Onderwijs

Kort Nieuws

Veni’sVijf TU-onderzoekers hebben een driejarige Veni-beurs ontvangen van NWO. Dr. Akira Endo (TNW) ontwikkelt een astronomische detector om de geschiedenis van stervorming te bestuderen.

Dr.ir. Caspar Chorus (TBM) onderzoekt spijt in mobiliteit. Dr.ir. Ali Mesbah ontwikkelt bij EWI een online test voor websites. Dr. Rudy Negenborn (3mE) werkt aan samenwerkende transporthubs voor een efficiënter transport. Dr. Mohanchand Paladugu (TNW) wil staal zelfherstellend maken door kleine scheurtjes op te vullen met stabiele clusters.

Desastreus
Collegelid Paul Rullmann is bezorgd over maatregelen uit het regeerakkoord. Dat bleek bij een vergadering met de studentenraad (sr), in de herfstvakantie. De sr vroeg wat Rullmann vond van het sociaal leenstelsel voor masterstudenten en maatregelen voor studenten die langer dan één jaar uitlopen (verhoging van het collegegeld met drieduizend euro en afschaffing van de ov-kaart). “Als dat letterlijk morgen zou worden ingevoerd, is dat desastreus”, zei Rullmann. Hij vindt dat rekening moet worden gehouden met studenten die bestuurswerk doen of bijzondere omstandigheden hebben. “Als een student straks drieduizend euro moet betalen en de instelling eenzelfde efficiencykorting moet betalen, denkt de student: ik doe deze studie niet meer. Dan hebben we de numerus fixus straks niet eens meer nodig.” Wel is volgens Rullmann niet meer te verkopen dat TU-studenten gemiddeld 7,5 jaar doen over een studieroute van vijf jaar.

Salaris teruggeëist
Het salaris van collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg was in 2009 19 duizend euro te hoog, aldus staatssecretaris Zijlstra. Hij vordert dit bedrag terug van de TU Delft. De universiteit heeft in zijn ogen afspraken geschonden, antwoordt hij op vragen van de SP. Nadere informatie van de raad van toezicht (rvt) heeft hem niet op andere gedachten gebracht. Rvt-voorzitter Gert-Jan Kramer zegt in een eerste reactie dat de TU niets verkeerd heeft gedaan. “We maken ons buitengewoon druk over een buitengewoon gering bedrag.” Kramer spreekt van een ‘overdreven reactie’ van de staatssecretaris. “Het wordt wettelijk heel moeilijk dit geld in te houden, maar we zullen navragen waar hij dit besluit op baseert.” Er is nog geen wet die topsalarissen bij semipublieke instellingen inperkt. Zijlstra verwijst naar de wet op het hoger onderwijs (artikel 2.9), waarin staat dat hij overheidsgeld mag terugvorderen als dat ondoelmatig is aangewend.

www.delta.tudelft.nl/22000

Buitenland
Studeren of stagelopen in het buitenland. Dat klinkt leuk en in de ‘Studie en stage buitenland week’ kun je er ook nog op een prettige manier mee kennismaken. In de week van 8 tot en met 11 november geven alle faculteiten informatie over studie en stage in het buitenland. Daarnaast biedt het international office de gelegenheid om online te ontdekken wat er komt kijken bij studie en stage in den vreemde. Op de website staat een stappenplan met activiteiten die nodig zijn vóór vertrek, in het buitenland en na het verblijf. Er zijn ook een uitwisselingsdatabase met universiteiten waarmee de TU Delft overeenkomsten heeft, een beurswijzer met informatie over TU-beurzen en ervaringen van studenten die in onder meer Bangladesh, Japan, de VS en Singapore zijn geweest. Op de site is door te klikken naar de programma’s van de faculteiten.

www.buitenland.tudelft.nl

Sumoworstelaar
Sumoworstelaar Olle Overbosch wachtte op Schiphol een warm onthaal door Jakhals Janine van DWDD, een dag na het behalen van zijn WK-brons in Warschau op 17 oktober. De Delftse bouwkundestudent en Europees kampioen van 2009 verloor in Polen zijn eerste partij van de Rus Mongush, waarna hij via de verliezersronde brons won door de Duitser Brinkmann te verslaan. Hoe kwam het dat hij niet ‘zo’n vadsige, grote dikke man’ is, luidde de eerste vraag van de interviewster. Het antwoord was simpel: Overbosch deed als lichtgewicht mee in de klasse tot 85 kilo. Dezelfde maandagavond gaf de TU-student in de Madiwodovrijdagshow in zijn mawashi (een soort superstrakke onderbroek) een sumodemonstratie op tv, met Filemon Wesselink als gewillige sparring partner. “Leuk dat er voor het eerst wat serieuzer naar sumoworstelen werd gekeken”, vond de door de media-aandacht toch enigszins verraste Overbosch.

