Onderwijs

Kort nieuws

HerstelDoor een technische fout eindigde het artikel ‘Rust in de pijp’ (Delta 26) vorige week wat abrupter dan gewenst.

In het stuk lichtte prof.dr.ir. Jerry Westerweel de in Nature gepubliceerde vondst toe dat turbulentie in pijpen op den lange duur vanzelf uitdooft. De laatste alinea had moeten luiden: ‘Voor het Laboratorium voor de Aëro- en Hydrodynamica is de Nature-publicatie om nog een andere reden belangrijk. In mei vorig jaar trilde de afdeling op haar grondvesten, toen haar boegbeeld prof.dr.ir. Frans Nieuwstadt plotseling overleed. “Deze publicatie voelt echt aan als de afsluiting van een zeer moeilijk jaar”, zegt Westerweel, die Nieuwstadt heeft opgevolgd.’
Dictaten

Met ingang van het nieuwe cursusjaar moeten alle studenten van de TU Delft hun dictaten bestellen via Blackboard, maar de site van leverancier Nextprint bleek vorige week nog niet opgewassen tegen alle belangstelling. De site was onbereikbaar en veel studenten konden hun dictaten niet online bestellen. “Nextprint heeft met extra servers de capaciteit inmiddels vergroot”, vertelt Oras-fractielid Volkert Oosterlaak. Toch zijn daarmee niet alle problemen opgelost, want nog lang niet alle dictaten zijn online verkrijgbaar. Sommige docenten hebben het verzoek om de teksten tijdig bij Nextprint aan te leveren namelijk nog niet gehonoreerd. Ook bij de facultaire servicepunten waar studenten de dictaten kunnen ophalen loopt nog niet alles op rolletjes. “De online verkoop van dictaten is universiteitsbreed misschien iets te haastig ingevoerd”, zegt Oosterlaak. “Oras overlegt momenteel met Nextprint en de TU Delft om ervoor te zorgen dat dit wordt opgelost en dergelijke problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.”
Ondernemen: 6,4

Met het rapportcijfer 6,4 is het ondernemingsklimaat in de gemeente Delft maar matig vriendelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Inholland, uitgevoerd in opdracht van MKB Randstad-West. Nadeel van Delft is, opvallend, dat de gemeente starters niet voldoende ondersteunt, aldus de studie. Wél scoort de gemeente goed op het gebied van het aan het werk helpen van sociaal zwakkeren. In de regio is blijkens het onderzoek de gemeente Westland de beste plek om te ondernemen. De gemeente Midden-Delfland scoort het slechtst.
Dronkaards

Dronken Delftenaren veroorzaakten de afgelopen week nogal wat ophef in universitair Delft. Bij technische aardwetenschappen aan de Mijnbouwstraat sloeg een 22-jarige jongeman die zijn fiets stond los te maken afgelopen vrijdag een dronken Delftenaar knock-out. De 42-jarige dronkeman probeerde de jongeman met geweld zijn fiets af te pakken. De 22-jarige liet het daarbij niet zitten en sloeg de dief tegen de vlakte. Bij studentencafé Locus Publicus op de Brabantse Turfmarkt dronk een andere beschonken Delftenaar afgelopen maandag de biertjes op van de bezoekers, waarna hij zijn geslachtsdeel liet zien aan het terraspubliek. De dronkeman die knock-out werd geslagen is afgevoerd naar het ziekenhuis; de potloodventende dronkaard werd geboeid meegenomen door de politie.
Boshut

Delftse bouwkundestudenten ontfermen zich opnieuw over de Zonnestraal, het beroemde Hilversumse tbc-sanatorium van ir. Jan Duiker uit 1928. Ditmaal werkt Delft aan een de restauratie van een van de acht vervallen boshutten die nog zijn overgebleven uit de begintijd van het sanatorium. In die hutten werden destijds tbc-patiënten gehuisvest. Het is niet voor het eerst dat de TU Delft zich met het complex bezighoudt: al in 1995 verhuisde een groep bouwkundestudenten tijdelijk naar Hilversum, om een restauratieplan te maken voor het voormalige dienstbodenhuis.
Etty draait bij

