3D NederlandDe ontwikkeling van 3D-topografie heeft een extra financiële impuls gekregen met een BSIK-subsidie (‘Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur’) van 450 duizend euro en eenzelfde bedrag vanuit de sector.
De TU leidt het vierjarige onderzoekstraject waar verder ITC, Topografische Dienst Kadaster, Rijkswaterstaat, Nedgraphics en Oracle aan deelnemen. “De wereld is niet plat, maar toch maken we nog steeds gebruik van tweedimensionale kaarten”, aldus prof.dr.ir. Peter van Oosterom, hoogleraar GIS-technologie bij onderzoekscentrum OTB. “We beschikken wel over de nodige 3D-informatie, maar iedereen verzamelt die op zijn eigen manier en geeft die op zijn eigen wijze weer, waardoor de informatie niet overdraagbaar is.” Met de BSIK-gelden moet het inwinnen, de opslag en analyse, visualisatie en interactie van 3D-data voor iedereen dezelfde efficiënte basis krijgen, zoals dat bij 2D-topografie ook is gebeurd.
Kamerjacht
Ruim een kwart van de Delftse eerstejaars studenten die dit jaar zijn begonnen aan hun studie wil nog niet op kamers. Ze blijven liever nog een tijdje bij hun ouders. Dat blijkt uit een enquête die de algemene bewonersorganisatie (ABO) van studentenhuisvester Duwo tijdens de Owee heeft gehouden onder tweehonderd eerstejaars. De ABO maakte de uitkomsten van de rondvraag deze week bekend. Daaruit blijkt dat 39 procent van de nieuwkomers in de Owee al een kamer had gevonden, gemiddeld na drie instemmingen. 35 Procent was tijdens de Owee nog op zoek. De eerstejaars zeiden tijdens hun kamerjacht vooral te letten op de prijs. Daarna volgen de grootte van de kamer, de locatie en de gezelligheid in het huis. Maar 10 procent van de ondervraagden had behoefte aan een gemeenschappelijke ruimte.
Wiebelbrug
Eindelijk snappen wetenschappers wat er is misgegaan met de Millennium Bridge in Londen. De brug begon vervaarlijk te wiebelen nadat hij in 2000 voor het eerst door een mensenmassa werd betreden, en moest daarna tot schaamte van de ontwerpers en de stad anderhalf jaar lang dicht. Het kwam niet zozeer door de brug, schrijft een Engels-Amerikaans onderzoeksteam nu in Nature, maar door een samenspel tussen de brug en de voetgangers. Die reageerden op de eerste wiebelingen door onbewust meer in de maat te gaan lopen . waardoor de wiebelingen erger werden. Ongeveer hetzelfde gebeurt met hersencellen die synchroon gaan vuren en vuurvliegjes die hun lichtflitsjes op elkaar afstemmen, schrijven Steven Strogatz en collega’s in Nature. De onderzoekers denken dat hun rekenmodel van belang is voor het ontwerp van toekomstige bruggen. De Millennium Bridge zelf is inmiddels voorzien van schokdempers.
Brinkhorst
TU-onderzoekers dr. Theo Fens (TBM) en dr. Erik Kelder (TNW) zullen in een notitie aan minister Brinkhorst uitleggen waarin ons land wat hen betreft sterk is als het gaat om duurzame energie. “We hebben in eerste instantie drie gebieden geïdentificeerd”, zegt Kelder. “Kernfusie, biomassa en zonne-energie.” Fens en Kelder waren vorige week met een presentatiekraam aanwezig in de Tweede Kamer om aan Kamerleden en publiek te tonen wat de TU te bieden heeft op het gebied van technologie en maatschappij. De TU-delegatie had geluk: de minister liet andere stands links liggen, maar nam ruim de tijd om met de twee TU’ers te praten over de toekomst van duurzame energie. “Niet verkeerd”, vindt Kelder. “Hij wil ons verhaal gewoon op papier hebben.”
Duurzaam
Delft is na Tilburg de duurzaamste gemeente van het land. Als het gaat om zaken als waterbeheer, het meten van de CO2-uitstoot, energiebesparing en ‘groen’ inkopen, krijgt Delft het rapportcijfer 8,7. Dat blijkt uit de Lokale Duurzaamheidsmeter 2005 van COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking. Erg goed gaat het niet met het duurzaamheidsbeleid, zo constateert COS Nederland: negen van de tien gemeenten krijgen van de vereniging een onvoldoende.
