ChipfraudeDe naam van een van de twee Chinese partneruniversiteiten van de TU Delft is bezoedeld geraakt door een fraudeschandaal.
Toponderzoeker en oud-president Chen Jin van de Microelectronics School van de Sjanghai Jiao Tong Universiteit blijkt te hebben gelogen over een door hem gepresenteerde, ‘nieuwe’ chip. De chip was bedoeld om China onafhankelijk te maken van westerse import. Maar naar nu blijkt, heeft Chen het ontwerp afgekeken van een andere firma. Ook kan de chip niet alle prestaties leveren die Chen had beloofd. De fraude kwam aan het licht na een anonieme tip. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua moet Chen het geld dat hij voor zijn onderzoek ontving terugbetalen: ruim twaalf miljoen euro. De Jiao Tong Universiteit is een van de officiële partners waarmee de TU Delft studenten uitwisselt.
Talent
“Een academicus heeft de plicht zich in te zetten voor de maatschappij”, stelt prof.ir. Wim Dik in zijn afscheidsrede. Vorige week nam hij afscheid als hoogleraar management van ict-geörienteerde organisaties bij de faculteit TBM. De voormalige staatssecretaris en oud-bestuursvoorzitter van KPN vindt dat academici, ingenieurs in het bijzonder, hun talent niet alleen in moeten zetten voor hun vak, maar ook voor verenigingen, theaters en musea. Dik meent dat de universiteit, na het gezin en de school, de taak heeft om maatschappelijk betrokken en ondernemende ingenieurs op te leiden. “Vooraanstaande ingenieurs”, zegt de hoogleraar in een reactie, “die het lef tonen om een nieuw idee op tafel te gooien en zich inspannen om er iets mee te doen.”
Brandweer
De brandweer loopt onnodig risico’s bij optreden, heeft te weinig aandacht voor innovatie en leert onvoldoende van ervaringen. Tot deze conclusie komt de Inspectie voor openbare orde en veiligheid, die in samenwerking met TBM onderzoek deed naar knelpunten bij de brandweer. Experts van de brandweer en beleidsmakers, vijftig in totaal, brainstormden in drie sessies in de group decision room (GDR). In de GDR kan een groep mensen via computers in korte tijd veel informatie delen en verwerken.
Campusdieven
Bij Delftse onderwijsinstellingen . de TU voorop . werden vorig jaar 237 diefstallen en inbraken gepleegd, zo blijkt uit de jaarlijkse ‘misdaadmeter’ van het Algemeen Dagblad. In de categorie schoolinbraken is Delft daardoor tweede van het land. Reden: de TU was het slachtoffer van een bende, en de beveiliging was ‘zo lek als een mandje’, aldus een politiewoordvoerder in het AD. De dieven hadden het vooral voorzien op apparatuur en spullen van studenten. Wel verwachten TU en politie betere tijden: de universiteit heeft de beveiliging inmiddels sterk verbeterd, en de politie heeft een bende opgerold die wordt verdacht van een flink aantal inbraken.
Botaniecongres
Na drie jaar lobbyen is het gelukt: het belangrijkste wetenschappelijke botaniecongres wordt in 2008 gehouden in Delft. Zo’n vier- tot vijfhonderd deelnemers zullen in Delft praten over zaken als technologische toepassingen van planten, biodiesel en klassieke botanische vraagstukken. De Second Scientific World Botanic Conference is een vervolg op een conferentie die in 1998 voor het eerst werd gehouden in de VS. “Nu is het voor het eerst dat dit grote botanische wereldcongres naar Europa komt. Een uitgelezen kans om anderen te stimuleren nieuwe wegen in te slaan richting duurzame oplossingen”, aldus directeur Bob Ursem van de Botanische Tuin.
Bisschop
Geen alledaags gezicht in het lab: deze week bracht de bisschop van Rotterdam een bezoek aan de faculteiten EWI en Bouwkunde. Om ‘in te gaan op de uitdagingen en drijfveren van technici, maar ook op de maatschappelijke belangen van technische oplossingen’, aldus het dekenaat Delflanden. Het bezoek van mgr. Van Luyn is de eerste van een reeks werkbezoeken aan zijn dekenaten, waarmee het Rotterdamse bisdom zijn vijftigjarig bestaan viert.
