Onderwijs

Kort nieuws

Octrooien (1)De TU Delft heeft in 2004 van alle Nederlandse universiteiten de meeste aanvragen voor octrooien ingediend: achttien.

Dat staat in het jaarverslag van het Octrooicentrum Nederland. Boven Delft eindigden alleen Shell en uitvinder R. Cornelissen. Het lijstje vermeldt uitsluitend de patentaanvragen die zich beperken tot Nederland. De TU start de octrooiaanvraag meestal in eigen land en als de vinding interessant genoeg blijkt ook in andere landen. In 2004 werd de TU in totaal 67 octrooien verleend, zowel in eigen land als in het buitenland. Het kan daarbij gaan om dezelfde vindingen, die tegelijkertijd op verschillende plaatsen zijn ingediend.
Octrooien (2)

Al tien jaar lang is ongeveer de helft van alle vindingen die door de TU zijn gepatenteerd, afkomstig van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Lieuwe Boersma, medewerker octrooien en patenten van de afdeling juridische zaken, denkt dat op het gebied van scheikunde en natuurkunde vrij makkelijk nieuwe vindingen kunnen worden gedaan en dat de faculteit TNW wellicht meer is toegespitst op octrooien. Dat moeten andere faculteiten in de toekomst ook worden, om te voldoen aan 3TU-plannen om het aantal octrooien met een kwart te verhogen. Dat moet de inkomsten van de TU verhogen. Intussen legt de universiteit nog toe op octrooien. “Je hebt vijf jaar nodig om een break-even point te bereiken en dat alleen met heel veel moeite”, aldus Boersma. Een octrooiaanvraag kost in Nederland gemiddeld vijfduizend euro.
Duur

Een partijtje tennis op één van de banen van het TU-sportcentrum is een 42-jarige Delftse duur komen te staan. Toen de vrouw aan het tennissen was, heeft een onbekende haar BMW gestolen op de Mekelweg. De dief heeft ongezien de autosleutels van de vrouw uit haar tas weten te vissen, die aan de rand van de tennisbaan stond. In de auto van de vrouw lagen haar kentekenbewijs en haar paspoort.
Naakt

Blote piemels maandagavond voor sociëteit Phoenix van het corps. Vijfentwintig mannelijke Leidse studenten die bij de Delftenaren op bezoek waren, waren volgens een politiewoordvoerder zo ‘mega-straalbezopen’ dat ze half en in sommige gevallen geheel naakt op straat stonden. De politie heeft de studenten naar binnen gedirigeerd en ze opgedragen de rommel die ze op straat hadden gemaakt op te ruimen. De politie is van plan bij de kennismaking met het nieuwe sociëteitsbestuur een hartig woordje te spreken over dit incident. “Dit is provocerend gedrag”, aldus de woordvoerder.
DSM-prijs

Dr. Jessica Kroeze heeft een DSM Award voor veelbelovende promovendi gewonnen. Kroeze promoveerde vorig najaar aan de TU Delft, aan het Interfacultair Reactor Instituut (IRI). Haar onderzoek naar zonnecellen werd door de jury goed bevonden voor de tweede prijs van vijfduizend euro. Winnaar werd een Belgische onderzoeker. Een andere Delftse genomineerde, biotechnoloog Ton van Maris, viel niet in de prijzen. Kroeze en Van Maris werden met zeven anderen voor de prestigieuze onderscheiding geselecteerd uit een lijst van honderd voordrachten uit België, Duitsland en Nederland. Kroeze is inmiddels werkzaam als postdoc aan het Londense Imperial College. Voor haar promotieonderzoek bestudeerde ze bepaalde eigenschappen van zonnecelmaterialen met een nieuwe techniek, waarbij de materialen worden beschoten met microgolven. Een vernieuwende aanpak, want tot voor kort was het voor dat soort onderzoek nodig om elektroden aan het materiaal te bevestigen.
Topsalaris

