Onderwijs

Kort nieuws

EcodorpjesBouwkundige Valerie Seitz geeft woensdag 13 oktober een lezing over Eco-villages in de Bouwkundefaculteit.

Zelf is ze als architect betrokken bij de Almeerse versie van Ruigoord. Dit eerste Nederlandse ecodorp moet over twee jaar worden gebouwd. In de lezing belicht ze twee ecodorpen, één in de Verenigde Staten en één in Oostenrijk, vlakbij Wenen. De lezing is een laatste in een reeks van vier over architectuur en ecologie, waarvan ook een tentoonstelling is op de faculteit.
Macht

Ad Huijser, chief technology officer bij Philips, is de machtigste man van de Nederlandse kenniseconomie. Op de tweede plaats staat minister Van der Hoeven. Dat stelt het populair-wetenschappelijke tijdschrift Natuurwetenschap & Techniek in zijn eerste top-50 van researchbeslissers.

Huijser heeft een onderzoeksbudget van 2,6 miljard euro. Minister Van der Hoeven heeft de zeggenschap over 2,4 miljard. De hoogst genoteerde universiteitsbestuurder staat op de zevende plek: Bert Speelman, rector magnificus van Wageningen Universiteit. Wageningen Universiteit & Researchcentrum – vijf jaar geleden ontstaan uit een fusie van de universiteit met een aantal onderzoekinstituten – kan jaarlijks 390 miljoen euro besteden. Dat is meer dan Delft en Leiden samen, schrijft Natuurwetenschap & Techniek. Net buiten de top 10 valt rector Jacob Fokkema van de TU Delft. Hij heeft ongeveer 210 miljoen euro beschikbaar.
Tomaten

Wat zien ze er altijd lekker uit, die tomaten in de supermarkt. Maar neem een hap en het is alsof je in in kunststof verpakt water bijt. Om deze ellende te voorkomen heeft Gerrit Polder van de sectie patroonherkennen (TNW) een techniek bedacht waarmee hij de biochemische stoffen in fruit kan aantonen, die rijpheid en smaak bepalen. Anders dan de huidige methoden die de gemiddelde waarden van afgerijpte tomaten meten, wordt met zijn techniek voor elk beeldpunt (pixel) van een tomaat een reflectiespectrum gemeten. “Daardoor kan ik per pixel de concentratie van inhoudsstoffen meten.” De enige bottleneck in deze spectral imaging-techniek van de promovendus is dat het grote hoeveelheid data oplevert. Deze data moeten nog verder worden verkleind voordat het op de sorteermachine kan worden toegepast. Polder promoveert op 28 oktober.
Masterplan

Architectenbureau Mecanoo werkt aan een nieuw stedenbouwkundig masterplan voor de TU Delft. Dat onthulde Francine Houben dinsdagavond in een interview met Kees Driehuis in de Studium Generale-reeks Techniek@Cultuur. Veel wilde ze nog niet over het nieuwe masterplan kwijt. Er wordt meer over bekend zodra er ook meer duidelijkheid komt over tramlijn 19 op de Mekelweg. Volgens Houben is een aangepast masterplan nodig, omdat het oude alweer vier jaar oud is en niet is bedacht met de huidige automatisering in het achterhoofd. “Steeds meer onderzoek gebeurt op de computer en dus hebben we minder laboratoria nodig dan we aanvankelijk dachten.”

Pagina 04: ‘Techniek maakt mijn leven mogelijk’
Stip

In de Delftse gemeenteraad zijn de afgelopen week twee nieuwe raadsleden voor studentenpartij Stip beëdigd. TU-studenten Arend van Breukelen (civiele techniek) en Joost van Putten (technische bestuurskunde) nemen het stokje over van Liesje Loomans en Noud Schoenmakers (beiden civiele techniek). Zij zullen zich met name inzetten voor de belangen van Delftse studenten en jongeren. Dit doen ze samen met Suzanne Wielens, zittend raadslid. Zij neemt het fractievoorzitterschap over van Schoenmakers.