Biodiesel
Het onderzoek naar biodiesel heeft een belangrijke overwinning binnengesleept. Japanse onderzoekers hebben een nieuwe katalysator bereid die plantaardige olie omzet in biodiesel. Tot nu toe gebeurde dat op een dure en milieuonvriendelijke manier, met tal van chemicaliën. Maar met een vastestof-katalysator gemaakt van suiker of zetmeel lukt het ook, schrijven de Japanners in Nature. De onderzoekers maakten hun katalysator door suikers te verkolen door middel van ‘pyrolyse’ en ze vervolgens te behandelen met zwavelzuur. Het resultaat is een zwart poeder dat plantaardige vetzuren afbreekt tot esters.
Betrapt
Twee Delftse studenten van achttien en twintig jaar zijn begin deze week betrapt, toen zij een fiets stalen. Politieagenten zagen de twee in de weer met de fiets. Toen de stelende studenten ervandoor wilden gaan met hun buit, hield de politie ze op de Koornmarkt aan. Een woordvoerder van de politie zei de volgende dag tegen Stadsradio Delft dat het tweetal volgens hem niet erg slim is geweest. “Afstuderen met een strafblad gaat nog wel, solliciteren wordt een stuk moeilijker.”
Hockeyshirt
Het Delftsch Studenten Corps (DSC) heeft vorige week 1200 euro ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. De leden konden tijdens het eten op de sociëteit een paar euro voor Pakistan doneren. Met het opgehaalde geld heeft het corps geboden op het shirt van hockeyer Thijs de Greeff. Hij speelt voor het Nederlandse hockeyelftal en is lid van DSC. De Greeff speelde op 26 oktober mee in de benefietwedstrijd voor Pakistan in Rotterdam. Toen is ook besloten de shirts van de hockeyers te veilen. Het corps bood het meest: 1200 euro. Het geld dat de veiling heeft opgeleverd, gaat naar de slachtoffers van de aardbeving.
Giove
‘Giove‘, het Italiaanse woord voor ‘Jupiter’, wordt de naam van de eerste satelliet van Galileo, de Europese tegenhanger van gps. De komende jaren wil de Europese ruimtevaartorganisatie ESA het nieuwe satellietnavigatiesysteem optuigen, en de TU Delft is daarbij nauw betrokken. De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek levert onder meer rekenmethodes voor de positiebepaling en het opsporen van onnauwkeurigheden in de plaatsbepaling, en werkt mee aan de eerste, ruwe testversie van Galileo. Bij de plechtige bekendmaking van de naam van de eerste Galileo-satelliet was de faculteit dan ook vertegenwoordigd. Giove moet eind dit jaar de lucht in, als eerste in een reeks van in totaal dertig satellieten. ESA kiest voor de naam ‘Giove’ omdat de planeet Jupiter vroeger een belangrijke navigatiefunctie had. Het benoemen van ruimtevaartuigen heeft in ruimtevaartkringen een zelfde soort rituele functie als het slaan van eerste palen in de bouw en het dopen van schepen in de scheepsbouw.
Campus
Afgelopen woensdag hebben de collegevoorzitters Hans van Luijk (TU Delft) en Douwe Breimer (Universiteit Leiden) met burgemeester Deetman in het Haagse stadhuis een voorovereenkomst ondertekend waarin is vastgelegd dat de TU Delft zal deelnemen aan de in 1999 door Leiden opgerichte Campus Den Haag. De gemeente Den Haag is blij met de campus, mede omdat Leiden en Delft zich zullen toeleggen op respectievelijk recht en veiligheid, thema’s die goed passen bij de ‘unieke internationale identiteit’ van Den Haag als ‘stad van recht, veiligheid en bestuur’. De Delftse expertise zou ook goed bruikbaar zijn om problemen in de Haagse regio te helpen oplossen. De TU Delft wil op de campus onder meer postacademische opleidingen aanbieden voor Haagse rijksambtenaren. Na de ondertekening was er de intreerede van Frits Bolkestein, die sinds begin dit jaar aan beide universiteiten doceert.
