Onderwijs

Kort Nieuws

Archiprix Voor bouwkundestudent Simone Pizzagalli begint strijd om de tweejaarlijkse Archiprix een zegetocht te worden. Hij is nu genomineerd voor de Archiprix International, een prijs voor het beste afstudeerproject van een ruimtelijke ontwerpopleiding.

Twee jaar geleden won Pizzagalli al de Nederlandse editie. Hij heeft een ontwerp voor een gevangenis die zou moeten verrijzen op een lege plek in het hart van Londen. De Archiprix wordt in Nederland toegekend door een stichting waarin hoger onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur samenwerken. Wereldwijd hebben ook andere landen een Archiprix. Elke twee jaar organiseren die gezamenlijk de Archiprix International. Er zijn in totaal 24 kanshebbers, waaronder een student van de TU Eindhoven. De uitreiking is op 10 juni.

www.archiprix.org/2011

Vakevaluaties
De huidige vakevaluaties op de TU Delft zijn niet eenduidig, niet transparant en niet begrijpelijk genoeg voor studenten. Dat stelt de studentenraad (sr) in een brief aan het college van bestuur (cvb), die donderdag op de agenda staat voor de gezamenlijke overlegvergadering. De sr wil dat er op de hele universiteit één evaluatiesysteem komt. Studenten zouden nog tijdens het vak een enquête over dat vak moeten invullen. De uitkomsten daarvan zouden aan het einde van de collegereeks besproken moeten worden door de docent en zijn studenten. De evaluatie zou vervolgens op Blackboard moeten komen. Op die manier wordt ‘studenteninput zichtbaar serieus genomen’, vindt de sr. Cvb-lid Paul Rullmann wilde nog geen commentaar geven, omdat hij niet op de vergadering met de sr vooruit wilde lopen. Tijdens de vorige overlegvergadering in februari leek hij niet happig op het openbaar maken van vakevaluaties, omdat docenten nooit meer van een negatief stigma af dreigen te komen als ze een keer niet goed beoordeeld zijn door hun studenten.

SRP Bèta
De nieuwe studentenraadspartij van Jeroen Röhner en Thijs Durieux heeft een naam: Studentenraadspartij Bèta. Roepnaam SRP Bèta. De nieuwe partij wil een inhoudelijk alternatief zijn voor Oras en richt zich op studeerbaarheid en onderwijsverbetering. Volgens Röhner hebben zich al vijf mensen gemeld om te helpen de partij verder op te bouwen en eventueel zitting te nemen in de studentenraad. Ook is contact gelegd met de studie- en studentenverenigingen. “Ook daar merkten we dat ze enthousiast zijn over ons initiatief.”

Kennisstad
De gemeente Delft had de afgelopen vijftien jaar de mond vol van kenniseconomie, maar het ontbrak aan de inzet van middelen en mensen. Mede daardoor is het niet gelukt extra hoogwaardige werkgelegenheid, innovatieve bedrijvigheid of economische groei te realiseren. Dat stelt de Delftse Rekenkamer in een rapport dat donderdag besproken wordt in de gemeenteraadscommissie Middelen en Economie. De fractievoorzitters doen het college van burgemeester en wethouders nu een hele reeks maatregelen aan de hand die tot beterschap moeten leiden.

Oranje Loper
Geen Oranje Loper Award voor de TU Delft deze week voor de beste opvang van buitenlandse studenten, wel een eervolle vermelding. Op het jaarcongres van Nuffic ging de Artes Hogeschool voor de Kunsten er met de hoofdprijs vandoor, voor de manier waarop ze cultuurbeleving heeft geïntegreerd in haar onderwijs. Maar Nuffic was ook onder de indruk van de manier waarop de TU social media gebruikt in de voorbereiding van internationale studenten op hun komst naar Delft.