Ook NRC-columniste Elsbeth Etty moet toegeven dat ze zich heeft verslikt in de TU Delft. In haar column erkent Etty deze week dat studenten van de TU Delft de complottheorieën over 9-11 hebben weerlegd. In een eerdere column haalde Etty nog gemeen hard uit naar het Delftse zomerproject, dat ze omschreef als een ‘jammerlijke pseudo-wetenschappelijke stunt’ met als drijfveer om aan te tonen dat het ‘altijd de joden zijn die schuldig zijn aan het kwaad’. Excuses voor die misser maakt Etty niet. In haar column over bijgeloof gunt ze de TU Delft slechts eerherstel in een bijzin: ‘In Zembla werden de complottheorieën gedeeltelijk weerlegd (onder meer door enkele studenten van de TU Delft).’
Denktank

TBM-promovendus Fernao Beenkens (sectie arbeids- en organisatiepsychologie) behoort tot de twintig jonge academische talenten die deze herfst voor de Nationale Denktank 2006 een complex maatschappelijk probleem helpen oplossen. Dit jaar zetten de masterstudenten en promovendi hun tanden in het probleem van de kosten van de gezondheidszorg, die door vergrijzing de komende decennia onbeheersbaar dreigen te worden. Daarbij concentreren ze zich onder meer op de zorg voor patiënten met chronische longaandoeningen en klinische depressie. In december brengt de Nationale Denktank een rapport uit. Beenkens lijkt geknipt voor deze eerste editie van de Denktank: als onderzoeker houdt hij zich bezig met ‘de acceptatie van innovatieve diensten die gezondheidszorg in de eigen woonomgeving mogelijk maken’. De Nationale Denktank is een initiatief van universiteiten en het bedrijfsleven. Collegevoorzitter Hans van Luijk zit in de raad van advies.

www.nationale-denktank.nl
Mekelpark

De metamorfose van Mekelweg naar Mekelpark is maandag begonnen. Een dag later keurde het college van bestuur het definitieve ontwerp goed. De Mekelweg wordt in het ontwerp van architectenbureau Mecanoo een parkachtige omgeving, met een tram en zonder auto’s. De aanleg van het autoluwe universiteitspark startte met de parkeerplaatsen. Achter de faculteiten 3mE en Bouwkunde worden nieuwe parkeerplaatsen aangelegd en ook de parkeerterreinen bij Civiele Techniek en EWI gaan op de schop. Het Mekelpark is naar verwachting klaar halverwege 2008.

www.mekelpark.tudelft.nl
Duwo betaalt

Na een maandenlang conflict met Duwo zijn de bewoners van de studentenflat aan de Apothekersweg het eens geworden met de studentenhuisvester over hun vertrekpremie. Ze krijgen nu 1525,22 euro in plaats van 485 euro. De studenten moeten in juni 2007 plaats maken voor een uitbreiding van het Reinier de Graaf Gasthuis. Er is veel gerechtelijke onduidelijkheid is over welk bedrag een huurder in een onzelfstandige woning meekrijgt bij een gedwongen verhuizing. Een paar jaar geleden kregen de bewoners van de Delftse Gimme Shelter-flat 2000 euro mee, studenten in Leiden ontvingen 1700 euro bij hun gedwongen verhuizing.

