Onderwijs

Kort nieuws

ErediplomaDe studievereniging van Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek Leonardo da Vinci heeft vorige week een onderscheiding gekregen voor de door haar georganiseerde activiteiten de laatste jaren.

Leonardo kreeg het ‘Erediploma van Verdienste’ van het Generaal Snijders Fonds, dat jaarlijks erediploma’s uitreikt als erkenning voor opvallende prestaties die bijdragen aan een grotere belangstelling voor de lucht- en ruimtevaart. Het bestuur van Leonardo ontving de prijs uit handen van Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de raad van bestuur van Stork. Ook de burgemeester van Delft was bij de uitreiking aanwezig.
Urnendiefstal

De politie heeft het toezicht op de Delftse begraafplaatsen verscherpt. Vorige week werd er voor de tweede keer in twee weken tijd een urn gestolen van de Delftse begraafplaats Iepenhof. De urn werd later weer teruggevonden nabij de begraafplaats, maar een urn die eerder werd gestolen is nog steeds zoek. Een studentengrap? De politie denkt van niet. “Ik acht studenten tot veel in staat. Maar niet tot dit soort dingen”, zegt een woordvoerder. Eerder denkt de politie aan baldadigheid, of aan een stunt uit de gothic-scene. De gemeente Delft neemt de zaak hoog op en overweegt de techniek te hulp te roepen: zo overweegt de gemeente de urnenmuren op de Delftse begraafplaatsen af te dichten met een slagvaste glazen plaat.
Maagdenhuis

De rechtbank in Amsterdam heeft dertig Maagdenhuisbezetters schuldig bevonden aan huisvredebreuk. De boete valt een stuk lager uit dan verwacht. De studenten moeten vijfentwintig euro betalen, terwijl de officier van justitie honderdvijftig had geëist. Wie niet betaalt, gaat een dag de gevangenis in. Enkele veroordeelde actievoerders kondigden aan dat zij daarvoor kiezen.”Het is een symbolische boete”, zegt Kim Toering, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb. “Maar de studenten hadden nooit vervolgd moeten worden.”
Toezicht op TU

Sinds 1 mei heeft de raad van toezicht van de TU Delft een nieuwe voorzitter. Het is ir. Gert-Jan Kramer die ir. Jan Slechte is opgevolgd. Net als Slechte, oud-president-directeur van Shell Nederland, komt Kramer uit het grote bedrijfsleven. Hij is president-directeur van de internationale adviesgroep Fugro, maar zal dit najaar aftreden. Kramer (62) is in Delft afgestudeerd als civiel ingenieur, en is benoemd tot 1 mei 2009.
Slagboom

Twee studenten die in de nacht van maandag op dinsdag aangeschoten op straat liepen, zijn bij de Phoenixgarage op hun hoofd geslagen met een slagboom. De twee mannen kregen ruzie met een andere man, die in zijn woede één van de slagbomen van de parkeergarage uit de stelling rukte en erop begon los te slaan. Volgens de politie heeft hij een paar rake klappen uitgedeeld. De studenten wisten uiteindelijk weg te komen naar de nabij gelegen discotheek Lorre. Daar heeft de GGD hun bloedende hoofdwonden verzorgd. Daarna zijn de twee verder behandeld in het Reinier de Graaf Gasthuis. Ze hoefden niet te worden opgenomen. De belager van de twee studenten kon na het voorval snel worden aangehouden. Een medewerker van de garage had alles zien gebeuren en meteen de politie gewaarschuwd. De studenten hebben aangifte gedaan.
Geen advies

De studentenraad mag formeel geen advies over de reorganisatieplannen uitbrengen, maar houdt wel nauwlettend in de gaten wat de gevolgen voor de studenten kunnen zijn. In een brief aan het college van bestuur benadrukt de sr het belang van goed draaiende facultaire bureaus voor onderwijs en studentenzaken. Het nieuwe Delft Informatiepunt kan volgens de sr alleen werken als er ruime openingstijden worden gehanteerd.
Snelle federatie?

De universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente moeten wellicht hun federatie, die in 2010 zou ingaan, vervroegen naar 2007. Vorige week vrijdag was in het Eindhovens Dagblad te lezen dat de oorspronkelijke streefdatum mogelijk drie jaar naar voren gehaald wordt onder druk van de overheid. In een interview met de Eindhovense collegevoorzitter ing. Amandus Lundqvist stond over de samenwerking vermeld dat ‘het rijk vraagt om een versneld tempo en denkt aan 2007′. Een woordvoerder van Lundqvist heeft gezegd dat de wens van de overheid samenhangt met de eerder gedane belofte van het ministerie van onderwijs om de onderzoeksplannen van de drie TU’s met vijftig miljoen euro te ondersteunen. Volgens de woordvoerder vindt op dit moment overleg plaats over dat toegezegde geldbedrag. De voorzitters van de drie universiteiten zullen donderdag met minister Van der Hoeven overleg voeren.
Hbo-fraude

Instellingen voor hoger onderwijs die te veel bekostiging hebben ontvangen, moeten in totaal 97 miljoen euro terugbetalen. Voor de TU Delft gaat het om meer dan drie miljoen euro. Dat blijkt uit het eindrapport van de commissie-Schutte over de ‘hbo-fraude’. De Hogeschool van Amsterdam moet 26 miljoen euro ophoesten en de Brabantse Avans Hogescholen zijn een goede tweede, met 21 miljoen. Deze twee gaan de beslissing juridisch aanvechten.
Verkiezingen

De verkiezingen voor de facultaire studentenraden (fsr), die tegelijk met die voor de centrale studentenraad zijn gehouden, laten sterk verschillende opkomstcijfers zien. Stemde bij bouwkunde maar 24,3 procent van de studenten voor hun nieuwe fsr, bij maritieme techniek liet 49,5 procent van de studenten van zich horen. Ook de masterstudenten van civiele techniek bleven relatief stil. Slechts 22,1 procent van hen stemde, tegen 39,6 procent van de bachelorstudenten. Voor de zetel die geodesie mag bezetten in de fsr van CiTG werd niet gestemd, omdat er maar één kandidaat was. Hetzelfde gold voor de zetel die de masterstudenten van technische aardwetenschappen vertegenwoordigt. De opkomstcijfers liggen bij de meeste faculteiten ruwweg tussen de dertig en de 45 procent.
Geomatic

De TU Delft hoopt veel internationale masterstudenten te trekken met de nieuwe opleiding geomatic engineering. Collegevoorzitter Hans van Luijk omschreef de opleiding vorige week tegenover de or als ‘een soort doorstart van geodesie, maar met een sterke nadruk op space engineering.’ De opleiding geodesie moest destijds verdwijnen omdat de studentenaantallen erg laag waren. De discipline geomatic engineering kent vele toepassingen, onder meer het volgen van ecologische veranderingen op aarde door satellieten en het voorspellen van aardbevingen door minieme bewegingen op het aardoppervlak te registreren.
Sloep

Vrijdag wordt na vijf jaar restaureren de sloep van het maritiem dispuut Scaphatus gedoopt. De sloep had eigenlijk al na een jaar werk zeewaardig moeten zijn, maar al snel bleek de kwaliteit van de romp te slecht voor zo’n snel resultaat. Dus volgden vele jaren van verf afkrabben, spanten vervangen en het inbouwen van een nieuwe interieur. Rond 17.45 uur wordt de oude reddingsboot bij roeivereniging Proteus-Eretes in de Delftsche Schie te water gelaten.
Studiebeurzen

Onder verantwoordelijkheid van het ministerie van onderwijs is vorig jaar minstens 9,8 miljoen euro studiefinanciering te veel uitgekeerd. Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport over de begrotingscontrole die de Algemene Rekenkamer uitvoert. Nog eens 35,2 miljoen euro aan studiebeurzen staat ingeboekt als ‘onzeker’, omdat de IB-Groep de zogenaamde uitwonendencontrole bij ouderejaars nog niet mocht uitvoeren.

