Onderwijs

Kort nieuws

PoolreizigerDe beroemde poolreiziger Robert Swan, bekend van de documentaires, komt voor een spreekbeurt naar Delft. Dinsdag is Swan te gast op een seminar in de aula.

Dat vrij toegankelijke seminar, titel ‘Natuur en nieuwe energie’, dient als eerste kennismaking tussen de TU Delft en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het WNF zoekt toenadering met de universitaire wereld, omdat het op zoek is naar partners die meer technische kennis kunnen inbrengen. “Voor wat betreft de TU kunnen daaraan allerlei kanten zitten”, meldt een woordvoerder van de universiteit. “Van duurzame technologie en schone motoren, tot hoe je een wildpark moet beheren.” Het seminar is ‘het begin van elkaar verkennen en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen’, aldus de zegsman. Andere sprekers zijn onder meer rector Fokkema en prof.dr.ir. Joop Schoonman.
Debat

Vijf bouwkundehoogleraren debatteerden woensdag met de rijksbouwmeester en de drie rijksadviseurs op het gebied van infrastructuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed. Naast deze beleidsterreinen kwamen de verhoudingen en verwachtingen tussen de TU Delft en de rijksadviseurs aan de orde. Bouwkunde ziet zichzelf als een belangrijke leverancier van ingenieurs die de ruimtelijke inrichting van Nederland in de nabije toekomst concreet zullen vormgeven. De uitvoering van het door de rijksadviseurs ontwikkelde beleid is daarom afhankelijk van de mate waarop het onderwijs aan de TU ‘spoort’ met de intenties van dat beleid. Bovendien verricht Bouwkunde onderzoek dat het werk van de rijksadviseurs kan ondersteunen en aanvullen. Het debat is een van de evenementen vanwege het honderdjarig bestaan van de faculteit.
Talenten

Informaticastudent Adriaan ter Mors ontving afgelopen donderdag de Bakkenist Jong Talent afstudeerprijs voor Informatica van tienduizend euro. Ter Mors onderzocht een efficiënt coördinatiesysteem voor planningsystemen van verschillende transportbedrijven. In totaal reikte de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen vier afstudeerprijzen uit. Daarnaast werden 35 aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan eerstejaars studenten. Vijf Delftse eerstejaars (Roald Arkestijn, Cynthia Liem, Arjan Beukman, Nico van den Heuvel en Arjan Heeres) ontvingen die Jong Talent prijs van vijfhonderd euro voor de ‘beste studieresultaten op hun vakgebied in het eerste studiejaar’. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door verschillende organisaties die daarmee de studie in exacte en technische vakken willen stimuleren.
Dechema-prijs

Hoogleraar scheidingstechnologie prof.dr.ir. Peter Jansens (3mE), ontving vrijdag in Frankfurt de prestigieuze Dechema-prijs 2005. Jansens, tevens directeur van het Delft Centre for Sustainable Industrial Processes, onderzoekt multifunctionele scheidingsprocessen en industriële kristallisatie. Hij kreeg de prijs, een oorkonde, een gouden medaille en een bedrag van twintigduizend euro, voor zijn onderzoek ‘van molecuul tot proces’. Dechema, de Duitse Maatschappij voor Chemische Technologie en Biotechnologie, prees de integrale en multidisciplinaire onderzoeksaanpak van Jansens.
Beste afstudeerder

Ir. Maaike Kroon (TNW) was de beste afstudeerder van 2004-2005. Vrijdag reikte het Universiteitsfonds Delft de jaarlijkse afstudeerprijzen van duizend euro uit aan de beste afstudeerders van de acht faculteiten. Uit hen koos het college van bestuur voor de eerste keer ook de beste afstudeerder van de hele TU. Kroon ontving een bronzen beeld en nogmaals duizend euro van rector Fokkema. Zij studeerde af bij scheikundige technologie op een duurzame productiemethode voor de chemische en farmaceutische industrie. Haar afstudeerbegeleider, dr.ir. Cor Peters, zei dat Kroon ‘op indrukwekkende en briljante wijze in een relatief korte tijd een complex vraagstuk tot een schitterend einde had gebracht.’ Hij prees haar ‘inventiviteit en creativiteit, gecombineerd met een grote mate van zelfstandigheid en doorzettingsvermogen’.
Technostarters