www.campusdenhaag.nl
iPod Nano
Een apparaatje dat sinds kort wordt tentoongesteld in het Techniekmuseum, staat nu ook in de beklaagdenbank. Het gaat om ‘iPod Nano’, de nieuwe minimuziekspeler van Apple. Ontevreden klanten uit Amerika, Engeland en Mexico hebben Apple aangeklaagd omdat de display van het apparaatje zeer snel zou beschadigen. De klanten menen dat Apple van het gebrek op de hoogte was. In Delft is de superplatte muziekspeler als aardigheidje opgenomen in de tentoonstelling ‘Nano: kleine technologie, grote toekomst’.
Philips
Philips en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een samenwerkingsproject bezegeld met de Chinese Universiteit van Zhejiang. Dat meldt de economische nieuwssite Asia Pulse. Philips trekt de komende vijf jaar ruim een miljoen euro uit voor gezamenlijk onderzoek naar onder meer micro-elektronica en biomedische systemen. Een opmerkelijke stap: vorig jaar tuigde Philips met slaande trom ook al een Nederlands-Chinees micro-elektronicaproject op, maar toen was de TU Delft partner. De ‘Fudan-TU Delft International School of Micro-Electronics’ is bedoeld voor studentenuitwisseling tussen China en Delft.
Schiphol
College van bestuursvoorzitter Hans van Luijk heeft als voorzitter van de nieuw opgerichte club ‘Samenwerking Innovatie Mainport’ (SIM) vorige week zijn handtekening gezet onder een intentieverklaring voor het schoon, veilig en bereikbaar houden van Nederland. Dat deden ook de staatssecretaris van verkeer en waterstaat en de directeur van Luchtverkeersleiding Nederland. Doel is de ‘mainport Schiphol’ zo te ontwikkelen dat die veilig en efficiënt is en werkt binnen de milieugrenzen. Daarvoor zijn volgens de ondertekenaars innovatieve oplossingen nodig.
Vliegende auto’s
Een jongen van acht die ervan droomt ooit vliegende auto’s te maken is misschien nog niet zo opvallend, maar de toevoeging dat de jongen bij het ontwerp gebruik gaat maken van de snaartheorie zal menige hoogleraar wel even doen opkijken. De Koreaanse Song-Yoo-geun is een wonderkind dat in Korea nationale bekendheid geniet. Hij studeert aan de faculteit Natuurkunde van de Inha Universiteit, niet ver van de hoofdstad Seoul. Over kleuterschool, lagere school en middelbare school deed hij negen maanden in plaats van de gebruikelijke twaalf jaar. Hij verblufte tijdens het toelatingsgesprek in oktober hoogleraren door de vergelijking van Schrödinger, één van de fundamenten van de kwantummechanica, probleemloos uit te leggen. Zijn ouders, allebei voormalige leraren, geven hun kind overigens alle vrijheid om zijn intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen. De jongen heeft het talent om zich urenlang op één onderwerp te concentreren. Of Song-Yoo-geun ooit naar Delft zal komen is de vraag: hij lijkt nu zijn zinnen te hebben gezet op CERN in Zwitserland, waar zich de wereldberoemde deeltjesversneller bevindt.
Simulator
Een nieuwe rijsimulator moet het onderzoek naar de interactie tussen bestuurders en voertuigen in hun omgeving verbeteren. De nieuwe simulator, die is ontwikkeld in samenwerking met TU-onderzoeksschool Trail, TNO, de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, wordt vrijdag gepresenteerd. Rijsimulatoren worden in toenemende mate ingezet voor onderzoek naar verkeersveiligheid, maar zijn nog erg duur. De nieuwe rijsimulator is goedkoper en meer gestandaardiseerd. Met de nieuwe software kunnen voor het eerst meer simulatoren tegelijk in dezelfde verkeersomgeving rondrijden. Dit maakt nieuw onderzoek mogelijk naar de interactie tussen verkeersdeelnemers. Onderzoek kan daarmee sneller en effectiever worden uitgevoerd doordat de modellering van het menselijk gedrag realistischer is dan voorheen.