Wraak
Alweer is een studentenvereniging in diskrediet gebracht door een uit de hand gelopen grap. Leden van de Eindhovense algemene studentenvereniging SSRE hebben drie dispuutsleden van het Eindhovens Studenten Corps (ESC) ontvoerd, kaalgeschoren, uitgescholden en uiteindelijk vastgebonden aan een boom achtergelaten bij het auditorium op de campus. De ontvoering was een wraakactie: het corpsdispuut Pael zou tijdens een reúnistenavond vernielingen hebben aangericht in het pand van SSRE. Beide verenigingen hebben inmiddels weer vrede gesloten.
Mooi boek
De Metropolitan world atlas van de Delftse bouwkundepromovendus Arjan van Susteren heeft een bijzondere prijs gewonnen. Een internationale jury koos in Leipzig uit 636 inzendingen de ‘Schönste Búcher aus aller Welt 2006’ en gaf een gouden medaille aan de onorthodoxe atlas, die zowel kenners als leken in staat stelt in een oogopslag 101 wereldsteden met elkaar te vergelijken. Complexe informatie wordt op een zeer toegankelijke manier aan de lezer gepresenteerd, vond de jury, die ook zeer te spreken was over de heldere typografie.
Wereldbank
Twee voormalige TU-studenten vallen in de prijzen bij de Development Marketplace Contest, een prijs van de Wereldbank voor innovatieve oplossingen voor water- en energieproblemen in ontwikkelingslanden. De Delftse alumnus ir. Martijn Nitzsche won 190 duizend dollar met zijn water pyramid, een piramidevormige tent die door destillatie zout water omzet in zoet water. Ook kan de tent regenwater opvangen en zuiveren tot drinkwater. De tent staat al in West-Afrika; het prijzengeld wordt gebruikt voor een tweede, nog grotere waterpiramide in Gambia. Ir. Stephan Boom werkte met Kamworks, een bedrijf voor zonne-energieproducten in ontwikkelingslanden, aan een project met zonnelantaarns. Voor zijn IO-afstuderen ontwierp hij de ankor light, een energiezuinige lamp die kan worden opgeladen met accu’s en zonne-energie. Zo heeft de plattelandsbevolking in Cambodja goedkoper licht. En kansarme Cambodjanen kunnen met een microkrediet een handel in deze lantaarns opzetten. Boom won 175 duizend dollar.
VSNU-baas
Dr. Sijbolt Noorda wordt per 1 december voorzitter van universiteitenvereniging VSNU. Hij volgt de huidige voorzitter Ed d’Hondt op, die de vereniging zes jaar heeft geleid. De theoloog Noorda is collegevoorzitter van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, die in 2003 fuseerden. Met Noorda krijgt de VSNU een bestuurder aan het roer die samenwerking met het hbo niet schuwt. Begin dit jaar zei hij nog dat het hoger onderwijs te scherp in twee kampen is verdeeld.
Moerstaal
Tegen de 3TU-afspraken in gaat de Eindhovense faculteit Bouwkunde voorlopig geen masteropleidingen in het Engels aanbieden. De Engelstalige master zou het studierendement niet verhogen, onzinnig zijn in een zaal vol Nederlanders en te veel rompslomp geven, zo meldt directeur internationalisering dr.ir. Kees Doevendans van de faculteit in de Eindhovense campuskrant Cursor. Wél biedt de faculteit een exclusieve vervolgmaster aan in het Engels voor buitenlandse studenten. De 3TU’s spraken eerder af dat alle masteropleidingen zo snel mogelijk in het Engels moeten.
Delfly
Het Delfly-team (L&R) heeft vorige week de UfD-Ritsema van Eckprijs 2006 gewonnen, een bedrag van tienduizend euro. Delfly is een miniatuurvliegtuigje dat stil kan hangen in de lucht en objecten herkent door middel van een camera en software. De makers van de door mankracht aangedreven eenpersoonsonderzeeër Wasub kregen een aanmoedigingsprijs van vierduizend euro. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de prijs voor excellent TU-teamwork wordt uitgereikt.
Tuinfeest
Onder grote belangstelling zijn afgelopen donderdag de museumshop en de nieuwe ingang van de Botanische Tuin geopend. Onder de ongeveer 450 aanwezigen bevonden zich tal van hoge vertegenwoordigers uit wetenschap, industrie en politiek. De tuin wil zich met de nieuwe ingang en winkel profileren als publieksattractie, in plaats van als afgeschermd bolwerk. Tevens werd het kookboekje ‘Koken met kruiden uit de Botanische Tuin’ gepresenteerd. “Ik ga een deel van mijn voortuin voortaan verwerken in de maaltijd”, aldus rector Fokkema.
