Onderwijs

Kort nieuws

WiskundeDe Tweede Kamer wil niet dat havo- en vwo-leerlingen de komende jaren minder uren wiskundeles krijgen. Daarmee lijkt de Kamer gehoor te geven aan klachten van hogescholen en universiteiten, maar ook van studenten en scholieren, dat het niveau van het wiskundeonderwijs nu al te laag is.

Onderwijsminister Van der Hoeven wil het aantal verplichte uren wiskunde met 30 procent terugbrengen en het vak uit het havo-examenprofiel cultuur & maatschappij halen. Daarvoor in de plaats kan het voortgezet onderwijs twee nieuwe keuzevakken aanbieden. Niet alle scholen zullen deze vakken aanbieden. Een Kamermeerderheid is bang dat de ontwikkeling en invoering van de nieuwe keuzevakken niet snel genoeg gaan. Tot die tijd moet het aantal verplichte uren wiskunde in elk geval gelijk blijven, vindt de PvdA. D66 wil zelfs dat de scholen meer uren wiskunde aanbieden: in het profiel natuur & techniek van 520 naar 600 uur, ten koste van het aantal vrije keuze-uren.
Sloop

De gemeente Delft heeft een sloopvergunning afgegeven voor het gebouw van TU-vastgoed aan het Zuidplantsoen. Vastgoed heeft met projectontwikkelaar William Properties afgesproken dat de TU zorgt dat dit gebouwtje verdwijnt. De projectontwikkelaar zal op deze plek negentig nieuwbouwappartementen neerzetten. De sloop begint in september. Omdat de sloper rekening moet houden met asbest, wil de gemeente dat de resten van het gebouw goed worden gescheiden.
China

TU Delft en de Tsing Hua universiteit in Peking halen de banden nauwer aan. Prof.dr. Kees Beenakker van micro-elektronica (EWI) is vanaf maart gasthoogleraar op Tsing Hua. Beenakker vervult een ‘brugfunctie’ tussen de universiteiten Tsing Hua, Fudan en de lokale industrie. De overeenkomst is voor drie jaar afgesloten. Beenakker zal de Chinezen ook adviseren bij het opzetten van een vergelijkbaar onderzoeksinstituut als Dimes, bij de nieuwe Tsing Hua campus in Shanghai.
Sprint

Het Platform Bèta Techniek heeft de TU Delft vijf miljoen euro subsidie toegekend. Het geld is bedoeld voor het stimuleren van ondernemerschap, enthousiast maken van vwo-studenten voor techniek, verbeteren van de aansluiting op het vwo en het opzetten van nieuwe ontwerpopleidingen. Faculteiten kunnen voorstellen indienen voor de besteding van het geld. Via het Stimuleringsprogramma innovatief natuurwetenschappelijk en technisch onderwijs (Sprint) wil het Platform Bèta Techniek universiteiten stimuleren die met goed doordachte plannen bètastudies en bètaloopbanen aantrekkelijker weten te maken. Het gehonoreerde voorstel van de TU bevatte een overzicht van de financiële inspanningen van de universiteit ‘rondom instroom, doorstroom en uitstroom’ van studenten. Daarbij gaat het onder meer om de campagne ‘Challenge The Future’ en de incubator ‘Yes!Delft’. Donderdag 2 februari neemt het college van bestuur de subsidie in ontvangst.

www.deltapunt.nl
Hoorbril

Dr.ir. Rinus Boone (TNW), dr. René Delfos (3mE) en dr. Harm Jonker (TNW) testten vorige week de hoorbril in het water. Boone werkt al jaren aan de hoorbril die het geluid versterkt in de richting waarin je kijkt. Daarbij is het van belang dat wind of tocht zo min mogelijk ruis veroorzaken in de arrays van 2×4 microfoontjes die in de lengte van de brillenpoten zijn verwerkt. Het drietal testte met kleurstof de aërodynamische eigenschappen van een van de beschikbare proefmodellen van de bril. Op de foto is zichtbaar hoe de frontale stroming turbulent wordt door de hoekige bril. (Foto: Harm Jonker)
Correctie