De TU Delft krijgt de komende vier jaar 2,5 miljoen euro subsidie van het ministerie van economische zaken. Het geld is bedoeld voor het technostartersbeleid. Volgens Jelle Jager van het Innovationlab van de TU Delft gaat het geld onder meer naar de scouting, screening en vestiging van octrooien en leningen voor technostarters. De TU Delft is na de universiteiten van Wageningen en Eindhoven de derde universiteit waaraan een dergelijke subsidie wordt toegekend.
Vaatdoek

Vaatdoekjes in studentenhuizen bevatten duizendmaal zoveel bacteriën dan elders. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in de Gezondheidsgids van november 2005. Gezinnen met kinderen verwisselen hun vaatdoekje gemiddeld na anderhalve dag, als zich er een dikke drie miljoen bacteriën in hebben genesteld. Dat is niks vergeleken met de vaatdoekjes in studentenhuizen. De bewoners weten vaak helemaal niet wanneer hun doekje voor het laatst is verschoond. Geen wonder dat de Consumentenbond daarin bacteriën vond die voedselinfecties kunnen veroorzaken. De doekjes op de aanrechten in studentenhuizen bevatten bemiddeld 7,9 miljard bacteriën. Om dat aantal terug te brengen adviseert de Gezondheidsgids de studenten hun vaatdoekjes dagelijks te verwisselen en ze te wassen op minimaal zestig graden. Schuursponzen moeten de studenten helemaal verbannen uit de keuken. Die houden zoveel vocht vast, dat zij een nog groter paradijs zijn voor bacteriën.
Opruiming

De TU-shop gaat zijn aanbod inperken. Luxeartikelen zoals kristal en Delfts blauw verdwijnen uit het assortiment, terwijl het aanbod aan kleding waarschijnlijk eenvoudiger wordt. De komende maanden houdt de universitaire huiswinkel daarom opruiming: de artikelen die uit het assortiment verdwijnen worden met tientallen procenten korting verkocht. “Wat we overhouden is een standaardpakket: T-shirts, pennen, dassen, dat soort dingen”, zegt winkelcoördinator Dina Konings. Reden voor de inperking is de reorganisatie. Daarbij is ondermeer besloten dat de verkoopbalie van de TU-shop een informatiebalie wordt voor algemene informatie over de TU, die daarnaast TU-artikelen verkoopt. Over de openingstijden en het uiterlijk van de balie moet deze week meer bekend worden. Daarnaast kunnen TU-artikelen overigens worden aangeschaft via internet.
Hangar

De vliegtuigbouwkundige studievereniging van de opleiding luchtvaart- en ruimtevaarttechniek beschikt sinds maandag over een naamgenoot op Schiphol. KLM Engineering and Maintenance heeft zijn grootste hangar omgedoopt van ‘nummer 14’ naar ‘Leonardo da Vinci’. De KLM biedt de studievereniging deze tenaamstelling aan als cadeau voor de zestigste verjaardag. Eerder was ook al een Boeing 747 naar de studievereniging vernoemd, maar dit vliegtuig werd enkele jaren geleden uit de vaart genomen.
Ecorunner

Elf L&R-studenten willen met een zelfgebouwde auto zo ver mogelijk rijden met een minimaal verbruik aan energie. Met het nieuw opgerichte ‘Ecorunner Team Delft’ willen ze komende zomer meedoen aan de Shell Eco-marathon in Engeland. De ecowagen, die studenten van verschillende faculteiten gaan bouwen, zal maximaal vijftig kilo wegen en moet vijfhonderd kilometer kunnen rijden op een liter brandstof. Door op de eerste ecowagen allerlei nieuwe innovaties te testen, hoopt het team volgend jaar in de top vijf te eindigen. Daarvoor moeten ze een auto bouwen die minimaal tweeduizend kilometer aflegt op een liter brandstof.