Het bedrag voor de negentig studenten van de Apothekersweg is onderverdeeld in 727,97 euro verhuisvergoeding en 794,28 euro huurgewenning. Ook krijgen ze een maand gratis huur op de Apothekersweg en een gratis woonpas Haaglanden.
Van de vloer

Bruno Bruins heeft ambities. Dat merkte studentenraadsfractie AAG vorige week bij haar ontmoeting met de opvolger van Rutte op het ministerie van onderwijs. AAG had kritiek gespuid op de benoeming: de derde staatssecretaris in één ambtsperiode en dan nog iemand zonder aantoonbare affiniteit met hoger onderwijs. Bruins wilde persoonlijk reageren en ontving AAG op 5 september op zijn departement. In eerste instantie had men iemand op het oog gehad met veel ervaring in het onderwijs, maar die zei nee vanwege gebrek aan politieke eraring, aldus Bruins. “Toen zijn ze dus bij mij terecht gekomen. Mevrouw Bruins is overigens al lang blij dat ik weer van de vloer ben.”

Hij ziet in de resterende periode wel degelijk ruimte voor eigen projecten. Zoals ‘zijn’ kort na de visite gepubliceerde maatregel die het mogelijk maakt studiefinanciering over de hele wereld mee te nemen.

www.aag.tudelft.nl
Legale muziek

Voor minder dan negen euro per maand zoveel muziek downloaden als je wilt. Legaal. Dat kan op de site van surf2music, een initiatief van hogescholen en universiteiten op ict-gebied, de grote platenmaatschappijen en muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra. De site moet illegaal downloaden minder aantrekkelijk maken. Het genoemde bedrag geldt voor studenten of medewerkers aan een hogeschool of universiteit. Voor anderen liggen de tarieven iets hoger.

Trotse bezitters van een iPod hebben pech. De site heeft alleen Windows-bestanden.

www.surf2music.nl
Hoofdredacteur

Frans Godfroy (57) is aan de slag gegaan als hoofdredacteur van Delta en de externe bladen Delft Integraal en Delft Outlook. Godfroy studeerde in 1977 in Tilburg af als socioloog. Hij was hoofdredacteur bij diverse bladen, waaronder het reclasseringsblad Kri en Punt, het blad van Avans Hogeschool. Van 1987 tot 1995 doceerde hij journalistiek aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg. Godfroy volgt Richard Meijer op, die eind vorig jaar met vervroegd pensioen ging.

Herstel

Door een technische fout eindigde het artikel ‘Rust in de pijp’ (Delta 26) vorige week wat abrupter dan gewenst. In het stuk lichtte prof.dr.ir. Jerry Westerweel de in Nature gepubliceerde vondst toe dat turbulentie in pijpen op den lange duur vanzelf uitdooft. De laatste alinea had moeten luiden: ‘Voor het Laboratorium voor de Aëro- en Hydrodynamica is de Nature-publicatie om nog een andere reden belangrijk. In mei vorig jaar trilde de afdeling op haar grondvesten, toen haar boegbeeld prof.dr.ir. Frans Nieuwstadt plotseling overleed. “Deze publicatie voelt echt aan als de afsluiting van een zeer moeilijk jaar”, zegt Westerweel, die Nieuwstadt heeft opgevolgd.’
Dictaten

Met ingang van het nieuwe cursusjaar moeten alle studenten van de TU Delft hun dictaten bestellen via Blackboard, maar de site van leverancier Nextprint bleek vorige week nog niet opgewassen tegen alle belangstelling. De site was onbereikbaar en veel studenten konden hun dictaten niet online bestellen. “Nextprint heeft met extra servers de capaciteit inmiddels vergroot”, vertelt Oras-fractielid Volkert Oosterlaak. Toch zijn daarmee niet alle problemen opgelost, want nog lang niet alle dictaten zijn online verkrijgbaar. Sommige docenten hebben het verzoek om de teksten tijdig bij Nextprint aan te leveren namelijk nog niet gehonoreerd. Ook bij de facultaire servicepunten waar studenten de dictaten kunnen ophalen loopt nog niet alles op rolletjes. “De online verkoop van dictaten is universiteitsbreed misschien iets te haastig ingevoerd”, zegt Oosterlaak. “Oras overlegt momenteel met Nextprint en de TU Delft om ervoor te zorgen dat dit wordt opgelost en dergelijke problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.”
Ondernemen: 6,4