3D Nederland
De ontwikkeling van 3D-topografie heeft een extra financiële impuls gekregen met een BSIK-subsidie (‘Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur’) van 450 duizend euro en eenzelfde bedrag vanuit de sector. De TU leidt het vierjarige onderzoekstraject waar verder ITC, Topografische Dienst Kadaster, Rijkswaterstaat, Nedgraphics en Oracle aan deelnemen. “De wereld is niet plat, maar toch maken we nog steeds gebruik van tweedimensionale kaarten”, aldus prof.dr.ir. Peter van Oosterom, hoogleraar GIS-technologie bij onderzoekscentrum OTB. “We beschikken wel over de nodige 3D-informatie, maar iedereen verzamelt die op zijn eigen manier en geeft die op zijn eigen wijze weer, waardoor de informatie niet overdraagbaar is.” Met de BSIK-gelden moet het inwinnen, de opslag en analyse, visualisatie en interactie van 3D-data voor iedereen dezelfde efficiënte basis krijgen, zoals dat bij 2D-topografie ook is gebeurd.
Kamerjacht
Ruim een kwart van de Delftse eerstejaars studenten die dit jaar zijn begonnen aan hun studie wil nog niet op kamers. Ze blijven liever nog een tijdje bij hun ouders. Dat blijkt uit een enquête die de algemene bewonersorganisatie (ABO) van studentenhuisvester Duwo tijdens de Owee heeft gehouden onder tweehonderd eerstejaars. De ABO maakte de uitkomsten van de rondvraag deze week bekend. Daaruit blijkt dat 39 procent van de nieuwkomers in de Owee al een kamer had gevonden, gemiddeld na drie instemmingen. 35 Procent was tijdens de Owee nog op zoek. De eerstejaars zeiden tijdens hun kamerjacht vooral te letten op de prijs. Daarna volgen de grootte van de kamer, de locatie en de gezelligheid in het huis. Maar 10 procent van de ondervraagden had behoefte aan een gemeenschappelijke ruimte.
Wiebelbrug
Eindelijk snappen wetenschappers wat er is misgegaan met de Millennium Bridge in Londen. De brug begon vervaarlijk te wiebelen nadat hij in 2000 voor het eerst door een mensenmassa werd betreden, en moest daarna tot schaamte van de ontwerpers en de stad anderhalf jaar lang dicht. Het kwam niet zozeer door de brug, schrijft een Engels-Amerikaans onderzoeksteam nu in Nature, maar door een samenspel tussen de brug en de voetgangers. Die reageerden op de eerste wiebelingen door onbewust meer in de maat te gaan lopen . waardoor de wiebelingen erger werden. Ongeveer hetzelfde gebeurt met hersencellen die synchroon gaan vuren en vuurvliegjes die hun lichtflitsjes op elkaar afstemmen, schrijven Steven Strogatz en collega’s in Nature. De onderzoekers denken dat hun rekenmodel van belang is voor het ontwerp van toekomstige bruggen. De Millennium Bridge zelf is inmiddels voorzien van schokdempers.
Brinkhorst
TU-onderzoekers dr. Theo Fens (TBM) en dr. Erik Kelder (TNW) zullen in een notitie aan minister Brinkhorst uitleggen waarin ons land wat hen betreft sterk is als het gaat om duurzame energie. “We hebben in eerste instantie drie gebieden geïdentificeerd”, zegt Kelder. “Kernfusie, biomassa en zonne-energie.” Fens en Kelder waren vorige week met een presentatiekraam aanwezig in de Tweede Kamer om aan Kamerleden en publiek te tonen wat de TU te bieden heeft op het gebied van technologie en maatschappij. De TU-delegatie had geluk: de minister liet andere stands links liggen, maar nam ruim de tijd om met de twee TU’ers te praten over de toekomst van duurzame energie. “Niet verkeerd”, vindt Kelder. “Hij wil ons verhaal gewoon op papier hebben.”
Duurzaam
Delft is na Tilburg de duurzaamste gemeente van het land. Als het gaat om zaken als waterbeheer, het meten van de CO2-uitstoot, energiebesparing en ‘groen’ inkopen, krijgt Delft het rapportcijfer 8,7. Dat blijkt uit de Lokale Duurzaamheidsmeter 2005 van COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking. Erg goed gaat het niet met het duurzaamheidsbeleid, zo constateert COS Nederland: negen van de tien gemeenten krijgen van de vereniging een onvoldoende.