Vorige week meldde Delta dat de nieuwe decaan van Bouwkunde Wytze Parijn per 1 januari 2007 zal aantreden. Zo lang hoeft de faculteit echter niet te wachten: Patijn begint per 1 juli 2006. Tot die tijd zal ad interim decaan prof.dr.ir. Jan Rots (bouwtechnologie) de honneurs waarnemen. Na zeven jaar decaan bij Bouwkunde te zijn geweest, werd Patijns voorganger Hans Beunderman op 1 januari 2006 de nieuwe directeur bestuurlijke en managementondersteuning.
Wiskunde Dagen

Wat is de wiskunde achter de populaire Sudoku-puzzels? Op deze vraag gaat Klaas Pieter Hart (EWI) uitgebreid in tijdens zijn voordracht bij de Nationale Wiskunde Dagen (NWD) op 3 en 4 februari in Noordwijkerhout. De NWD is de jaarlijkse conferentie voor wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs. Op het programma staan actuele thema’s, variërend van verkeer en logistiek, rekenvaardigheden, en de rol van wiskunde in de neurowetenschappen. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan de vraag hoe het voortgezet onderwijs beter op het hoger onderwijs kan aansluiten.
Containers

De overslag van bederfelijke waar of andere goederen die snel ter plekke moeten zijn, gaat efficiënter met de nieuwste generatie Hub-terminals. Tot deze conclusie komt Yvonne Bontekoning in haar promotieonderzoek, dat zij maandag verdedigt. Bontekoning vergeleek de prestaties van verschillende rangeer- en overslagtechnieken. Het gangbare model voor railvervoer is het zogenaamde point-to-point model. Vrachtwagens leveren hun containers af bij de terminal en kranen zetten de containers op verschillende treinen naar gelang de eindbestemming van de vracht. Bij hub-and-spoke daarentegen worden de containers met verschillende eindbestemmingen op de beginterminal op één trein gezet. Aangekomen op de hub (het knooppunt) vindt een herverdeling plaats voor verschillende eindbestemmingen. De schaalvergroting die dit oplevert, maakt het een stuk efficiënter bij het vervoer van kleine hoeveelheden vracht.
Gespamd

Studentenraadsfractie AAG inventariseert momenteel waar studenten hun informatie over studie en evenementen willen vinden. Uit de monitor logistieke kwaliteit van september 2005 bleek namelijk dat studenten niet tevreden zijn met de communicatie met de TU. Ze lezen volgens AAG hun TU-mail weinig, ‘omdat er veel ‘onzin’ op binnenstroomt en ze vrijwel allemaal een eigen emailadres hebben naast hun TU-mail’. AAG-fractielid Arjanna van der Plas ondervindt het probleem zelf ook. “Ik krijg als derdejaars mailtjes over eerstejaars vakken.” Van der Plas ziet dan ook meer in ‘afgepaste informatie’, waarbij studenten bijvoorbeeld ergens kunnen aanvinken als ze op de hoogte gehouden willen worden van TU-evenementen. AAG wil samen met communicatiemedewerkers van de TU en de raad van studieverenigingen een communicatieplan opstellen, zodat ‘studenten niet meer gespamd worden of hopeloos op zoek moeten naar een roosterwijziging’.
Strafblad

De drie studenten, die vorige week vrijdag om vier uur ’s morgens probeerden een verkeerspaal te stelen, zullen moeten afstuderen met een strafblad. Dat meldt Stadsradio Delft op haar site. Eén van de studenten komt uit Delft, de andere twee uit Oegstgeest en Amsterdam. Een politieman hoorde één van de jongens zeggen ‘die kunnen we wel meenemen’, terwijl hij en zijn maten de paal uit de grond probeerden te trekken. De politie nam de studenten mee naar het bureau, waar zij de rest van de nacht in de cel moesten doorbrengen. In de loop van de vrijdag konden twee van hen naar huis met een proces-verbaal voor vernieling. De ander kreeg een proces-verbaal voor poging tot diefstal.
Delft Blauw

De aflevering van de docusoap Delft Blauw van aanstaande zondag op RTL 5 is ‘gekocht’ door de gemeente Delft. De bewoners van studentenhuis Markt 9 krijgen een opdracht van de gemeente, ze moeten het huis van de toekomst bouwen, en als promotie van de gemeente komen zowel het stadhuis en de gemeentelijk planoloog voor in de uitzending. Delft trekt 42 duizend euro uit voor het programma.