Hoewel de Algemene Rekenkamer het jaarverslag goedkeurde, maakt de instantie zich zorgen over de manier waarop het ministerie het agentschap ‘Centrale Financiën Instellingen’ (CFI) controleert. Uitgerekend dit onderdeel van het departement bepaalt de hoogte van de bekostiging van onderwijsinstellingen.

Door ondermaatse interne controle bij het CFI zijn fouten gemaakt bij onder meer het toekennen van voorschotten en de registratie van verplichtingen. De fouten zijn inmiddels rechtgezet.
Hoogopgeleid

Mensen die voor zichzelf beginnen zijn relatief hoogopgeleid. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van onderzoeksbureau EIM. Of het aantal hoger opgeleide ondernemers stijgt, kan EIM niet zeggen. Wel heeft het onderzoeksbureau cijfers waaruit blijkt dat het aantal hoogopgeleide starters veel hoger is dan het aantal ondernemers op middelbaar of lager onderwijsniveau. Tussen 2001 en 2004 ging 7,2 procent van de hoger opgeleiden van start met een eigen bedrijf. Onder mbo’ers ging het om 4,4 procent, terwijl 3,6 procent van de laagopgeleiden 3,6 aan een eigen bedrijf begon. EIM constateert dat vooral hoger opgeleiden een positieve kijk hebben op de kansen die ondernemerschap biedt. Bovendien zijn ze innovatiever dan lager opgeleiden. Doorgaans zijn ze actief in de zakelijke dienstverlening of in consumentgerichte sectoren.
Vrije jongens

In Nederland trekt de populariteit van het vrije ondernemerschap aan, aldus onderzoek van bureau EIM. In 2004 waren per honderd volwassenen grofweg vijf mensen betrokken bij nieuwe eigen bedrijven, terwijl het in 2003 om nog geen vier mensen per honderd ging. Ook het aantal mensen dat overweegt voor zichzelf te beginnen stijgt: 6,5 procent van de ondervraagden in 2004 tegenover 5,7 procent het jaar ervoor. Meer dan tachtig procent van de ondervraagden staat positief tegenover het ondernemerschap. De meeste nieuwe bedrijven worden opgezet in het westen van het land. Tweederde van de starters is man.

Erediploma

De studievereniging van Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek Leonardo da Vinci heeft vorige week een onderscheiding gekregen voor de door haar georganiseerde activiteiten de laatste jaren. Leonardo kreeg het ‘Erediploma van Verdienste’ van het Generaal Snijders Fonds, dat jaarlijks erediploma’s uitreikt als erkenning voor opvallende prestaties die bijdragen aan een grotere belangstelling voor de lucht- en ruimtevaart. Het bestuur van Leonardo ontving de prijs uit handen van Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de raad van bestuur van Stork. Ook de burgemeester van Delft was bij de uitreiking aanwezig.
Urnendiefstal

De politie heeft het toezicht op de Delftse begraafplaatsen verscherpt. Vorige week werd er voor de tweede keer in twee weken tijd een urn gestolen van de Delftse begraafplaats Iepenhof. De urn werd later weer teruggevonden nabij de begraafplaats, maar een urn die eerder werd gestolen is nog steeds zoek. Een studentengrap? De politie denkt van niet. “Ik acht studenten tot veel in staat. Maar niet tot dit soort dingen”, zegt een woordvoerder. Eerder denkt de politie aan baldadigheid, of aan een stunt uit de gothic-scene. De gemeente Delft neemt de zaak hoog op en overweegt de techniek te hulp te roepen: zo overweegt de gemeente de urnenmuren op de Delftse begraafplaatsen af te dichten met een slagvaste glazen plaat.
Maagdenhuis

De rechtbank in Amsterdam heeft dertig Maagdenhuisbezetters schuldig bevonden aan huisvredebreuk. De boete valt een stuk lager uit dan verwacht. De studenten moeten vijfentwintig euro betalen, terwijl de officier van justitie honderdvijftig had geëist. Wie niet betaalt, gaat een dag de gevangenis in. Enkele veroordeelde actievoerders kondigden aan dat zij daarvoor kiezen.”Het is een symbolische boete”, zegt Kim Toering, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb. “Maar de studenten hadden nooit vervolgd moeten worden.”
Toezicht op TU