Biodiesel
Het onderzoek naar biodiesel heeft een belangrijke overwinning binnengesleept. Japanse onderzoekers hebben een nieuwe katalysator bereid die plantaardige olie omzet in biodiesel. Tot nu toe gebeurde dat op een dure en milieuonvriendelijke manier, met tal van chemicaliën. Maar met een vastestof-katalysator gemaakt van suiker of zetmeel lukt het ook, schrijven de Japanners in Nature. De onderzoekers maakten hun katalysator door suikers te verkolen door middel van ‘pyrolyse’ en ze vervolgens te behandelen met zwavelzuur. Het resultaat is een zwart poeder dat plantaardige vetzuren afbreekt tot esters.
Betrapt
Twee Delftse studenten van achttien en twintig jaar zijn begin deze week betrapt, toen zij een fiets stalen. Politieagenten zagen de twee in de weer met de fiets. Toen de stelende studenten ervandoor wilden gaan met hun buit, hield de politie ze op de Koornmarkt aan. Een woordvoerder van de politie zei de volgende dag tegen Stadsradio Delft dat het tweetal volgens hem niet erg slim is geweest. “Afstuderen met een strafblad gaat nog wel, solliciteren wordt een stuk moeilijker.”
Hockeyshirt
Het Delftsch Studenten Corps (DSC) heeft vorige week 1200 euro ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. De leden konden tijdens het eten op de sociëteit een paar euro voor Pakistan doneren. Met het opgehaalde geld heeft het corps geboden op het shirt van hockeyer Thijs de Greeff. Hij speelt voor het Nederlandse hockeyelftal en is lid van DSC. De Greeff speelde op 26 oktober mee in de benefietwedstrijd voor Pakistan in Rotterdam. Toen is ook besloten de shirts van de hockeyers te veilen. Het corps bood het meest: 1200 euro. Het geld dat de veiling heeft opgeleverd, gaat naar de slachtoffers van de aardbeving.
Giove
‘Giove‘, het Italiaanse woord voor ‘Jupiter’, wordt de naam van de eerste satelliet van Galileo, de Europese tegenhanger van gps. De komende jaren wil de Europese ruimtevaartorganisatie ESA het nieuwe satellietnavigatiesysteem optuigen, en de TU Delft is daarbij nauw betrokken. De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek levert onder meer rekenmethodes voor de positiebepaling en het opsporen van onnauwkeurigheden in de plaatsbepaling, en werkt mee aan de eerste, ruwe testversie van Galileo. Bij de plechtige bekendmaking van de naam van de eerste Galileo-satelliet was de faculteit dan ook vertegenwoordigd. Giove moet eind dit jaar de lucht in, als eerste in een reeks van in totaal dertig satellieten. ESA kiest voor de naam ‘Giove’ omdat de planeet Jupiter vroeger een belangrijke navigatiefunctie had. Het benoemen van ruimtevaartuigen heeft in ruimtevaartkringen een zelfde soort rituele functie als het slaan van eerste palen in de bouw en het dopen van schepen in de scheepsbouw.
Campus
Afgelopen woensdag hebben de collegevoorzitters Hans van Luijk (TU Delft) en Douwe Breimer (Universiteit Leiden) met burgemeester Deetman in het Haagse stadhuis een voorovereenkomst ondertekend waarin is vastgelegd dat de TU Delft zal deelnemen aan de in 1999 door Leiden opgerichte Campus Den Haag. De gemeente Den Haag is blij met de campus, mede omdat Leiden en Delft zich zullen toeleggen op respectievelijk recht en veiligheid, thema’s die goed passen bij de ‘unieke internationale identiteit’ van Den Haag als ‘stad van recht, veiligheid en bestuur’. De Delftse expertise zou ook goed bruikbaar zijn om problemen in de Haagse regio te helpen oplossen. De TU Delft wil op de campus onder meer postacademische opleidingen aanbieden voor Haagse rijksambtenaren. Na de ondertekening was er de intreerede van Frits Bolkestein, die sinds begin dit jaar aan beide universiteiten doceert.