Met het rapportcijfer 6,4 is het ondernemingsklimaat in de gemeente Delft maar matig vriendelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Inholland, uitgevoerd in opdracht van MKB Randstad-West. Nadeel van Delft is, opvallend, dat de gemeente starters niet voldoende ondersteunt, aldus de studie. Wél scoort de gemeente goed op het gebied van het aan het werk helpen van sociaal zwakkeren. In de regio is blijkens het onderzoek de gemeente Westland de beste plek om te ondernemen. De gemeente Midden-Delfland scoort het slechtst.
Dronkaards

Dronken Delftenaren veroorzaakten de afgelopen week nogal wat ophef in universitair Delft. Bij technische aardwetenschappen aan de Mijnbouwstraat sloeg een 22-jarige jongeman die zijn fiets stond los te maken afgelopen vrijdag een dronken Delftenaar knock-out. De 42-jarige dronkeman probeerde de jongeman met geweld zijn fiets af te pakken. De 22-jarige liet het daarbij niet zitten en sloeg de dief tegen de vlakte. Bij studentencafé Locus Publicus op de Brabantse Turfmarkt dronk een andere beschonken Delftenaar afgelopen maandag de biertjes op van de bezoekers, waarna hij zijn geslachtsdeel liet zien aan het terraspubliek. De dronkeman die knock-out werd geslagen is afgevoerd naar het ziekenhuis; de potloodventende dronkaard werd geboeid meegenomen door de politie.
Boshut

Delftse bouwkundestudenten ontfermen zich opnieuw over de Zonnestraal, het beroemde Hilversumse tbc-sanatorium van ir. Jan Duiker uit 1928. Ditmaal werkt Delft aan een de restauratie van een van de acht vervallen boshutten die nog zijn overgebleven uit de begintijd van het sanatorium. In die hutten werden destijds tbc-patiënten gehuisvest. Het is niet voor het eerst dat de TU Delft zich met het complex bezighoudt: al in 1995 verhuisde een groep bouwkundestudenten tijdelijk naar Hilversum, om een restauratieplan te maken voor het voormalige dienstbodenhuis.
Etty draait bij

Ook NRC-columniste Elsbeth Etty moet toegeven dat ze zich heeft verslikt in de TU Delft. In haar column erkent Etty deze week dat studenten van de TU Delft de complottheorieën over 9-11 hebben weerlegd. In een eerdere column haalde Etty nog gemeen hard uit naar het Delftse zomerproject, dat ze omschreef als een ‘jammerlijke pseudo-wetenschappelijke stunt’ met als drijfveer om aan te tonen dat het ‘altijd de joden zijn die schuldig zijn aan het kwaad’. Excuses voor die misser maakt Etty niet. In haar column over bijgeloof gunt ze de TU Delft slechts eerherstel in een bijzin: ‘In Zembla werden de complottheorieën gedeeltelijk weerlegd (onder meer door enkele studenten van de TU Delft).’
Denktank

TBM-promovendus Fernao Beenkens (sectie arbeids- en organisatiepsychologie) behoort tot de twintig jonge academische talenten die deze herfst voor de Nationale Denktank 2006 een complex maatschappelijk probleem helpen oplossen. Dit jaar zetten de masterstudenten en promovendi hun tanden in het probleem van de kosten van de gezondheidszorg, die door vergrijzing de komende decennia onbeheersbaar dreigen te worden. Daarbij concentreren ze zich onder meer op de zorg voor patiënten met chronische longaandoeningen en klinische depressie. In december brengt de Nationale Denktank een rapport uit. Beenkens lijkt geknipt voor deze eerste editie van de Denktank: als onderzoeker houdt hij zich bezig met ‘de acceptatie van innovatieve diensten die gezondheidszorg in de eigen woonomgeving mogelijk maken’. De Nationale Denktank is een initiatief van universiteiten en het bedrijfsleven. Collegevoorzitter Hans van Luijk zit in de raad van advies.