Collegevoorzitter Hans van Luijk verdient meer dan zijn collega’s aan andere Nederlandse universiteiten en hogescholen. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair. Volgens het blad kostte Van Luijk de TU vorig jaar 246 duizend euro. Behalve uit de bezoldiging, oftewel het loon, bestaat dit bedrag uit werkgeverskosten en de kosten voor sociale verzekeringen en pensioenpremie. Van Luijk zou verder nog een bonus van 14 duizend euro ontvangen hebben. Ter vergelijking: Amandus Lundqvist, collegevoorzitter van de TU Eindhoven, ontving in 2004 een brutosalaris van 172 duizend euro plus een bonus van 28 duizend euro.
RailDelft 2005

Bij Civiele Techniek is woensdag het eerste International Seminar on Railway Operations Modelling and Analysis begonnen, dat nog tot vrijdag zal duren. Vooraanstaande internationale wetenschappers op het gebied van treinverkeer komen bij elkaar om informatie uit te wisselen over spoorwegnetten, dienstregelingen en verkeersmanagement tijdens verstoringen. Tijdens het congres wordt de International Association of Railway Operations Research (IAROR) opgericht, een initiatief van prof.dr.ing. Ingo Hansen, hoofd van de afdeling transport en planning (CiTG).

www.jror.nl/seminars/raildelft2005
Barcommissie

Bij de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus is een student buiten bewustzijn geraakt, nadat hij te veel water had gedronken tijdens een ‘inwerkperiode’ voor nieuwe leden van de barcommissie. In het Algemeen Dagblad zegt de student: “Steeds als ik een rondje van het spel verloor, moest ik een glas water in één keer leegdrinken. Ik geloof dat ik een liter of zes heb gehad.” Hij belandde op de intensive care en was anderhalve dag buiten westen. “We gaan de zaak onderzoeken”, zegt een woordvoerder van de politie. “We moeten bekijken of er sprake is van een strafbaar feit en of de student aangifte doet.” Wie te veel water drinkt, kan de natriumbalans in zijn lichaam verstoren. Watervergiftiging (hyponatremia) komt vrijwel alleen voor bij atleten die tijdens een wedstrijd veel zweten en daarna in één keer liters water drinken.
Vernufteling

Een nieuwe waterzuiveringstechniek met slibkorrels is uitgeroepen tot ‘Vernufteling’ van 2005. Met de nieuwe techniek is het mogelijk huishoudelijk afvalwater te zuiveren met 25 procent minder energie en met 75 procent minder oppervlak dan bij waterzuivering gebruikelijk is. De aëroob korrelslibtechnologie techniek (AKT) is gebaseerd op bacteriën, die in afvalwater compacte groepjes vormen zodat korrels ontstaan. Vervuilende deeltjes in het water lossen in de korrels op, waarna de bacteriën ze afbreken. Een groot voordeel ten opzichte van bestaande zuiveringstechnieken, is de korte bezinktijd, waardoor geen grote bezinkbakken meer nodig zijn. De technologie is tot stand gekomen door intensieve samenwerking van de TU Delft met ingenieursbureau DHV, en financiële steun van de Stowa en de STW. De prijsvraag voor ingenieursbureaus is een initiatief van de Onri, Kivi Niria en De Ingenieur.
Microned

MicroNed, een nationaal consortium van onderzoekers en ondernemers op het gebied van microsysteem-technologie, heeft het groene licht van het ministerie van economische zaken. Het programma heeft 28 miljoen euro subsidie gekregen in het kader van de Bsik-regeling, ter versterking van de kennisinfrastructuur. Het totale budget van het programma bedraagt 56 miljoen. Microsysteemtechnologie integreert verschillende functies (zoals elektrische, optische en thermische signaalverwerking, sensoren en actuatoren) in een systeem op micrometerschaal. Binnen MicroNed zijn circa 250 onderzoekers uit een groot aantal disciplines werkzaam. Negen kennisinstituten en 23 bedrijven, waarvan 18 uit het MKB, zijn betrokken. De TU Delft is penvoerder. Vanuit de TU participeren de faculteiten L&R, EWI, TNW en WBMT in MicroNed.