www.ecorunner.nl
Eigen symposium

Student technische bestuurskunde Tom van der Voorn (26), hield dinsdag in de aula een symposium als onderdeel van zijn afstuderen. Van der Voorn stelt het onuitgesproken probleem aan de orde, dat westerse hulporganisaties in niet-westerse landen hun eigen normen en waarden opleggen. Volgens Van der Voorn kan ’the hidden language’ soms botsen met lokale normen en waarden. Hij sprak daarover met diverse hulporganisaties, onder andere in Bangladesh. Van der Voorn regelde drie sprekers van Bengaalse hulporganisaties die speciaal voor zijn symposium naar Nederland overvlogen. In totaal trok het symposium ruim vijftig bezoekers van verschillende universiteiten, multinationals als Shell en Unilever en internationale hulporganisaties zoals Novib en Plan Nederland.
Twee procent

De cao-onderhandelingen zijn geopend: Abvakabo-FNV wil een structurele loonsverhoging van twee procent voor universitair personeel. Het is echter de vraag hoe scheutig de universiteiten willen zijn. Bij de toelichting op de cao-inzet van de VSNU wordt nog maar eens gewezen op de verslechterde financiële positie. “Het kabinet erkent in de begroting 2006 zelf dat het bedrag per student dat universiteiten ontvangen daalt van 5600 euro in 2006 naar 5200 euro in 2010.” Vakbondonderhandelaar Arno Lammeretz is niet optimistisch over de onderhandelingen. “De VSNU wil best praten over loonsverhogingen, maar dan alleen als er vrije dagen worden ingeleverd en universiteiten minder hoeven te betalen voor overuren.”

Behalve afspraken over de hoogte van het salaris krijgt ook het nieuwe ziektekostenstelsel een plek in de onderhandelingen. De universiteiten onderzoeken momenteel of er een collectieve zorgverzekering kan worden afgesloten.

Poolreiziger

De beroemde poolreiziger Robert Swan, bekend van de documentaires, komt voor een spreekbeurt naar Delft. Dinsdag is Swan te gast op een seminar in de aula. Dat vrij toegankelijke seminar, titel ‘Natuur en nieuwe energie’, dient als eerste kennismaking tussen de TU Delft en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het WNF zoekt toenadering met de universitaire wereld, omdat het op zoek is naar partners die meer technische kennis kunnen inbrengen. “Voor wat betreft de TU kunnen daaraan allerlei kanten zitten”, meldt een woordvoerder van de universiteit. “Van duurzame technologie en schone motoren, tot hoe je een wildpark moet beheren.” Het seminar is ‘het begin van elkaar verkennen en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen’, aldus de zegsman. Andere sprekers zijn onder meer rector Fokkema en prof.dr.ir. Joop Schoonman.
Debat

Vijf bouwkundehoogleraren debatteerden woensdag met de rijksbouwmeester en de drie rijksadviseurs op het gebied van infrastructuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed. Naast deze beleidsterreinen kwamen de verhoudingen en verwachtingen tussen de TU Delft en de rijksadviseurs aan de orde. Bouwkunde ziet zichzelf als een belangrijke leverancier van ingenieurs die de ruimtelijke inrichting van Nederland in de nabije toekomst concreet zullen vormgeven. De uitvoering van het door de rijksadviseurs ontwikkelde beleid is daarom afhankelijk van de mate waarop het onderwijs aan de TU ‘spoort’ met de intenties van dat beleid. Bovendien verricht Bouwkunde onderzoek dat het werk van de rijksadviseurs kan ondersteunen en aanvullen. Het debat is een van de evenementen vanwege het honderdjarig bestaan van de faculteit.
Talenten

