niet alleen maar een tram met accu. “Je kunt ook eerst alvast een tram met bovenleidingen aanleggen. Mijn zorg is dat als er eenmaal een tram met bovenleidingen komt er daarna geen tram met accu volgt.”

MeedrijvenBadgasten zouden beter geïnformeerd moeten worden over
muistromen, stelt dr.ir. Marije Smit die maandag 18 januari promoveerde bij Civiele Techniek en Geowetenschappen op haar studie naar stroming en zandbanken. Muistromen, zeewaartse onderstromen vlakbij de kust, lopen niet altijd loodrecht op de kust waardoor parallel aan de kust zwemmen (de officiële richtlijn) uitputtend kan zijn. Beter kun je je laten meedrijven en om aandacht zwaaien, stelt Smit. Binnen haar onderzoek ontwikkelde ze een model voor de vorming van zandbanken onder invloed van zeestromingen. Ze testte het model op een klein zandstrandje in Australië in een periode van tien dagen waarbinnen ook een storm viel. De diepteveranderingen door de storm werden niet juist voorspeld. Smit stelt vast dat het bestaande patroon van zandbanken van veel groter belang is voor de verdere ontwikkeling dan de zeestroming. Een correct model ervoor te maken is echter nog een hele uitdaging, stelt de jonge doctor.

AvondcollegeHet ziet er naar uit dat TU-studenten vanaf komend studiejaar één of twee dagen in de week ‘s avonds colleges krijgen. Het college van bestuur (cvb) ziet een 10-urenrooster als meest reële oplossing om druk op collegezalen op te vangen. Dat bleek vorige week bij een vergadering van de studentenraad (sr) met het cvb. De sr nam de uitnodiging van het cvb aan om dit plan uit te werken. Eerder voelde de sr zich buitenspel gezet.

In zijn tijd als promovendus dook Ten Kortenaar met schaatsmaatje Bart Veldkamp heimelijk de windtunnel bij luchtvaart- en ruimtevaarttechniek in. Mede door de daar geteste, luchtwervels opwekkende kunststofstrippen op de schaatspakken reden Marianne Timmer en Gianni Romme op de Winterspelen van 1998 in Nagano de gouden medailles bij elkaar. Zelf presteerde Ten Kortenaar op de tien kilometer (twaalfde) en vijf kilometer (tiende) ook niet slecht.
Later had Timmer profijt van de door Ten Kortenaar ontwikkelde dunne schaatsijzers, die minder wrijving met het ijs hebben. Als gepromoveerd chemicus houdt hij zich nu bezig met praktische productinnovatie, zowel als deeltijds docent aan de TU (vak: design challenge) als in zijn eigen bedrijf Dr. Ten.
Behalve over de strip en dunne ijzers zal hij in het Sportcafé spreken over innovatieve projecten als plastic ijsbanen, die hij momenteel aan het ontwikkelen is, en nieuwe sportvoeding. Maar ook over de juiste motivatie. “Ik deel menselijke intelligentie in drieën in: verstand, gevoel en geloof. Je moet met slimme, rationele dingen bezig zijn, maar ook sociaal opereren. Het belangrijkste is een blind geloof in het verwezenlijken van je droom.”
De filosofisch ingestelde Ten Kortenaar benadrukt het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. “Aan de ene kant willen jonge talenten carrière maken en geld verdienen, aan de andere kant willen ze doen wat ze leuk vinden. Het verschil is niet altijd duidelijk. Ik wil ze vragen: wat is voor jou nuttig en goed? Waarvoor moet je echt gaan?” Confronterende vragen en prikkelende stellingen kunnen de bezoekers verwachten, want hij houdt van interactie. “Ik wil van ze weten hoe ze er tegenaan kijken. Meestal krijg je drie verschillende antwoorden. Dan wil ik weer weten op grond waarvan iemand zijn keuze maakt.”
Heeft hij zelf alles uit zijn schaatscarrière gehaald? “Ik denk het maximale van wat in mijn vermogen ligt. Maar ik ben wel in mijn jonge jaren zo eigenwijs en eigenzinnig geweest, dat ik kansen liet liggen zonder dat ik dat doorhad.” Hij werd tweemaal nationaal kampioen bij de junioren, maar na wat tegenslag stopte hij ermee in 1994. Twee jaar later pakte hij de draad weer op. “Ik heb die gemiste jaren aardig recht kunnen breien, maar de concurrentie was intussen weer iets verder. Ik was 26, 27 toen ik er achter kwam dat je ook op anderen moet vertrouwen. Ik ben toen een stuk harder gaan schaatsen. Tijden die ik achteraf gezien op mijn twintigste had moeten rijden.”
Met wedstrijdschaatsen stopte de nu 38-jarige Ten Kortenaar in 2005. Als sectiebestuurder van de schaatsbond, afdeling shorttrack, probeert hij de kruisbestuiving tussen shorttrackers en langebaanschaatsers te bevorderen. “Veel succesvolle schaatsers, zoals Shani Davis, komen voort uit het shorttrack en hebben daardoor een betere bocht. Het langebaanschaatsen is een soort shorttrack geworden.”
Ook op technisch vlak is hij nog altijd innovatief bezig. Met studenten werkt hij aan de ontwikkeling van een gouden olympische schaats. Eentje met een verbeterd glijvermogen. Schaatsen doet hij alleen nog voor de lol. Wel heeft hij de stiekeme hoop dat zijn zoontje of dochtertje het schaatsvirus overneemt, maar hij zegt ze niet te zullen dwingen.

Lezing Marnix ten Kortenaar, donderdag 26 maart, Sportcafé in het sportcentrum, 21.30 uur.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.