Verwarring
De komende editie van de absurdistische late night show De Staat van Verwarring is voor TU’ers extra aantrekkelijk. Reden: prof. Bruno Ninaber van Eyben (hoogleraarschap bij Industrieel Ontwerpen) wordt geïnterviewd. Daarnaast is huidkunstenaar Ralph Tattoo te gast. Het geheel staat onder leiding van de presentatoren Pieter Jouke en Ronald Snijders. 

De Staat van Verwarring, Theater Walhalla aan de Sumatraweg 9-11 in Rotterdam, donderdag 4 november, aanvang 21.00 uur.

Cabaretfinalisten
Het Delftse cabaretduo Maartje & Kine heeft het afgelopen vrijdag 29 oktober geschopt tot de finale van het Gronings Studenten Cabaret Festival. In de laatste ronde legden de twee het toch nog af tegen de Amsterdamse Dara Faizi – volgens Kine Handlykken (zesdejaars IO) de terechte winnaar van het festival. “Het was al superleuk om zover te komen, we hadden nooit verwacht de finale te halen”, aldus Handlykken. “We deden auditie voor de lol, hadden niet eens een programma.” Maartje & Kine waren dan ook de minst ervaren deelnemers van het festival. “De jury was onder de indruk van onze ontwikkeling.” Hun deelname krijgt bovendien nog een staartje: “Cabaretier Martijn Koning van de Comedytrain wil ons gratis coachen. Hij vindt dat we met ons muzikale cabaret iets heel vernieuwends doen. Te gek!” 

www.gscf.nl
#

Afscheid
Stip-raadslid Bart Bikkers verlaat de Delftse politiek. Hij neemt donderdag 4 november tijdens de raadsvergadering afscheid. De reden voor zijn vertrek is tweeledig. “Het was voor mij bij mijn installatie tot raadslid al duidelijk dat ik dit maar een jaar zou doen”, reageert hij. Daarnaast speelt een rol dat hij begin dit jaar zijn studie bestuurskunde weer oppakte en deze aan het eind van het collegejaar wil afronden. Het scheidend raadslid was sinds 2004, toen hij aan de studie bouwkunde begon, betrokken bij Stip. Hij was voor zijn raadslidmaatschap anderhalf jaar commissielid. Bikkers wordt opgevolgd door Willem-Jozef Van Goethem, voorheen Owee-bestuurder en sinds de verkiezingen commissielid van de fractie. Hij is het eerste raadslid in Delft dat niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Van Goethem is afkomstig uit België. Hij wordt op 25 november geïnstalleerd.

Observeren
Beter lesgeven? Docenten kunnen zich binnenkort tijdens hun eigen colleges laten filmen waarna ze tips van collega’s en experts krijgen. Het Onderwijskundig Centrum Focus begint op 10 november met de cursus ‘Een (nog) betere docent door observatie en feedback’. Deelnemers krijgen informatie over lichaamshouding, stemgebruik en lesopbouw en observeren elkaar tijdens colleges. Docenten vinden directe feedback vaak het meest leerzaam.

Naam: Mandy van Waas (22, industrieel ontwerpen)
Merk: Batavus
Gekocht voor: €65
Opvallend: “De fiets is roze, zoals bijna alles in mijn kamer”

Bij de fietsenstalling van de faculteit Industrieel Ontwerpen staat Mandy van Waas ‘s middags haar ketting te repareren. “Vanochtend is de ketting er weer eens afgelopen”, verzucht Van Waas. “Dat gebeurt wel vaker de laatste paar dagen.” Verder heeft ze tot nu toe weinig problemen gehad met de fiets, die nu een jaartje in haar bezit is. Alleen haar achterband was op een gegeven moment aan vervanging toe. “Dat wilde ik zelf doen”, zegt Van Waas, “maar een huisgenoot verveelde zich zo dat hij de band heeft vervangen.” Dat de band versleten was, had waarschijnlijk te maken met haar functie als roeicoach bij Laga. “Als coach van de heren-2 ben ik waanzinnig vaak op en neer gefietst langs de Schie, echt waanzinnig vaak.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.