Informaticastudent Adriaan ter Mors ontving afgelopen donderdag de Bakkenist Jong Talent afstudeerprijs voor Informatica van tienduizend euro. Ter Mors onderzocht een efficiënt coördinatiesysteem voor planningsystemen van verschillende transportbedrijven. In totaal reikte de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen vier afstudeerprijzen uit. Daarnaast werden 35 aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan eerstejaars studenten. Vijf Delftse eerstejaars (Roald Arkestijn, Cynthia Liem, Arjan Beukman, Nico van den Heuvel en Arjan Heeres) ontvingen die Jong Talent prijs van vijfhonderd euro voor de ‘beste studieresultaten op hun vakgebied in het eerste studiejaar’. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door verschillende organisaties die daarmee de studie in exacte en technische vakken willen stimuleren.
Dechema-prijs

Hoogleraar scheidingstechnologie prof.dr.ir. Peter Jansens (3mE), ontving vrijdag in Frankfurt de prestigieuze Dechema-prijs 2005. Jansens, tevens directeur van het Delft Centre for Sustainable Industrial Processes, onderzoekt multifunctionele scheidingsprocessen en industriële kristallisatie. Hij kreeg de prijs, een oorkonde, een gouden medaille en een bedrag van twintigduizend euro, voor zijn onderzoek ‘van molecuul tot proces’. Dechema, de Duitse Maatschappij voor Chemische Technologie en Biotechnologie, prees de integrale en multidisciplinaire onderzoeksaanpak van Jansens.
Beste afstudeerder

Ir. Maaike Kroon (TNW) was de beste afstudeerder van 2004-2005. Vrijdag reikte het Universiteitsfonds Delft de jaarlijkse afstudeerprijzen van duizend euro uit aan de beste afstudeerders van de acht faculteiten. Uit hen koos het college van bestuur voor de eerste keer ook de beste afstudeerder van de hele TU. Kroon ontving een bronzen beeld en nogmaals duizend euro van rector Fokkema. Zij studeerde af bij scheikundige technologie op een duurzame productiemethode voor de chemische en farmaceutische industrie. Haar afstudeerbegeleider, dr.ir. Cor Peters, zei dat Kroon ‘op indrukwekkende en briljante wijze in een relatief korte tijd een complex vraagstuk tot een schitterend einde had gebracht.’ Hij prees haar ‘inventiviteit en creativiteit, gecombineerd met een grote mate van zelfstandigheid en doorzettingsvermogen’.
Technostarters

De TU Delft krijgt de komende vier jaar 2,5 miljoen euro subsidie van het ministerie van economische zaken. Het geld is bedoeld voor het technostartersbeleid. Volgens Jelle Jager van het Innovationlab van de TU Delft gaat het geld onder meer naar de scouting, screening en vestiging van octrooien en leningen voor technostarters. De TU Delft is na de universiteiten van Wageningen en Eindhoven de derde universiteit waaraan een dergelijke subsidie wordt toegekend.
Vaatdoek

Vaatdoekjes in studentenhuizen bevatten duizendmaal zoveel bacteriën dan elders. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in de Gezondheidsgids van november 2005. Gezinnen met kinderen verwisselen hun vaatdoekje gemiddeld na anderhalve dag, als zich er een dikke drie miljoen bacteriën in hebben genesteld. Dat is niks vergeleken met de vaatdoekjes in studentenhuizen. De bewoners weten vaak helemaal niet wanneer hun doekje voor het laatst is verschoond. Geen wonder dat de Consumentenbond daarin bacteriën vond die voedselinfecties kunnen veroorzaken. De doekjes op de aanrechten in studentenhuizen bevatten bemiddeld 7,9 miljard bacteriën. Om dat aantal terug te brengen adviseert de Gezondheidsgids de studenten hun vaatdoekjes dagelijks te verwisselen en ze te wassen op minimaal zestig graden. Schuursponzen moeten de studenten helemaal verbannen uit de keuken. Die houden zoveel vocht vast, dat zij een nog groter paradijs zijn voor bacteriën.
Opruiming