www.microned.nl
Collegegeld

De TU Delft is van plan vanaf het collegejaar 2006-2007 een hoog collegegeld in te voeren voor bachelorstudenten uit niet-EU-landen. Dat staat in de financiële kaderstelling 2006-2009, die onlangs is goedgekeurd. De universiteit is vorig jaar al, vooruitlopend op de plannen van het kabinet om de subsidie voor studenten uit deze landen stop te zetten, begonnen met een hoog collegegeld voor masterstudenten van buiten de EU. Zij betalen 8150 euro per jaar. Volgens Pieter Kapteijn van de directie financiën en controle, die dit idee bedacht, bestaat de kans dat bachelorstudenten worden afgeschrikt door een dergelijk hoog collegegeld. “Maar we kunnen niet op voorhand een verlies nemen op niet-EU-studenten dat ten koste gaat van Nederlandse studenten.”
Restauratie

Drie maanden zou de restauratie van de Koornbeurs in eerste instantie duren, maar het worden er vijf. Maar dan worden zowel de voor- als de achter- en de zijgevel als nieuw. Aannemer Huurman uit Delft gaat de gevels reinigen, gaten en scheuren in stenen dichten en slecht voegwerk repareren. Ook de ramen en de kozijnen worden vervangen of gemaakt. Tijdens de restauratie blijft de eettafel van de Koornbeurs gewoon open en ook de populaire discoavonden Triangle en Underground kunnen doorgaan. Tijdens de Owee verwacht de Koornbeurs de eerstejaars studenten zonder problemen te kunnen ontvangen.
Mooiste

Student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Berend Rijpstra (19) is derde geworden in de schoonheidswedstrijd ‘Student of the Year’ van de website studenten.net. Daarmee gingen een achtdaagse reis naar Egypte en een jaarcontract bij een Amsterdams castingbureau aan zijn neus voorbij. De mooiste mannelijke student werd Bart Mol uit Amsterdam. Tussen het genomineerde vrouwelijk schoon zat geen enkele Delftse. De eer ging naar hbo-er Lidia Aalbers uit Groningen.

Octrooien (1)

De TU Delft heeft in 2004 van alle Nederlandse universiteiten de meeste aanvragen voor octrooien ingediend: achttien. Dat staat in het jaarverslag van het Octrooicentrum Nederland. Boven Delft eindigden alleen Shell en uitvinder R. Cornelissen. Het lijstje vermeldt uitsluitend de patentaanvragen die zich beperken tot Nederland. De TU start de octrooiaanvraag meestal in eigen land en als de vinding interessant genoeg blijkt ook in andere landen. In 2004 werd de TU in totaal 67 octrooien verleend, zowel in eigen land als in het buitenland. Het kan daarbij gaan om dezelfde vindingen, die tegelijkertijd op verschillende plaatsen zijn ingediend.
Octrooien (2)

Al tien jaar lang is ongeveer de helft van alle vindingen die door de TU zijn gepatenteerd, afkomstig van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Lieuwe Boersma, medewerker octrooien en patenten van de afdeling juridische zaken, denkt dat op het gebied van scheikunde en natuurkunde vrij makkelijk nieuwe vindingen kunnen worden gedaan en dat de faculteit TNW wellicht meer is toegespitst op octrooien. Dat moeten andere faculteiten in de toekomst ook worden, om te voldoen aan 3TU-plannen om het aantal octrooien met een kwart te verhogen. Dat moet de inkomsten van de TU verhogen. Intussen legt de universiteit nog toe op octrooien. “Je hebt vijf jaar nodig om een break-even point te bereiken en dat alleen met heel veel moeite”, aldus Boersma. Een octrooiaanvraag kost in Nederland gemiddeld vijfduizend euro.
Duur

Een partijtje tennis op één van de banen van het TU-sportcentrum is een 42-jarige Delftse duur komen te staan. Toen de vrouw aan het tennissen was, heeft een onbekende haar BMW gestolen op de Mekelweg. De dief heeft ongezien de autosleutels van de vrouw uit haar tas weten te vissen, die aan de rand van de tennisbaan stond. In de auto van de vrouw lagen haar kentekenbewijs en haar paspoort.
Naakt