Chipfraude
De naam van een van de twee Chinese partneruniversiteiten van de TU Delft is bezoedeld geraakt door een fraudeschandaal. Toponderzoeker en oud-president Chen Jin van de Microelectronics School van de Sjanghai Jiao Tong Universiteit blijkt te hebben gelogen over een door hem gepresenteerde, ‘nieuwe’ chip. De chip was bedoeld om China onafhankelijk te maken van westerse import. Maar naar nu blijkt, heeft Chen het ontwerp afgekeken van een andere firma. Ook kan de chip niet alle prestaties leveren die Chen had beloofd. De fraude kwam aan het licht na een anonieme tip. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua moet Chen het geld dat hij voor zijn onderzoek ontving terugbetalen: ruim twaalf miljoen euro. De Jiao Tong Universiteit is een van de officiële partners waarmee de TU Delft studenten uitwisselt.
Talent
“Een academicus heeft de plicht zich in te zetten voor de maatschappij”, stelt prof.ir. Wim Dik in zijn afscheidsrede. Vorige week nam hij afscheid als hoogleraar management van ict-geörienteerde organisaties bij de faculteit TBM. De voormalige staatssecretaris en oud-bestuursvoorzitter van KPN vindt dat academici, ingenieurs in het bijzonder, hun talent niet alleen in moeten zetten voor hun vak, maar ook voor verenigingen, theaters en musea. Dik meent dat de universiteit, na het gezin en de school, de taak heeft om maatschappelijk betrokken en ondernemende ingenieurs op te leiden. “Vooraanstaande ingenieurs”, zegt de hoogleraar in een reactie, “die het lef tonen om een nieuw idee op tafel te gooien en zich inspannen om er iets mee te doen.”
Brandweer
De brandweer loopt onnodig risico’s bij optreden, heeft te weinig aandacht voor innovatie en leert onvoldoende van ervaringen. Tot deze conclusie komt de Inspectie voor openbare orde en veiligheid, die in samenwerking met TBM onderzoek deed naar knelpunten bij de brandweer. Experts van de brandweer en beleidsmakers, vijftig in totaal, brainstormden in drie sessies in de group decision room (GDR). In de GDR kan een groep mensen via computers in korte tijd veel informatie delen en verwerken.
Campusdieven
Bij Delftse onderwijsinstellingen . de TU voorop . werden vorig jaar 237 diefstallen en inbraken gepleegd, zo blijkt uit de jaarlijkse ‘misdaadmeter’ van het Algemeen Dagblad. In de categorie schoolinbraken is Delft daardoor tweede van het land. Reden: de TU was het slachtoffer van een bende, en de beveiliging was ‘zo lek als een mandje’, aldus een politiewoordvoerder in het AD. De dieven hadden het vooral voorzien op apparatuur en spullen van studenten. Wel verwachten TU en politie betere tijden: de universiteit heeft de beveiliging inmiddels sterk verbeterd, en de politie heeft een bende opgerold die wordt verdacht van een flink aantal inbraken.
Botaniecongres
Na drie jaar lobbyen is het gelukt: het belangrijkste wetenschappelijke botaniecongres wordt in 2008 gehouden in Delft. Zo’n vier- tot vijfhonderd deelnemers zullen in Delft praten over zaken als technologische toepassingen van planten, biodiesel en klassieke botanische vraagstukken. De Second Scientific World Botanic Conference is een vervolg op een conferentie die in 1998 voor het eerst werd gehouden in de VS. “Nu is het voor het eerst dat dit grote botanische wereldcongres naar Europa komt. Een uitgelezen kans om anderen te stimuleren nieuwe wegen in te slaan richting duurzame oplossingen”, aldus directeur Bob Ursem van de Botanische Tuin.
Bisschop
Geen alledaags gezicht in het lab: deze week bracht de bisschop van Rotterdam een bezoek aan de faculteiten EWI en Bouwkunde. Om ‘in te gaan op de uitdagingen en drijfveren van technici, maar ook op de maatschappelijke belangen van technische oplossingen’, aldus het dekenaat Delflanden. Het bezoek van mgr. Van Luyn is de eerste van een reeks werkbezoeken aan zijn dekenaten, waarmee het Rotterdamse bisdom zijn vijftigjarig bestaan viert.
