Onderwijs

Kort Nieuws

Decaan EWIProf.dr.ir. Henk Sips is per 1 november door het college van bestuur (cvb) benoemd tot waarnemend decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Sips bekleedt de functie tot in de definitieve opvolging van prof. Daan Lenstra is voorzien. Per half juni was Sips door het cvb al benoemd tot vice-decaan, in het bijzonder belast met het uitvoeren van de herijkingsagenda in de faculteit. Lenstra had aangegeven zijn contract bij EWI niet te willen verlengen en is nu met prepensioen.

Eigen houtje
De TU Delft en het ministerie van onderwijs (OCW) blijven het oneens over de toekenning van 25 miljoen euro voor Bouwkunde. Staatssecretaris Zijlstra schreef vorige week dat de TU zonder overleg heeft besloten geen nieuwbouw te plegen voor Bouwkunde. Hij zegt dat de TU dat op 25 januari 2010 per brief mededeelde. Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg schrijft deze week aan Zijlstra dat er toen ‘nog geen onomkeerbare beslissing [was] genomen’. “Het doel van de brief was het ministerie in te lichten […]” OCW vroeg daarna niet om een toelichting, aldus de TU. In september volgde de beschikking dat het geld terug moet, omdat de miljoenen specifiek voor nieuwbouw waren bestemd. De vraag of de TU op eigen houtje handelde, kan belangrijk zijn voor de Tweede Kamer. Die kan tijdens de behandeling van de OCW-begroting pleiten voor clementie met de TU. De universiteit hoopt daarop.

Bacteriedressuur
De olieafbrekende bacterie van het Delftse iGem-team bereikte afgelopen week de finale van de International Genetically Engineered Machine competitie in Boston. Uiteindelijk won het team van de universiteit van Slovenië. Wel kreeg het Delftse team de prijs voor de beste presentatie.
iGem is een jaarlijkse competitie voor studenten in de synthetische biologie. Het is de bedoeling om micro-organismen te voorzien van nuttige of ludieke eigenschappen, de zogenaamde biobricks. Het negenkoppige Delftse team ontwikkelde afgelopen zomer een bacterie die olie kan afbreken. Die zou ingezet kunnen worden bij de reiniging van afvalstromen vol zouten en vetten. Andere teams maakten bacteriën die de grondkwaliteit beproeven (Bristol), zware metalen onschadelijk maken (Peking) of licht geven (Cambridge). Het is de bedoeling dat een volgend Delfts team de olievretende bacterie tot een toepassing weet uit te bouwen. 

www.igem.org

Aardwarmte
Wie moeite heeft met de koude herfst kan zich verheugen op het aardwarmtecongres dat maandag plaatsvindt. Drs. Guus Willemsen (IF Technology) komt uitleggen waarom Nederland een topland is voor diepe geothermie (heet water opgepompt van meer dan een kilometer diepte). Dichter bij huis is het Delft Aardwarmte Project actief. Volgens de organisatie gaat er eind 2011 geboord worden.

Groeien met Geothermie, 15 november, Aula
www.delftaardwarmteproject.nl

Winkel
De TU wil in de nieuwe stationshal in Delft samen met de gemeente een informatiepunt of universiteitswinkel openen. Anneke Kooijman van de directie marketing en communicatie (M&C) voert daarover oriënterende gesprekken met de gemeente. Hoe de winkel er precies moet gaan uitzien is nog niet bekend, zegt zij. Een voorbeeld is er wel: de Universiteit Leiden heeft samen met onder meer de gemeente Leiden en de Kamer van Koophandel een winkel op station Leiden Centraal. De winkel is een manier om de TU en het Science Centre te profileren. Overigens zal het nog wel even duren voordat de plannen werkelijkheid worden. De nieuwe stationshal is op zijn vroegst in 2015 klaar.

WK-goud
Chantal Achterberg kwam net als in 2009 terug van het WK roeien met een gouden medaille. De damesvier zonder stuur, waarvan zij deel uitmaakte, was de enige Nederlandse boot die in Nieuw-Zeeland eremetaal veroverde. De eerste 1500 meter waren vooral een kwestie van overleven, zo liet de roeister van Proteus haar Delftse achterban weten. Het kwartet lag bij het 500-meterpunt nog derde. Eerst viel Amerika weg na een enorme misslag, waarna het de Nederlandse vrouwen na 1250 meter lukte om weg te roeien van Australië dat op drie seconden achterstand finishte. Er lagen vier boten in dit niet-Olympische veld.
Met onder anderen verenigingsgenote Sytske de Groot moest Achterberg zich twee dagen later in de damesacht tevreden stellen met een vijfde plaats. Ook de herenacht, met Delftse inbreng van Olivier Siegelaar en Peter Wiersum, en de lichte mannenvier met Roeland Lievens behaalden geen podiumplaats.