www.stipdelft.nl
Innovatievoucher

De TU Delft profiteert als eerste van het nieuwe fenomeen innovatievoucher. Economieminister Brinkhorst reikte vorige week het eerste voucher uit aan het bedrijf Airborne Development. Het bedrijf mag 7500 euro investeren in kennis over scheepsschroeven van composietmateriaal. Het innovatievoucher is bedacht door het Innovatieplatform, als oplossing voor het probleem dat bij hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen veel kennis op de plank blijft liggen die voor het midden- en kleinbedrijf van waarde kan zijn. Door gebrek aan samenwerking blijft die kennis vaak onbenut. De ondernemer ‘koopt’ met de bon onderzoekscapaciteit in bij een kennisaanbieder. Die levert de voucher in bij SenterNovem en krijgt deze uitbetaald. In feite werkt de innovatievoucher op dezelfde wijze als een boekenbon. Het experiment duurt één jaar. Bij succes zal de kennisbon wellicht definitief worden ingevoerd.
Buitenland

In het kader van de Nationale week voor studie en stage in het buitenland, die liep van 29 september tot 6 oktober, heeft de faculteit Technische Natuurwetenschappen dinsdag een informatiemiddag gehouden. Studenten spraken daar onder meer over hun ervaringen. De faculteiten Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen organiseren volgens het student facility center, dat bij dit soort evenementen betrokken is, later dit najaar ook hun eigen voorlichtingsbijeenkomsten. Het center wil dat meer Delftse studenten een tijdje naar het buitenland gaan. Omdat veel van hen niet blijken te weten hoe ze dat moeten aanpakken, heeft het SFC voor de zomer de informatiewebsite geupdate.

www.tudelft.nl/buitenland
Wetenschapsquiz

Wie zijn de slimste studenten van Nederland? We zullen het weten na de eerste Nationale Wetenschapsquiz Student. Honderd teams van drie studenten mogen strijden om de hoofdprijs: een ontdekkingsreis naar de Ardennen. De eerste ronde is op 12 november. De organisatie is in handen van de samenwerkende bureaus Studium Generale en de wetenschapsorganisatie NWO. Het is de bedoeling om het festijn jaarlijks te laten plaatsvinden. Tot 20 oktober kunnen studenten zich inschrijven op de website. Deelname kost tien euro.

www.nationalewetenschapsquizstudent.nl.
Nobelprijs

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge heeft er weer een Nobelprijswinnaar bij. Met de toekenning van de prijs afgelopen dinsdag aan Frank Wilczek komt de teller op 57 te staan. Wilczek (53) deelt de prijs met David J. Gross (63) van de University of California, vestiging Santa Barbara, en H. David Politzer van het California Institute of Technology. De drie theoretisch fysici krijgen de prijs voor de ontdekking in de vroege jaren zeventig van de ‘asymptotische vrijheid van de sterke interactie’. De sterke interactie is een van de vier elementaire natuurkrachten. Hij houdt de quarks bij elkaar waaruit protonen en neutronen zijn samengesteld. De ‘asymptotische vrijheid’ is het merkwaardige verschijnsel dat de sterke kracht zwakker wordt naarmate de quarks dichter op elkaar zitten.
Wc-water

Bouwkundige Bas Hasselaar van de sectie milieutechnisch ontwerpen is afgelopen maand gestart met onderzoek naar woonwijken die hun eigen toiletwater kunnen verwerken. Hij neemt het stokje over van Alexia Luising, die al een aantal casestudies deed naar dit onderwerp. Hasselaar wil de mogelijkheid bestuderen van een zogeheten living machine, een bed van planten dat het organisch afval uit wc-water verteert. Dit bed zou midden in een woonwijk kunnen komen om bewoners bewust te maken van hoe hun eigen afval wordt verwerkt. Hasselaar wil leren van de fouten die in het verleden met deze systemen zijn gemaakt. Door een aantal mislukte introducties, zoals het Groene Dak in Utrecht, is het ‘ecologisch ontlasten’ zonder waterverspilling door de stortbak negatief in het nieuws geweest.
Buckyball