Wraak
Alweer is een studentenvereniging in diskrediet gebracht door een uit de hand gelopen grap. Leden van de Eindhovense algemene studentenvereniging SSRE hebben drie dispuutsleden van het Eindhovens Studenten Corps (ESC) ontvoerd, kaalgeschoren, uitgescholden en uiteindelijk vastgebonden aan een boom achtergelaten bij het auditorium op de campus. De ontvoering was een wraakactie: het corpsdispuut Pael zou tijdens een reúnistenavond vernielingen hebben aangericht in het pand van SSRE. Beide verenigingen hebben inmiddels weer vrede gesloten.
Mooi boek
De Metropolitan world atlas van de Delftse bouwkundepromovendus Arjan van Susteren heeft een bijzondere prijs gewonnen. Een internationale jury koos in Leipzig uit 636 inzendingen de ‘Schönste Búcher aus aller Welt 2006’ en gaf een gouden medaille aan de onorthodoxe atlas, die zowel kenners als leken in staat stelt in een oogopslag 101 wereldsteden met elkaar te vergelijken. Complexe informatie wordt op een zeer toegankelijke manier aan de lezer gepresenteerd, vond de jury, die ook zeer te spreken was over de heldere typografie.
Wereldbank
Twee voormalige TU-studenten vallen in de prijzen bij de Development Marketplace Contest, een prijs van de Wereldbank voor innovatieve oplossingen voor water- en energieproblemen in ontwikkelingslanden. De Delftse alumnus ir. Martijn Nitzsche won 190 duizend dollar met zijn water pyramid, een piramidevormige tent die door destillatie zout water omzet in zoet water. Ook kan de tent regenwater opvangen en zuiveren tot drinkwater. De tent staat al in West-Afrika; het prijzengeld wordt gebruikt voor een tweede, nog grotere waterpiramide in Gambia. Ir. Stephan Boom werkte met Kamworks, een bedrijf voor zonne-energieproducten in ontwikkelingslanden, aan een project met zonnelantaarns. Voor zijn IO-afstuderen ontwierp hij de ankor light, een energiezuinige lamp die kan worden opgeladen met accu’s en zonne-energie. Zo heeft de plattelandsbevolking in Cambodja goedkoper licht. En kansarme Cambodjanen kunnen met een microkrediet een handel in deze lantaarns opzetten. Boom won 175 duizend dollar.
VSNU-baas
Dr. Sijbolt Noorda wordt per 1 december voorzitter van universiteitenvereniging VSNU. Hij volgt de huidige voorzitter Ed d’Hondt op, die de vereniging zes jaar heeft geleid. De theoloog Noorda is collegevoorzitter van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, die in 2003 fuseerden. Met Noorda krijgt de VSNU een bestuurder aan het roer die samenwerking met het hbo niet schuwt. Begin dit jaar zei hij nog dat het hoger onderwijs te scherp in twee kampen is verdeeld.
Moerstaal
Tegen de 3TU-afspraken in gaat de Eindhovense faculteit Bouwkunde voorlopig geen masteropleidingen in het Engels aanbieden. De Engelstalige master zou het studierendement niet verhogen, onzinnig zijn in een zaal vol Nederlanders en te veel rompslomp geven, zo meldt directeur internationalisering dr.ir. Kees Doevendans van de faculteit in de Eindhovense campuskrant Cursor. Wél biedt de faculteit een exclusieve vervolgmaster aan in het Engels voor buitenlandse studenten. De 3TU’s spraken eerder af dat alle masteropleidingen zo snel mogelijk in het Engels moeten.
Delfly
Het Delfly-team (L&R) heeft vorige week de UfD-Ritsema van Eckprijs 2006 gewonnen, een bedrag van tienduizend euro. Delfly is een miniatuurvliegtuigje dat stil kan hangen in de lucht en objecten herkent door middel van een camera en software. De makers van de door mankracht aangedreven eenpersoonsonderzeeër Wasub kregen een aanmoedigingsprijs van vierduizend euro. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de prijs voor excellent TU-teamwork wordt uitgereikt.
Tuinfeest
Onder grote belangstelling zijn afgelopen donderdag de museumshop en de nieuwe ingang van de Botanische Tuin geopend. Onder de ongeveer 450 aanwezigen bevonden zich tal van hoge vertegenwoordigers uit wetenschap, industrie en politiek. De tuin wil zich met de nieuwe ingang en winkel profileren als publieksattractie, in plaats van als afgeschermd bolwerk. Tevens werd het kookboekje ‘Koken met kruiden uit de Botanische Tuin’ gepresenteerd. “Ik ga een deel van mijn voortuin voortaan verwerken in de maaltijd”, aldus rector Fokkema.
Comments are closed.