Sinds 1 mei heeft de raad van toezicht van de TU Delft een nieuwe voorzitter. Het is ir. Gert-Jan Kramer die ir. Jan Slechte is opgevolgd. Net als Slechte, oud-president-directeur van Shell Nederland, komt Kramer uit het grote bedrijfsleven. Hij is president-directeur van de internationale adviesgroep Fugro, maar zal dit najaar aftreden. Kramer (62) is in Delft afgestudeerd als civiel ingenieur, en is benoemd tot 1 mei 2009.
Slagboom

Twee studenten die in de nacht van maandag op dinsdag aangeschoten op straat liepen, zijn bij de Phoenixgarage op hun hoofd geslagen met een slagboom. De twee mannen kregen ruzie met een andere man, die in zijn woede één van de slagbomen van de parkeergarage uit de stelling rukte en erop begon los te slaan. Volgens de politie heeft hij een paar rake klappen uitgedeeld. De studenten wisten uiteindelijk weg te komen naar de nabij gelegen discotheek Lorre. Daar heeft de GGD hun bloedende hoofdwonden verzorgd. Daarna zijn de twee verder behandeld in het Reinier de Graaf Gasthuis. Ze hoefden niet te worden opgenomen. De belager van de twee studenten kon na het voorval snel worden aangehouden. Een medewerker van de garage had alles zien gebeuren en meteen de politie gewaarschuwd. De studenten hebben aangifte gedaan.
Geen advies

De studentenraad mag formeel geen advies over de reorganisatieplannen uitbrengen, maar houdt wel nauwlettend in de gaten wat de gevolgen voor de studenten kunnen zijn. In een brief aan het college van bestuur benadrukt de sr het belang van goed draaiende facultaire bureaus voor onderwijs en studentenzaken. Het nieuwe Delft Informatiepunt kan volgens de sr alleen werken als er ruime openingstijden worden gehanteerd.
Snelle federatie?

De universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente moeten wellicht hun federatie, die in 2010 zou ingaan, vervroegen naar 2007. Vorige week vrijdag was in het Eindhovens Dagblad te lezen dat de oorspronkelijke streefdatum mogelijk drie jaar naar voren gehaald wordt onder druk van de overheid. In een interview met de Eindhovense collegevoorzitter ing. Amandus Lundqvist stond over de samenwerking vermeld dat ‘het rijk vraagt om een versneld tempo en denkt aan 2007′. Een woordvoerder van Lundqvist heeft gezegd dat de wens van de overheid samenhangt met de eerder gedane belofte van het ministerie van onderwijs om de onderzoeksplannen van de drie TU’s met vijftig miljoen euro te ondersteunen. Volgens de woordvoerder vindt op dit moment overleg plaats over dat toegezegde geldbedrag. De voorzitters van de drie universiteiten zullen donderdag met minister Van der Hoeven overleg voeren.
Hbo-fraude

Instellingen voor hoger onderwijs die te veel bekostiging hebben ontvangen, moeten in totaal 97 miljoen euro terugbetalen. Voor de TU Delft gaat het om meer dan drie miljoen euro. Dat blijkt uit het eindrapport van de commissie-Schutte over de ‘hbo-fraude’. De Hogeschool van Amsterdam moet 26 miljoen euro ophoesten en de Brabantse Avans Hogescholen zijn een goede tweede, met 21 miljoen. Deze twee gaan de beslissing juridisch aanvechten.
Verkiezingen

De verkiezingen voor de facultaire studentenraden (fsr), die tegelijk met die voor de centrale studentenraad zijn gehouden, laten sterk verschillende opkomstcijfers zien. Stemde bij bouwkunde maar 24,3 procent van de studenten voor hun nieuwe fsr, bij maritieme techniek liet 49,5 procent van de studenten van zich horen. Ook de masterstudenten van civiele techniek bleven relatief stil. Slechts 22,1 procent van hen stemde, tegen 39,6 procent van de bachelorstudenten. Voor de zetel die geodesie mag bezetten in de fsr van CiTG werd niet gestemd, omdat er maar één kandidaat was. Hetzelfde gold voor de zetel die de masterstudenten van technische aardwetenschappen vertegenwoordigt. De opkomstcijfers liggen bij de meeste faculteiten ruwweg tussen de dertig en de 45 procent.
Geomatic