Wiskunde

De Tweede Kamer wil niet dat havo- en vwo-leerlingen de komende jaren minder uren wiskundeles krijgen. Daarmee lijkt de Kamer gehoor te geven aan klachten van hogescholen en universiteiten, maar ook van studenten en scholieren, dat het niveau van het wiskundeonderwijs nu al te laag is. Onderwijsminister Van der Hoeven wil het aantal verplichte uren wiskunde met 30 procent terugbrengen en het vak uit het havo-examenprofiel cultuur & maatschappij halen. Daarvoor in de plaats kan het voortgezet onderwijs twee nieuwe keuzevakken aanbieden. Niet alle scholen zullen deze vakken aanbieden. Een Kamermeerderheid is bang dat de ontwikkeling en invoering van de nieuwe keuzevakken niet snel genoeg gaan. Tot die tijd moet het aantal verplichte uren wiskunde in elk geval gelijk blijven, vindt de PvdA. D66 wil zelfs dat de scholen meer uren wiskunde aanbieden: in het profiel natuur & techniek van 520 naar 600 uur, ten koste van het aantal vrije keuze-uren.
Sloop

De gemeente Delft heeft een sloopvergunning afgegeven voor het gebouw van TU-vastgoed aan het Zuidplantsoen. Vastgoed heeft met projectontwikkelaar William Properties afgesproken dat de TU zorgt dat dit gebouwtje verdwijnt. De projectontwikkelaar zal op deze plek negentig nieuwbouwappartementen neerzetten. De sloop begint in september. Omdat de sloper rekening moet houden met asbest, wil de gemeente dat de resten van het gebouw goed worden gescheiden.
China

TU Delft en de Tsing Hua universiteit in Peking halen de banden nauwer aan. Prof.dr. Kees Beenakker van micro-elektronica (EWI) is vanaf maart gasthoogleraar op Tsing Hua. Beenakker vervult een ‘brugfunctie’ tussen de universiteiten Tsing Hua, Fudan en de lokale industrie. De overeenkomst is voor drie jaar afgesloten. Beenakker zal de Chinezen ook adviseren bij het opzetten van een vergelijkbaar onderzoeksinstituut als Dimes, bij de nieuwe Tsing Hua campus in Shanghai.
Sprint

Het Platform Bèta Techniek heeft de TU Delft vijf miljoen euro subsidie toegekend. Het geld is bedoeld voor het stimuleren van ondernemerschap, enthousiast maken van vwo-studenten voor techniek, verbeteren van de aansluiting op het vwo en het opzetten van nieuwe ontwerpopleidingen. Faculteiten kunnen voorstellen indienen voor de besteding van het geld. Via het Stimuleringsprogramma innovatief natuurwetenschappelijk en technisch onderwijs (Sprint) wil het Platform Bèta Techniek universiteiten stimuleren die met goed doordachte plannen bètastudies en bètaloopbanen aantrekkelijker weten te maken. Het gehonoreerde voorstel van de TU bevatte een overzicht van de financiële inspanningen van de universiteit ‘rondom instroom, doorstroom en uitstroom’ van studenten. Daarbij gaat het onder meer om de campagne ‘Challenge The Future’ en de incubator ‘Yes!Delft’. Donderdag 2 februari neemt het college van bestuur de subsidie in ontvangst.

www.deltapunt.nl
Hoorbril

Dr.ir. Rinus Boone (TNW), dr. René Delfos (3mE) en dr. Harm Jonker (TNW) testten vorige week de hoorbril in het water. Boone werkt al jaren aan de hoorbril die het geluid versterkt in de richting waarin je kijkt. Daarbij is het van belang dat wind of tocht zo min mogelijk ruis veroorzaken in de arrays van 2×4 microfoontjes die in de lengte van de brillenpoten zijn verwerkt. Het drietal testte met kleurstof de aërodynamische eigenschappen van een van de beschikbare proefmodellen van de bril. Op de foto is zichtbaar hoe de frontale stroming turbulent wordt door de hoekige bril. (Foto: Harm Jonker)
Correctie