www.campusdenhaag.nl
iPod Nano
Een apparaatje dat sinds kort wordt tentoongesteld in het Techniekmuseum, staat nu ook in de beklaagdenbank. Het gaat om ‘iPod Nano’, de nieuwe minimuziekspeler van Apple. Ontevreden klanten uit Amerika, Engeland en Mexico hebben Apple aangeklaagd omdat de display van het apparaatje zeer snel zou beschadigen. De klanten menen dat Apple van het gebrek op de hoogte was. In Delft is de superplatte muziekspeler als aardigheidje opgenomen in de tentoonstelling ‘Nano: kleine technologie, grote toekomst’.
Philips
Philips en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een samenwerkingsproject bezegeld met de Chinese Universiteit van Zhejiang. Dat meldt de economische nieuwssite Asia Pulse. Philips trekt de komende vijf jaar ruim een miljoen euro uit voor gezamenlijk onderzoek naar onder meer micro-elektronica en biomedische systemen. Een opmerkelijke stap: vorig jaar tuigde Philips met slaande trom ook al een Nederlands-Chinees micro-elektronicaproject op, maar toen was de TU Delft partner. De ‘Fudan-TU Delft International School of Micro-Electronics’ is bedoeld voor studentenuitwisseling tussen China en Delft.
Schiphol
College van bestuursvoorzitter Hans van Luijk heeft als voorzitter van de nieuw opgerichte club ‘Samenwerking Innovatie Mainport’ (SIM) vorige week zijn handtekening gezet onder een intentieverklaring voor het schoon, veilig en bereikbaar houden van Nederland. Dat deden ook de staatssecretaris van verkeer en waterstaat en de directeur van Luchtverkeersleiding Nederland. Doel is de ‘mainport Schiphol’ zo te ontwikkelen dat die veilig en efficiënt is en werkt binnen de milieugrenzen. Daarvoor zijn volgens de ondertekenaars innovatieve oplossingen nodig.
Vliegende auto’s
Een jongen van acht die ervan droomt ooit vliegende auto’s te maken is misschien nog niet zo opvallend, maar de toevoeging dat de jongen bij het ontwerp gebruik gaat maken van de snaartheorie zal menige hoogleraar wel even doen opkijken. De Koreaanse Song-Yoo-geun is een wonderkind dat in Korea nationale bekendheid geniet. Hij studeert aan de faculteit Natuurkunde van de Inha Universiteit, niet ver van de hoofdstad Seoul. Over kleuterschool, lagere school en middelbare school deed hij negen maanden in plaats van de gebruikelijke twaalf jaar. Hij verblufte tijdens het toelatingsgesprek in oktober hoogleraren door de vergelijking van Schrödinger, één van de fundamenten van de kwantummechanica, probleemloos uit te leggen. Zijn ouders, allebei voormalige leraren, geven hun kind overigens alle vrijheid om zijn intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen. De jongen heeft het talent om zich urenlang op één onderwerp te concentreren. Of Song-Yoo-geun ooit naar Delft zal komen is de vraag: hij lijkt nu zijn zinnen te hebben gezet op CERN in Zwitserland, waar zich de wereldberoemde deeltjesversneller bevindt.
Simulator
Een nieuwe rijsimulator moet het onderzoek naar de interactie tussen bestuurders en voertuigen in hun omgeving verbeteren. De nieuwe simulator, die is ontwikkeld in samenwerking met TU-onderzoeksschool Trail, TNO, de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, wordt vrijdag gepresenteerd. Rijsimulatoren worden in toenemende mate ingezet voor onderzoek naar verkeersveiligheid, maar zijn nog erg duur. De nieuwe rijsimulator is goedkoper en meer gestandaardiseerd. Met de nieuwe software kunnen voor het eerst meer simulatoren tegelijk in dezelfde verkeersomgeving rondrijden. Dit maakt nieuw onderzoek mogelijk naar de interactie tussen verkeersdeelnemers. Onderzoek kan daarmee sneller en effectiever worden uitgevoerd doordat de modellering van het menselijk gedrag realistischer is dan voorheen.
Comments are closed.