De TU-shop gaat zijn aanbod inperken. Luxeartikelen zoals kristal en Delfts blauw verdwijnen uit het assortiment, terwijl het aanbod aan kleding waarschijnlijk eenvoudiger wordt. De komende maanden houdt de universitaire huiswinkel daarom opruiming: de artikelen die uit het assortiment verdwijnen worden met tientallen procenten korting verkocht. “Wat we overhouden is een standaardpakket: T-shirts, pennen, dassen, dat soort dingen”, zegt winkelcoördinator Dina Konings. Reden voor de inperking is de reorganisatie. Daarbij is ondermeer besloten dat de verkoopbalie van de TU-shop een informatiebalie wordt voor algemene informatie over de TU, die daarnaast TU-artikelen verkoopt. Over de openingstijden en het uiterlijk van de balie moet deze week meer bekend worden. Daarnaast kunnen TU-artikelen overigens worden aangeschaft via internet.
Hangar

De vliegtuigbouwkundige studievereniging van de opleiding luchtvaart- en ruimtevaarttechniek beschikt sinds maandag over een naamgenoot op Schiphol. KLM Engineering and Maintenance heeft zijn grootste hangar omgedoopt van ‘nummer 14’ naar ‘Leonardo da Vinci’. De KLM biedt de studievereniging deze tenaamstelling aan als cadeau voor de zestigste verjaardag. Eerder was ook al een Boeing 747 naar de studievereniging vernoemd, maar dit vliegtuig werd enkele jaren geleden uit de vaart genomen.
Ecorunner

Elf L&R-studenten willen met een zelfgebouwde auto zo ver mogelijk rijden met een minimaal verbruik aan energie. Met het nieuw opgerichte ‘Ecorunner Team Delft’ willen ze komende zomer meedoen aan de Shell Eco-marathon in Engeland. De ecowagen, die studenten van verschillende faculteiten gaan bouwen, zal maximaal vijftig kilo wegen en moet vijfhonderd kilometer kunnen rijden op een liter brandstof. Door op de eerste ecowagen allerlei nieuwe innovaties te testen, hoopt het team volgend jaar in de top vijf te eindigen. Daarvoor moeten ze een auto bouwen die minimaal tweeduizend kilometer aflegt op een liter brandstof.

www.ecorunner.nl
Eigen symposium

Student technische bestuurskunde Tom van der Voorn (26), hield dinsdag in de aula een symposium als onderdeel van zijn afstuderen. Van der Voorn stelt het onuitgesproken probleem aan de orde, dat westerse hulporganisaties in niet-westerse landen hun eigen normen en waarden opleggen. Volgens Van der Voorn kan ’the hidden language’ soms botsen met lokale normen en waarden. Hij sprak daarover met diverse hulporganisaties, onder andere in Bangladesh. Van der Voorn regelde drie sprekers van Bengaalse hulporganisaties die speciaal voor zijn symposium naar Nederland overvlogen. In totaal trok het symposium ruim vijftig bezoekers van verschillende universiteiten, multinationals als Shell en Unilever en internationale hulporganisaties zoals Novib en Plan Nederland.
Twee procent

De cao-onderhandelingen zijn geopend: Abvakabo-FNV wil een structurele loonsverhoging van twee procent voor universitair personeel. Het is echter de vraag hoe scheutig de universiteiten willen zijn. Bij de toelichting op de cao-inzet van de VSNU wordt nog maar eens gewezen op de verslechterde financiële positie. “Het kabinet erkent in de begroting 2006 zelf dat het bedrag per student dat universiteiten ontvangen daalt van 5600 euro in 2006 naar 5200 euro in 2010.” Vakbondonderhandelaar Arno Lammeretz is niet optimistisch over de onderhandelingen. “De VSNU wil best praten over loonsverhogingen, maar dan alleen als er vrije dagen worden ingeleverd en universiteiten minder hoeven te betalen voor overuren.”

Behalve afspraken over de hoogte van het salaris krijgt ook het nieuwe ziektekostenstelsel een plek in de onderhandelingen. De universiteiten onderzoeken momenteel of er een collectieve zorgverzekering kan worden afgesloten.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.