Ook van silicium en aanverwante oxiden zijn in theorie voetbalmoleculen te maken, de zogeheten buckyballs. Tenminste, zo ontdekte Martijn Zwijnenburg, die op 12 oktober promoveert bij de faculteit TNW. Niet eerder was bekend dat met silica en aanverwante oxides buckyballs gemaakt konden worden. Van koolstof was langer bekend dat je met veel energie een voetbal kunt maken. Zwijnenburg bestudeerde aan de hand van chemisch-theoretische rekenmodellen twee soorten silicamaterialen, silica-zeolieten en nanoclusters. Hij rekende een aantal fantasievormen van moleculen door op de mogelijkheid om ze chemisch te bouwen. Een aantal daarvan, waaronder de buckyball, bleken ook daadwerkelijk te kunnen ontstaan als iemand zich hier in het lab aan zou wijden.
Speurwerkprijs

Prof.dr.ir. Pieter Anne Vermeer heeft deze week de Speurwerkprijs ontvangen. Vermeer krijgt de onderscheiding voor zijn computerprogramma Plaxis, dat spanningen en vervormingen in grondlichamen analyseert. De wetenschappelijke basis van dit computerprogramma legde hij tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU in de jaren tachtig. In Nederland wordt Plaxis toegepast bij geboorde tunnels, de Betuwelijn, de HSL-Zuid en bij het onderzoek naar dijkverschuiving bij Wilnis. Vermeer is sinds 1994 hoogleraar aan de Universiteit van Stuttgart.
Asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers die via de pardonregeling in Nederland mogen blijven, komen toch in aanmerking voor een studiebeurs. Ze kunnen daartoe een beroep doen op de hardheidsclausule in de wet op de studiefinanciering.

De Informatiebeheer Groep in Groningen wist tot nog toe niet precies wat ze met deze specifieke groep beursaanvragers aanmoest, omdat deze mensen een status hadden die voor de aanvraag van studiefinanciering niet voldeed.

Ecodorpjes

Bouwkundige Valerie Seitz geeft woensdag 13 oktober een lezing over Eco-villages in de Bouwkundefaculteit. Zelf is ze als architect betrokken bij de Almeerse versie van Ruigoord. Dit eerste Nederlandse ecodorp moet over twee jaar worden gebouwd. In de lezing belicht ze twee ecodorpen, één in de Verenigde Staten en één in Oostenrijk, vlakbij Wenen. De lezing is een laatste in een reeks van vier over architectuur en ecologie, waarvan ook een tentoonstelling is op de faculteit.
Macht

Ad Huijser, chief technology officer bij Philips, is de machtigste man van de Nederlandse kenniseconomie. Op de tweede plaats staat minister Van der Hoeven. Dat stelt het populair-wetenschappelijke tijdschrift Natuurwetenschap & Techniek in zijn eerste top-50 van researchbeslissers.

Huijser heeft een onderzoeksbudget van 2,6 miljard euro. Minister Van der Hoeven heeft de zeggenschap over 2,4 miljard. De hoogst genoteerde universiteitsbestuurder staat op de zevende plek: Bert Speelman, rector magnificus van Wageningen Universiteit. Wageningen Universiteit & Researchcentrum – vijf jaar geleden ontstaan uit een fusie van de universiteit met een aantal onderzoekinstituten – kan jaarlijks 390 miljoen euro besteden. Dat is meer dan Delft en Leiden samen, schrijft Natuurwetenschap & Techniek. Net buiten de top 10 valt rector Jacob Fokkema van de TU Delft. Hij heeft ongeveer 210 miljoen euro beschikbaar.
Tomaten