Aanval
Gert van Dijk, oud-TU-student en student aan de Haagse Hogeschool, is zaterdagavond op de TU-campus tot twee keer toe van dichtbij in zijn gezicht gespoten met een brandblusser. Van Dijk fietste met een vriend achterop over de Rotterdamseweg naar zijn huis aan de Balthasar van der Polweg toen een zwarte auto kwam aanrijden. De student belde omdat hij niet zeker wist of de bestuurder hem gezien had. “Even later ging het raampje open en zag ik helemaal niets meer,” vertelt hij. In paniek renden Van Dijk en zijn vriend de Cornelis Drebbelweg in. Daar kreeg hij nog een keer de volle laag. Hij zegt veel bluspoeder binnen te hebben gekregen. Via internet zoekt de student naar getuigen, onder wie een blonde jonge vrouw, die op de kruising van de Leeghwaterstraat en de Cornelis Drebbelweg fietste. Zijn vriend denkt in de auto twee mannen met mediterraan uiterlijk te hebben gezien. Een kennis van Van Dijk die bij de politie werkt denkt dat de aanval mogelijk te maken heeft met homogeweld.

Herstellend
Robbert van Zijverden, de TU-student die vijf maanden geleden uit een raam viel en een dwarslaesie opliep, denkt erover binnenkort zijn studie weer op te pakken. Dat zegt hij in AD/Haagsche Courant. Van Zijverden, die tot zijn middel verlamd is, verbleef de laatste maanden in een revalidatiecentrum in Utrecht. Daar werkte hij aan zijn lichamelijke herstel en haalde hij zijn aangepaste rijbewijs. Van Zijverden hoopt binnenkort een aangepast huis in Den Haag te kunnen betrekken.

Stylos-folly
Studievereniging Stylos van Bouwkunde heeft een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuw paviljoen, dat op het voorplein van de faculteit aan de Julianalaan moet verrijzen. Het vorige paviljoen is vorig jaar overgedragen aan de universiteit. Het lag te ver af van de nieuwe faculteit. Niet veel later, in oktober 2009, werd dit derde Stylos-paviljoen in brand gestoken en moest het worden afgebroken. Het tweede paviljoen brandde in september 2005 ook al helemaal af, nadat er een molotovcocktail tegenaan was gegooid. Het nieuwe paviljoen moet kleiner worden dan zijn voorgangers. Het moet een zogeheten folly worden, een ‘bouwwerk zonder functie, gebouwd als ornamenteel element’. Volgens Stylos moet de folly wel ‘een visie op de buitenwereld’ uitdragen. Duurzaamheid speelt daarbij een grote rol. Studenten kunnen hun ideeën tot januari 2011 inleveren. De vijf beste inzendingen mogen een definitief ontwerp maken. Daarna wordt een winnaar aangewezen. 

www.stylos.nl

Tot die conclusie leidt de sneak preview in de hal van de aula van afgelopen donderdag en de toelichting die Ron van Velzen daarbij gaf. Van Velzen is een van de twee projectleiders achter Osiris, dat op 14 december gaat draaien.
“De grote winst is dat we meer systemen integreren in één systeem”, stelt Van Velzen. Het gaat dan om onder meer Volgplus, het tentamenaanmeldsysteem en Digital Marks Input. “Bij die laatste twee waren er nog allerlei handelingen nodig om het zichtbaar te maken voor de student. Het scheelt dus tijd, je hebt minder vertraging en minder kans op fouten.”

Osiris heeft volgens Van Velzen voor de studenten veel voordelen. “Ze hoeven nog maar op een systeem in te loggen en kunnen beter hun studievoortgang overzien: het programma, wat nog openstaat, het aantal behaalde studiepunten.” Dat is voor TU en studenten gunstig met het oog op het bindend studieadvies. Ze kunnen zich via Osiris meteen aanmelden voor tentamens en afhankelijk van de opleiding ook voor andere dingen. Daarnaast is het systeem door de bundeling altijd ‘up to date’.

Docenten kunnen volgens Van Velzen dankzij Osiris onder meer zien wat het rendement van cursussen is, omdat ze de tentamenresultaten uit het verleden kunnen opvragen. “Tot nu toe voerden ze de cijfers in en zagen ze die na het verzenden nooit meer terug.”

Docenten en andere facultaire medewerkers kunnen daarnaast makkelijker met studenten mailen. “En bijvoorbeeld studieadviseurs kunnen via het nieuwe systeem gespreksnotities bijhouden en gebruiken bij rapportages.” Uit de preview bleek onder meer ook dat medewerkers kunnen aangeven wanneer ze bereikbaar zijn. Apple-gebruikers worden nog gelukkiger. “Zij hadden soms last bij het inlezen van bestanden. Dat zou nu opgelost moeten zijn.”
Het wordt volgens Van Velzen voor de organisatie ook makkelijker om managementrapportages te maken omdat meer gegevens gebundeld beschikbaar zijn, zoals het rendement per opleiding.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.