www.nationale-denktank.nl
Mekelpark

De metamorfose van Mekelweg naar Mekelpark is maandag begonnen. Een dag later keurde het college van bestuur het definitieve ontwerp goed. De Mekelweg wordt in het ontwerp van architectenbureau Mecanoo een parkachtige omgeving, met een tram en zonder auto’s. De aanleg van het autoluwe universiteitspark startte met de parkeerplaatsen. Achter de faculteiten 3mE en Bouwkunde worden nieuwe parkeerplaatsen aangelegd en ook de parkeerterreinen bij Civiele Techniek en EWI gaan op de schop. Het Mekelpark is naar verwachting klaar halverwege 2008.

www.mekelpark.tudelft.nl
Duwo betaalt

Na een maandenlang conflict met Duwo zijn de bewoners van de studentenflat aan de Apothekersweg het eens geworden met de studentenhuisvester over hun vertrekpremie. Ze krijgen nu 1525,22 euro in plaats van 485 euro. De studenten moeten in juni 2007 plaats maken voor een uitbreiding van het Reinier de Graaf Gasthuis. Er is veel gerechtelijke onduidelijkheid is over welk bedrag een huurder in een onzelfstandige woning meekrijgt bij een gedwongen verhuizing. Een paar jaar geleden kregen de bewoners van de Delftse Gimme Shelter-flat 2000 euro mee, studenten in Leiden ontvingen 1700 euro bij hun gedwongen verhuizing.

Het bedrag voor de negentig studenten van de Apothekersweg is onderverdeeld in 727,97 euro verhuisvergoeding en 794,28 euro huurgewenning. Ook krijgen ze een maand gratis huur op de Apothekersweg en een gratis woonpas Haaglanden.
Van de vloer

Bruno Bruins heeft ambities. Dat merkte studentenraadsfractie AAG vorige week bij haar ontmoeting met de opvolger van Rutte op het ministerie van onderwijs. AAG had kritiek gespuid op de benoeming: de derde staatssecretaris in één ambtsperiode en dan nog iemand zonder aantoonbare affiniteit met hoger onderwijs. Bruins wilde persoonlijk reageren en ontving AAG op 5 september op zijn departement. In eerste instantie had men iemand op het oog gehad met veel ervaring in het onderwijs, maar die zei nee vanwege gebrek aan politieke eraring, aldus Bruins. “Toen zijn ze dus bij mij terecht gekomen. Mevrouw Bruins is overigens al lang blij dat ik weer van de vloer ben.”

Hij ziet in de resterende periode wel degelijk ruimte voor eigen projecten. Zoals ‘zijn’ kort na de visite gepubliceerde maatregel die het mogelijk maakt studiefinanciering over de hele wereld mee te nemen.

www.aag.tudelft.nl
Legale muziek

Voor minder dan negen euro per maand zoveel muziek downloaden als je wilt. Legaal. Dat kan op de site van surf2music, een initiatief van hogescholen en universiteiten op ict-gebied, de grote platenmaatschappijen en muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra. De site moet illegaal downloaden minder aantrekkelijk maken. Het genoemde bedrag geldt voor studenten of medewerkers aan een hogeschool of universiteit. Voor anderen liggen de tarieven iets hoger.

Trotse bezitters van een iPod hebben pech. De site heeft alleen Windows-bestanden.

www.surf2music.nl
Hoofdredacteur

Frans Godfroy (57) is aan de slag gegaan als hoofdredacteur van Delta en de externe bladen Delft Integraal en Delft Outlook. Godfroy studeerde in 1977 in Tilburg af als socioloog. Hij was hoofdredacteur bij diverse bladen, waaronder het reclasseringsblad Kri en Punt, het blad van Avans Hogeschool. Van 1987 tot 1995 doceerde hij journalistiek aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg. Godfroy volgt Richard Meijer op, die eind vorig jaar met vervroegd pensioen ging.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.