Sterk merk
De TU Delft is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de nieuwe World Reputation Ranking van de Times Higher Education. De TU staat op plaats 49 in deze lijst die de reputatie van onderzoek en onderwijs onder wetenschappers weergeeft. De samenstellers van de lijst baseren zich op de uitgebreidere World University Rankings van de Times Higher Education, waarvoor de reputatie van het onderwijs en het onderzoek van instellingen een van de indicatoren is. Daarin staat de TU Delft op plek 151, achter andere Nederlandse instellingen. De World Reputation Ranking is niet onomstreden. Het is de samenstellers niet gelukt om de goede naam van een universiteit in een score te vangen, vindt hoogleraar Ton van Raan, maker van de Leiden Ranking: ‘De reputatie van een aantal Koreaanse en Chinese universiteiten (..) is volgens deze reputatie-ranking veel sterker dan die van Europese topuniversiteiten. Dat is gewoon onzin.’ 

www.delta.tudelft.nl/22792

De Oude Vier van studentenroeivereniging Skadi uit Rotterdam won zondag voor de vijfde maal op rij het hoofdnummer van de Varsity. Het Delftse Laga plaatste zich op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten wel voor de finalerace, maar eindigde daarin als zevende. Er is echter hoop voor de toekomst, gezien de prestaties van de Jonghe Acht. Het talentvolle Laga-octet leverde een unieke prestatie door in het nog jonge seizoen na de Head en de Heineken roeivierkamp ook de Varsity te winnen. “Een hoogtepunt in onze historie”, aldus de jubelende voorzitter Joost van der Weiden.
Voor de rugbyers van vierdeklasser Thor staat wellicht ook een hoogtepuntje op stapel. Zondag begonnen zij in elk geval uitstekend aan de promotie/degradatiecompetitie. Aangemoedigd door een flinke schare meegereisde supporters werd in het Overijsselse Hengelo Dragons met 37-7 verslagen. Captain Francis Ndonga, zelf goed voor één try, blikte met voldoening terug: “Dragons was veel sterker dan de andere tegenstanders van het afgelopen seizoen. Gelukkig wisten wij vroeg te scoren en geruime tijd het initiatief vast te houden. Daarna hebben we onze voorsprong goed verdedigd.” Lars Delhez, met drie try’s, en Geert Wanders, met drie conversies en twee penalty’s, hadden een groot aandeel in de zege. Bij winst op The Elephants, komend weekend, is terugkeer naar de derde klasse binnen één seizoen een feit.

In een andere poule verdedigt het tweede team van DSR-C juist zijn status als derdeklasser. Ook deze ploeg begon de nacompetitie goed door in Hoorn met 38-0 te zegevieren over RC West Friesland. DSR-C 2 speelt zijn tweede p/d-duel over twee weken in Delft, tegen de Wild Rovers.
Voor het hoogste mixed zaterdagteam van studententennisvereniging Obvius ging de voorjaarscompetitie met haperingen van start. Na de afgelasting van de openingswedstrijd, een week eerder, haalde afgelopen zaterdag de tweede wedstrijd, tegen Aeolus Oledo, het einde niet. De Delftenaren begonnen niettemin goed, met een simpele zege (6-2, 6-3) van Anne-Joy de Graan. Na de twee verloren confrontaties door Sjoerd Noordhoff ( 4-6, 6-2, 4-6) en het dameskoppel De Graan/Fiere (4-6, 6-2, 3-6) trok het herendubbelduo Noordhoff/Versteegh (6-4, 6-2) de stand weer gelijk, waarna de strijd gestaakt moest worden. Doordat er op het sportcentrum slechts één vaste en één gedeelde baan beschikbaar was voor deze wedstrijd, was er om half acht ’s avonds niet genoeg tijd meer over om aan het mixed dubbel te beginnen. Die partij wordt op een latere datum alsnog gespeeld. De ambities van het team dat in de tot ‘eredivisie’ omgedoopte regiohoofdklasse uitkomt, zijn vooralsnog bescheiden: “We zien wel wat het wordt”, zegt clubcommissaris Joor Arkesteijn. “We hebben een sterk team en we hopen ergens bovenin te eindigen, maar ik weet niet wat voor teams de andere verenigingen uit deze poule hebben opgesteld.”
 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.