Blote piemels maandagavond voor sociëteit Phoenix van het corps. Vijfentwintig mannelijke Leidse studenten die bij de Delftenaren op bezoek waren, waren volgens een politiewoordvoerder zo ‘mega-straalbezopen’ dat ze half en in sommige gevallen geheel naakt op straat stonden. De politie heeft de studenten naar binnen gedirigeerd en ze opgedragen de rommel die ze op straat hadden gemaakt op te ruimen. De politie is van plan bij de kennismaking met het nieuwe sociëteitsbestuur een hartig woordje te spreken over dit incident. “Dit is provocerend gedrag”, aldus de woordvoerder.
DSM-prijs

Dr. Jessica Kroeze heeft een DSM Award voor veelbelovende promovendi gewonnen. Kroeze promoveerde vorig najaar aan de TU Delft, aan het Interfacultair Reactor Instituut (IRI). Haar onderzoek naar zonnecellen werd door de jury goed bevonden voor de tweede prijs van vijfduizend euro. Winnaar werd een Belgische onderzoeker. Een andere Delftse genomineerde, biotechnoloog Ton van Maris, viel niet in de prijzen. Kroeze en Van Maris werden met zeven anderen voor de prestigieuze onderscheiding geselecteerd uit een lijst van honderd voordrachten uit België, Duitsland en Nederland. Kroeze is inmiddels werkzaam als postdoc aan het Londense Imperial College. Voor haar promotieonderzoek bestudeerde ze bepaalde eigenschappen van zonnecelmaterialen met een nieuwe techniek, waarbij de materialen worden beschoten met microgolven. Een vernieuwende aanpak, want tot voor kort was het voor dat soort onderzoek nodig om elektroden aan het materiaal te bevestigen.
Topsalaris

Collegevoorzitter Hans van Luijk verdient meer dan zijn collega’s aan andere Nederlandse universiteiten en hogescholen. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair. Volgens het blad kostte Van Luijk de TU vorig jaar 246 duizend euro. Behalve uit de bezoldiging, oftewel het loon, bestaat dit bedrag uit werkgeverskosten en de kosten voor sociale verzekeringen en pensioenpremie. Van Luijk zou verder nog een bonus van 14 duizend euro ontvangen hebben. Ter vergelijking: Amandus Lundqvist, collegevoorzitter van de TU Eindhoven, ontving in 2004 een brutosalaris van 172 duizend euro plus een bonus van 28 duizend euro.
RailDelft 2005

Bij Civiele Techniek is woensdag het eerste International Seminar on Railway Operations Modelling and Analysis begonnen, dat nog tot vrijdag zal duren. Vooraanstaande internationale wetenschappers op het gebied van treinverkeer komen bij elkaar om informatie uit te wisselen over spoorwegnetten, dienstregelingen en verkeersmanagement tijdens verstoringen. Tijdens het congres wordt de International Association of Railway Operations Research (IAROR) opgericht, een initiatief van prof.dr.ing. Ingo Hansen, hoofd van de afdeling transport en planning (CiTG).

www.jror.nl/seminars/raildelft2005
Barcommissie

Bij de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus is een student buiten bewustzijn geraakt, nadat hij te veel water had gedronken tijdens een ‘inwerkperiode’ voor nieuwe leden van de barcommissie. In het Algemeen Dagblad zegt de student: “Steeds als ik een rondje van het spel verloor, moest ik een glas water in één keer leegdrinken. Ik geloof dat ik een liter of zes heb gehad.” Hij belandde op de intensive care en was anderhalve dag buiten westen. “We gaan de zaak onderzoeken”, zegt een woordvoerder van de politie. “We moeten bekijken of er sprake is van een strafbaar feit en of de student aangifte doet.” Wie te veel water drinkt, kan de natriumbalans in zijn lichaam verstoren. Watervergiftiging (hyponatremia) komt vrijwel alleen voor bij atleten die tijdens een wedstrijd veel zweten en daarna in één keer liters water drinken.
Vernufteling