Vorige week meldde Delta dat de nieuwe decaan van Bouwkunde Wytze Parijn per 1 januari 2007 zal aantreden. Zo lang hoeft de faculteit echter niet te wachten: Patijn begint per 1 juli 2006. Tot die tijd zal ad interim decaan prof.dr.ir. Jan Rots (bouwtechnologie) de honneurs waarnemen. Na zeven jaar decaan bij Bouwkunde te zijn geweest, werd Patijns voorganger Hans Beunderman op 1 januari 2006 de nieuwe directeur bestuurlijke en managementondersteuning.
Wiskunde Dagen

Wat is de wiskunde achter de populaire Sudoku-puzzels? Op deze vraag gaat Klaas Pieter Hart (EWI) uitgebreid in tijdens zijn voordracht bij de Nationale Wiskunde Dagen (NWD) op 3 en 4 februari in Noordwijkerhout. De NWD is de jaarlijkse conferentie voor wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs. Op het programma staan actuele thema’s, variërend van verkeer en logistiek, rekenvaardigheden, en de rol van wiskunde in de neurowetenschappen. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan de vraag hoe het voortgezet onderwijs beter op het hoger onderwijs kan aansluiten.
Containers

De overslag van bederfelijke waar of andere goederen die snel ter plekke moeten zijn, gaat efficiënter met de nieuwste generatie Hub-terminals. Tot deze conclusie komt Yvonne Bontekoning in haar promotieonderzoek, dat zij maandag verdedigt. Bontekoning vergeleek de prestaties van verschillende rangeer- en overslagtechnieken. Het gangbare model voor railvervoer is het zogenaamde point-to-point model. Vrachtwagens leveren hun containers af bij de terminal en kranen zetten de containers op verschillende treinen naar gelang de eindbestemming van de vracht. Bij hub-and-spoke daarentegen worden de containers met verschillende eindbestemmingen op de beginterminal op één trein gezet. Aangekomen op de hub (het knooppunt) vindt een herverdeling plaats voor verschillende eindbestemmingen. De schaalvergroting die dit oplevert, maakt het een stuk efficiënter bij het vervoer van kleine hoeveelheden vracht.
Gespamd

Studentenraadsfractie AAG inventariseert momenteel waar studenten hun informatie over studie en evenementen willen vinden. Uit de monitor logistieke kwaliteit van september 2005 bleek namelijk dat studenten niet tevreden zijn met de communicatie met de TU. Ze lezen volgens AAG hun TU-mail weinig, ‘omdat er veel ‘onzin’ op binnenstroomt en ze vrijwel allemaal een eigen emailadres hebben naast hun TU-mail’. AAG-fractielid Arjanna van der Plas ondervindt het probleem zelf ook. “Ik krijg als derdejaars mailtjes over eerstejaars vakken.” Van der Plas ziet dan ook meer in ‘afgepaste informatie’, waarbij studenten bijvoorbeeld ergens kunnen aanvinken als ze op de hoogte gehouden willen worden van TU-evenementen. AAG wil samen met communicatiemedewerkers van de TU en de raad van studieverenigingen een communicatieplan opstellen, zodat ‘studenten niet meer gespamd worden of hopeloos op zoek moeten naar een roosterwijziging’.
Strafblad

De drie studenten, die vorige week vrijdag om vier uur ’s morgens probeerden een verkeerspaal te stelen, zullen moeten afstuderen met een strafblad. Dat meldt Stadsradio Delft op haar site. Eén van de studenten komt uit Delft, de andere twee uit Oegstgeest en Amsterdam. Een politieman hoorde één van de jongens zeggen ‘die kunnen we wel meenemen’, terwijl hij en zijn maten de paal uit de grond probeerden te trekken. De politie nam de studenten mee naar het bureau, waar zij de rest van de nacht in de cel moesten doorbrengen. In de loop van de vrijdag konden twee van hen naar huis met een proces-verbaal voor vernieling. De ander kreeg een proces-verbaal voor poging tot diefstal.
Delft Blauw

De aflevering van de docusoap Delft Blauw van aanstaande zondag op RTL 5 is ‘gekocht’ door de gemeente Delft. De bewoners van studentenhuis Markt 9 krijgen een opdracht van de gemeente, ze moeten het huis van de toekomst bouwen, en als promotie van de gemeente komen zowel het stadhuis en de gemeentelijk planoloog voor in de uitzending. Delft trekt 42 duizend euro uit voor het programma.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.