Besparingen (1)Studentassistenten moeten volgens de studentenraad (sr) worden ontzien bij de besparingen, omdat ze volgens de raad onmisbaar zijn geworden voor een goede kwaliteit van onderwijs.
Daarom vraagt de sr het college van bestuur (cvb) in een brief af te blijven van deze groep. Cvb-lid Paul Rullmann erkent het belang van studentassistenten, maar wil die belofte niet doen. “Wij proberen sterke kanten van het onderwijs te versterken. Dit bevoordeelt, spaart of vrijwaart niet op voorhand docenten, student-assistenten en ondersteuners.”
Besparingen (2)
Met de hoorzittingen over de besparingen op 21 en 25 mei voor de deur doet de voorzitter van de ondernemingsraad (or) een oproep aan alle medewerkers om te komen. In een brief benadrukt Dineke Heersma dat er nog geen besluiten zijn genomen, dus dat het nog zinvol is vragen te stellen. Heersma schrijft dat de or ‘bepaald geen warm onderbuikgevoel’ heeft bij de besparingen. Ze verwijst naar de OOD (de reorganisatie uit 2005) die wel tot verbeteringen maar niet tot besparingen zou hebben geleid.
Bursalen
Beurspromovendi die onder het sociale minimum leven, kunnen bij hun decaan voortaan een onkostenvergoeding van maximaal 450 euro aanvragen. Beurspromovendi of bursalen zijn niet in dienst bij de TU, maar worden betaald door een externe partij. Soms krijgen zij zo weinig geld, dat ze nauwelijks kunnen rondkomen. Voortaan mogen beurspromovendi alleen worden aangesteld als zij minimaal op het sociale minimum van 1250 euro per maand zitten. Uitzonderingen worden alleen gemaakt bij ‘zwaarwegende redenen’.
FinalistBauke Steenhuisen staat 7 juni in de finale van het Delftse Poetry Slam 2010. De 29-jarige docent bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management won op 10 mei de tweede voorronde. In totaal stonden er in drie voorronden vijftien slammers op het podium. Daarvan gingen er per voorronde twee door naar de finale. Op 7 juni krijgen de finalisten elk twee beurten van vier minuten. De jury en het publiek kiezen dan hun winnaar. Die twee slammers strijden op 7 juni om de eretitel ‘winnaar Delfts Poetry Slam’. De winnaar verovert tevens een plaats in de halve finale van het NK Poetry Slam in Utrecht in december. De Delftse finale wordt gehouden in de Pelicaan aan de Verwersdijk 47. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.
Bio-plasticsBiotechnoloog dr. Frank Koopman kan met bacteriën houtafval omzetten in een grondstof voor de plasticindustrie en biobrandstoffen. De stof, furaandicarboxylzuur of FDCA, is door het Amerikaanse ministerie van energie opgenomen in de top twaalf van meest veelbelovende biologische stoffen voor de industrie. Koopman promoveerde op 12 mei aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Zijn onderzoek werd gesteund door NWO.
DuurzaamSchiphol heeft een nieuwe proeftuin, the Grounds, voor onderzoek naar duurzame technologieën. De projecten richten zich onder meer op duurzame mobiliteit, energie en water. De TU werkt op de luchthaven mee aan een elektrisch vervoerproject, waarbij auto’s van passagiers opladen terwijl de passagiers op reis zijn. De projecten moeten Schiphol helpen om in 2012 CO2-neutraal te zijn, aldus een persbericht. Wie weet kunnen IJslandse vulkanen ook nog een handje helpen door het vliegverkeer te stremmen.
AnammoxRioolwaterzuivering kan energie opleveren door de inzet van anammoxbacteriën. Dat tonen onderzoekers van de TU en de Radboud Universiteit Nijmegen aan in een publicatie in Science. Met de nieuwe technologie zou energie geproduceerd worden, in plaats van dat het energie kost. Op landelijke schaal zou dat vijftig megawatt aan opwekking schelen, een kleine tien procent van een gemiddelde kolencentrale. Deze maand gaat op de rioolwaterzuivering Dokhaven in Rotterdam een proef van start.