Een nieuwe waterzuiveringstechniek met slibkorrels is uitgeroepen tot ‘Vernufteling’ van 2005. Met de nieuwe techniek is het mogelijk huishoudelijk afvalwater te zuiveren met 25 procent minder energie en met 75 procent minder oppervlak dan bij waterzuivering gebruikelijk is. De aëroob korrelslibtechnologie techniek (AKT) is gebaseerd op bacteriën, die in afvalwater compacte groepjes vormen zodat korrels ontstaan. Vervuilende deeltjes in het water lossen in de korrels op, waarna de bacteriën ze afbreken. Een groot voordeel ten opzichte van bestaande zuiveringstechnieken, is de korte bezinktijd, waardoor geen grote bezinkbakken meer nodig zijn. De technologie is tot stand gekomen door intensieve samenwerking van de TU Delft met ingenieursbureau DHV, en financiële steun van de Stowa en de STW. De prijsvraag voor ingenieursbureaus is een initiatief van de Onri, Kivi Niria en De Ingenieur.
Microned

MicroNed, een nationaal consortium van onderzoekers en ondernemers op het gebied van microsysteem-technologie, heeft het groene licht van het ministerie van economische zaken. Het programma heeft 28 miljoen euro subsidie gekregen in het kader van de Bsik-regeling, ter versterking van de kennisinfrastructuur. Het totale budget van het programma bedraagt 56 miljoen. Microsysteemtechnologie integreert verschillende functies (zoals elektrische, optische en thermische signaalverwerking, sensoren en actuatoren) in een systeem op micrometerschaal. Binnen MicroNed zijn circa 250 onderzoekers uit een groot aantal disciplines werkzaam. Negen kennisinstituten en 23 bedrijven, waarvan 18 uit het MKB, zijn betrokken. De TU Delft is penvoerder. Vanuit de TU participeren de faculteiten L&R, EWI, TNW en WBMT in MicroNed.

www.microned.nl
Collegegeld

De TU Delft is van plan vanaf het collegejaar 2006-2007 een hoog collegegeld in te voeren voor bachelorstudenten uit niet-EU-landen. Dat staat in de financiële kaderstelling 2006-2009, die onlangs is goedgekeurd. De universiteit is vorig jaar al, vooruitlopend op de plannen van het kabinet om de subsidie voor studenten uit deze landen stop te zetten, begonnen met een hoog collegegeld voor masterstudenten van buiten de EU. Zij betalen 8150 euro per jaar. Volgens Pieter Kapteijn van de directie financiën en controle, die dit idee bedacht, bestaat de kans dat bachelorstudenten worden afgeschrikt door een dergelijk hoog collegegeld. “Maar we kunnen niet op voorhand een verlies nemen op niet-EU-studenten dat ten koste gaat van Nederlandse studenten.”
Restauratie

Drie maanden zou de restauratie van de Koornbeurs in eerste instantie duren, maar het worden er vijf. Maar dan worden zowel de voor- als de achter- en de zijgevel als nieuw. Aannemer Huurman uit Delft gaat de gevels reinigen, gaten en scheuren in stenen dichten en slecht voegwerk repareren. Ook de ramen en de kozijnen worden vervangen of gemaakt. Tijdens de restauratie blijft de eettafel van de Koornbeurs gewoon open en ook de populaire discoavonden Triangle en Underground kunnen doorgaan. Tijdens de Owee verwacht de Koornbeurs de eerstejaars studenten zonder problemen te kunnen ontvangen.
Mooiste

Student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Berend Rijpstra (19) is derde geworden in de schoonheidswedstrijd ‘Student of the Year’ van de website studenten.net. Daarmee gingen een achtdaagse reis naar Egypte en een jaarcontract bij een Amsterdams castingbureau aan zijn neus voorbij. De mooiste mannelijke student werd Bart Mol uit Amsterdam. Tussen het genomineerde vrouwelijk schoon zat geen enkele Delftse. De eer ging naar hbo-er Lidia Aalbers uit Groningen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.