Wat zien ze er altijd lekker uit, die tomaten in de supermarkt. Maar neem een hap en het is alsof je in in kunststof verpakt water bijt. Om deze ellende te voorkomen heeft Gerrit Polder van de sectie patroonherkennen (TNW) een techniek bedacht waarmee hij de biochemische stoffen in fruit kan aantonen, die rijpheid en smaak bepalen. Anders dan de huidige methoden die de gemiddelde waarden van afgerijpte tomaten meten, wordt met zijn techniek voor elk beeldpunt (pixel) van een tomaat een reflectiespectrum gemeten. “Daardoor kan ik per pixel de concentratie van inhoudsstoffen meten.” De enige bottleneck in deze spectral imaging-techniek van de promovendus is dat het grote hoeveelheid data oplevert. Deze data moeten nog verder worden verkleind voordat het op de sorteermachine kan worden toegepast. Polder promoveert op 28 oktober.
Masterplan

Architectenbureau Mecanoo werkt aan een nieuw stedenbouwkundig masterplan voor de TU Delft. Dat onthulde Francine Houben dinsdagavond in een interview met Kees Driehuis in de Studium Generale-reeks Techniek@Cultuur. Veel wilde ze nog niet over het nieuwe masterplan kwijt. Er wordt meer over bekend zodra er ook meer duidelijkheid komt over tramlijn 19 op de Mekelweg. Volgens Houben is een aangepast masterplan nodig, omdat het oude alweer vier jaar oud is en niet is bedacht met de huidige automatisering in het achterhoofd. “Steeds meer onderzoek gebeurt op de computer en dus hebben we minder laboratoria nodig dan we aanvankelijk dachten.”

Pagina 04: ‘Techniek maakt mijn leven mogelijk’
Stip

In de Delftse gemeenteraad zijn de afgelopen week twee nieuwe raadsleden voor studentenpartij Stip beëdigd. TU-studenten Arend van Breukelen (civiele techniek) en Joost van Putten (technische bestuurskunde) nemen het stokje over van Liesje Loomans en Noud Schoenmakers (beiden civiele techniek). Zij zullen zich met name inzetten voor de belangen van Delftse studenten en jongeren. Dit doen ze samen met Suzanne Wielens, zittend raadslid. Zij neemt het fractievoorzitterschap over van Schoenmakers.

www.stipdelft.nl
Innovatievoucher

De TU Delft profiteert als eerste van het nieuwe fenomeen innovatievoucher. Economieminister Brinkhorst reikte vorige week het eerste voucher uit aan het bedrijf Airborne Development. Het bedrijf mag 7500 euro investeren in kennis over scheepsschroeven van composietmateriaal. Het innovatievoucher is bedacht door het Innovatieplatform, als oplossing voor het probleem dat bij hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen veel kennis op de plank blijft liggen die voor het midden- en kleinbedrijf van waarde kan zijn. Door gebrek aan samenwerking blijft die kennis vaak onbenut. De ondernemer ‘koopt’ met de bon onderzoekscapaciteit in bij een kennisaanbieder. Die levert de voucher in bij SenterNovem en krijgt deze uitbetaald. In feite werkt de innovatievoucher op dezelfde wijze als een boekenbon. Het experiment duurt één jaar. Bij succes zal de kennisbon wellicht definitief worden ingevoerd.
Buitenland

In het kader van de Nationale week voor studie en stage in het buitenland, die liep van 29 september tot 6 oktober, heeft de faculteit Technische Natuurwetenschappen dinsdag een informatiemiddag gehouden. Studenten spraken daar onder meer over hun ervaringen. De faculteiten Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen organiseren volgens het student facility center, dat bij dit soort evenementen betrokken is, later dit najaar ook hun eigen voorlichtingsbijeenkomsten. Het center wil dat meer Delftse studenten een tijdje naar het buitenland gaan. Omdat veel van hen niet blijken te weten hoe ze dat moeten aanpakken, heeft het SFC voor de zomer de informatiewebsite geupdate.

www.tudelft.nl/buitenland
Wetenschapsquiz

Wie zijn de slimste studenten van Nederland? We zullen het weten na de eerste Nationale Wetenschapsquiz Student. Honderd teams van drie studenten mogen strijden om de hoofdprijs: een ontdekkingsreis naar de Ardennen. De eerste ronde is op 12 november. De organisatie is in handen van de samenwerkende bureaus Studium Generale en de wetenschapsorganisatie NWO. Het is de bedoeling om het festijn jaarlijks te laten plaatsvinden. Tot 20 oktober kunnen studenten zich inschrijven op de website. Deelname kost tien euro.