TaxiënTaxiënde vliegtuigen krijgen nu hun instructies mondeling door van verkeersleiders. Hopeloos ouderwets, vinden onderzoekers van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De it-experts hebben van technologiestichting STW een subsidie gekregen van een half miljoen euro om een soort TomTom voor luchthavens te ontwikkelen. Projectleider prof.dr. Erik Theunissen en zijn collega’s verwachten dat het over tien jaar nauwelijks meer voorstelbaar is dat de communicatie met vliegtuigen ooit uitsluitend via spraak plaatsvond.
Amerikaans sportenPunch Basketball, Hitmanics Baseball en Delft Barons Lacrosse houden zaterdag 29 mei vanaf 12.00 uur op het sportcentrum een All-American Sports Event. Op het programma staan honkballen, basketballen en lacrosse. Dat laatste wordt gespeeld met een rubberen bal en stick die aan het uiteinde een netje heeft en is een mengeling van basketbal, rugby, ijshockey en hockey. Ervaring is niet nodig; de organisatie zorgt voor een ervaren lacrosser, basketballer of honkballer in elk team. Opgeven via de balie van het sportcentrum.
DraagvleugelsDe Delftse zonneboot, die in juli meedoet aan de Frisian Solar Challenge (een Elfstedentocht voor zonneboten), is voorzien van draagvleugels. Volgende week wordt de boot – officiële naam Delta Lloyd Solar Boat – gedoopt in het Hilton Hotel in Amsterdam. Door de vleugels moet de boot zichzelf ook al bij lage snelheden uit het water tillen. Het team hoopt in de race de topsnelheid van twintig kilometer per uur die is behaald door het team uit 2008, te verbeteren.
AustraliëAustralië is booming voor Nederlandse studenten. Dat blijkt uit de jaarlijkse studentencijfers van Australian Education International. Dit collegejaar startten 910 Nederlanders met een studie in Australië. Dat is een stijging van negentien procent vergeleken met 2009. Het aandeel overige buitenlandse studenten dat in Australië met een studie begon, steeg met dertien procent. De toevloed van Nederlandse eerstejaars is een voortzetting van al eerder ingezette groei.
BochtjesVan duizenden kilometers kaarsrechte weg door de Australische outback naar een Japans parcours vol haarspeldbochten. Het Nuon Solar Team doet behalve aan de tweejaarlijkse race voor zonnewagens in Australië, deze zomer ook mee aan de Japanse wedstrijd op het Suzuka Formule1-circuit. Er zal het nodige moeten worden gesleuteld. De zonnewagen Nuna5, die – saillant detail – afgelopen najaar in Australië op een rechte weg in de berm belandde, is niet gemaakt voor een bochtig parcours.
Spoorzone Het centrum van Delft is een bouwput vanwege de aanleg van de spoortunnel. Dat betekent onder meer de inzet van grote machines, schuiven met grond, het opbouwen van installaties, wegopbrekingen en omleidingen. Maar naast de praktische zaken bij deze technische en bestuurlijke uitdaging zit er een niet-tastbare kant aan het project. Wat betekent het project in de spoorzone voor de stad en zijn bewoners? Hoe beleven studenten het tegen de vlakte gaan van studentenhuizen? Hoe zien zij de toekomst van de stad? Die kant staat centraal bij de Salon 2010 die Motiv en de Kennismakerij organiseren op 26 mei. De bijeenkomst heeft plaats aan de Voorstraat 60. De toegang is 5 euro.
Prinsjesdag komt eraan en in de ministerraad wordt deze week druk onderhandeld over de begroting voor 2010. De LSVb is bang dat de verwachte bezuinigingen ook het onderwijs zullen treffen.
Behalve de bokshandschoenen, die de minister in dank aanvaardde, overhandigden de studenten een lijst met ‘tien goede redenen’ om juist in tijden van crisis te investeren in hoger onderwijs.
Net als de koepelorganisaties van universiteiten en hogescholen wijzen ze op de ‘fenomenale groei’van het aantal vooraanmeldingen. “Om de kwaliteit te waarborgen en de massaliteit tegen te gaan, moeten instellingen financieel worden bijgestaan”, vindt LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk.
Comments are closed.