De TU Delft hoopt veel internationale masterstudenten te trekken met de nieuwe opleiding geomatic engineering. Collegevoorzitter Hans van Luijk omschreef de opleiding vorige week tegenover de or als ‘een soort doorstart van geodesie, maar met een sterke nadruk op space engineering.’ De opleiding geodesie moest destijds verdwijnen omdat de studentenaantallen erg laag waren. De discipline geomatic engineering kent vele toepassingen, onder meer het volgen van ecologische veranderingen op aarde door satellieten en het voorspellen van aardbevingen door minieme bewegingen op het aardoppervlak te registreren.
Sloep

Vrijdag wordt na vijf jaar restaureren de sloep van het maritiem dispuut Scaphatus gedoopt. De sloep had eigenlijk al na een jaar werk zeewaardig moeten zijn, maar al snel bleek de kwaliteit van de romp te slecht voor zo’n snel resultaat. Dus volgden vele jaren van verf afkrabben, spanten vervangen en het inbouwen van een nieuwe interieur. Rond 17.45 uur wordt de oude reddingsboot bij roeivereniging Proteus-Eretes in de Delftsche Schie te water gelaten.
Studiebeurzen

Onder verantwoordelijkheid van het ministerie van onderwijs is vorig jaar minstens 9,8 miljoen euro studiefinanciering te veel uitgekeerd. Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport over de begrotingscontrole die de Algemene Rekenkamer uitvoert. Nog eens 35,2 miljoen euro aan studiebeurzen staat ingeboekt als ‘onzeker’, omdat de IB-Groep de zogenaamde uitwonendencontrole bij ouderejaars nog niet mocht uitvoeren.

Hoewel de Algemene Rekenkamer het jaarverslag goedkeurde, maakt de instantie zich zorgen over de manier waarop het ministerie het agentschap ‘Centrale Financiën Instellingen’ (CFI) controleert. Uitgerekend dit onderdeel van het departement bepaalt de hoogte van de bekostiging van onderwijsinstellingen.

Door ondermaatse interne controle bij het CFI zijn fouten gemaakt bij onder meer het toekennen van voorschotten en de registratie van verplichtingen. De fouten zijn inmiddels rechtgezet.
Hoogopgeleid

Mensen die voor zichzelf beginnen zijn relatief hoogopgeleid. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van onderzoeksbureau EIM. Of het aantal hoger opgeleide ondernemers stijgt, kan EIM niet zeggen. Wel heeft het onderzoeksbureau cijfers waaruit blijkt dat het aantal hoogopgeleide starters veel hoger is dan het aantal ondernemers op middelbaar of lager onderwijsniveau. Tussen 2001 en 2004 ging 7,2 procent van de hoger opgeleiden van start met een eigen bedrijf. Onder mbo’ers ging het om 4,4 procent, terwijl 3,6 procent van de laagopgeleiden 3,6 aan een eigen bedrijf begon. EIM constateert dat vooral hoger opgeleiden een positieve kijk hebben op de kansen die ondernemerschap biedt. Bovendien zijn ze innovatiever dan lager opgeleiden. Doorgaans zijn ze actief in de zakelijke dienstverlening of in consumentgerichte sectoren.
Vrije jongens

In Nederland trekt de populariteit van het vrije ondernemerschap aan, aldus onderzoek van bureau EIM. In 2004 waren per honderd volwassenen grofweg vijf mensen betrokken bij nieuwe eigen bedrijven, terwijl het in 2003 om nog geen vier mensen per honderd ging. Ook het aantal mensen dat overweegt voor zichzelf te beginnen stijgt: 6,5 procent van de ondervraagden in 2004 tegenover 5,7 procent het jaar ervoor. Meer dan tachtig procent van de ondervraagden staat positief tegenover het ondernemerschap. De meeste nieuwe bedrijven worden opgezet in het westen van het land. Tweederde van de starters is man.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.