www.nationalewetenschapsquizstudent.nl.
Nobelprijs

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge heeft er weer een Nobelprijswinnaar bij. Met de toekenning van de prijs afgelopen dinsdag aan Frank Wilczek komt de teller op 57 te staan. Wilczek (53) deelt de prijs met David J. Gross (63) van de University of California, vestiging Santa Barbara, en H. David Politzer van het California Institute of Technology. De drie theoretisch fysici krijgen de prijs voor de ontdekking in de vroege jaren zeventig van de ‘asymptotische vrijheid van de sterke interactie’. De sterke interactie is een van de vier elementaire natuurkrachten. Hij houdt de quarks bij elkaar waaruit protonen en neutronen zijn samengesteld. De ‘asymptotische vrijheid’ is het merkwaardige verschijnsel dat de sterke kracht zwakker wordt naarmate de quarks dichter op elkaar zitten.
Wc-water

Bouwkundige Bas Hasselaar van de sectie milieutechnisch ontwerpen is afgelopen maand gestart met onderzoek naar woonwijken die hun eigen toiletwater kunnen verwerken. Hij neemt het stokje over van Alexia Luising, die al een aantal casestudies deed naar dit onderwerp. Hasselaar wil de mogelijkheid bestuderen van een zogeheten living machine, een bed van planten dat het organisch afval uit wc-water verteert. Dit bed zou midden in een woonwijk kunnen komen om bewoners bewust te maken van hoe hun eigen afval wordt verwerkt. Hasselaar wil leren van de fouten die in het verleden met deze systemen zijn gemaakt. Door een aantal mislukte introducties, zoals het Groene Dak in Utrecht, is het ‘ecologisch ontlasten’ zonder waterverspilling door de stortbak negatief in het nieuws geweest.
Buckyball

Ook van silicium en aanverwante oxiden zijn in theorie voetbalmoleculen te maken, de zogeheten buckyballs. Tenminste, zo ontdekte Martijn Zwijnenburg, die op 12 oktober promoveert bij de faculteit TNW. Niet eerder was bekend dat met silica en aanverwante oxides buckyballs gemaakt konden worden. Van koolstof was langer bekend dat je met veel energie een voetbal kunt maken. Zwijnenburg bestudeerde aan de hand van chemisch-theoretische rekenmodellen twee soorten silicamaterialen, silica-zeolieten en nanoclusters. Hij rekende een aantal fantasievormen van moleculen door op de mogelijkheid om ze chemisch te bouwen. Een aantal daarvan, waaronder de buckyball, bleken ook daadwerkelijk te kunnen ontstaan als iemand zich hier in het lab aan zou wijden.
Speurwerkprijs

Prof.dr.ir. Pieter Anne Vermeer heeft deze week de Speurwerkprijs ontvangen. Vermeer krijgt de onderscheiding voor zijn computerprogramma Plaxis, dat spanningen en vervormingen in grondlichamen analyseert. De wetenschappelijke basis van dit computerprogramma legde hij tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU in de jaren tachtig. In Nederland wordt Plaxis toegepast bij geboorde tunnels, de Betuwelijn, de HSL-Zuid en bij het onderzoek naar dijkverschuiving bij Wilnis. Vermeer is sinds 1994 hoogleraar aan de Universiteit van Stuttgart.
Asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers die via de pardonregeling in Nederland mogen blijven, komen toch in aanmerking voor een studiebeurs. Ze kunnen daartoe een beroep doen op de hardheidsclausule in de wet op de studiefinanciering.

De Informatiebeheer Groep in Groningen wist tot nog toe niet precies wat ze met deze specifieke groep beursaanvragers aanmoest, omdat deze mensen een status hadden die voor de aanvraag van studiefinanciering niet voldeed.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.