Modern printenPrinten, faxen en kopiëren, de combi-apparaten van de TU zijn multifunctioneel. Maar binnenkort kunnen ze ook scannen.
Het college van bestuur heeft deze week besloten dat zij 320 van deze apparaten, verspreid over alle faculteiten, vervangt door modernere apparatuur. Naast scannen kun je met de nieuwe apparaten dubbelzijdig printen en goedkope uitdraaitjes in kleur maken. Een gekleurd A4-tje kost nu rond de 90 cent, straks wordt dat 20 cent. De operatie moet in december 2007 voltooid zijn. De faculteit Technische Natuurwetenschappen wordt als eerste gemoderniseerd.
Zoet ijs
Geschaafd ijs is beter als het zoet is. Dit concludeert ir. Pepijn Pronk van de faculteit 3mE in zijn proefschrift waar hij 25 september op promoveert. Ice slurry, zoals het koude goedje ook wel heet, wordt veel gebruikt in fabrieken. De ijskristallen stromen er door buizen en zorgen ervoor dat productieprocessen, zoals het brouwen van bier, bij een lage temperatuur plaatsvinden. Probleem is alleen dat het ijs aankoekt. “Net als in het vriesvakje van je koelkast”, zegt Pronk. Kleine staaldeeltjes in het mengsel voorkomen dit deels. Ze gaan wervelen en schrappen zo het ijs van de buiswand. Maar het gaat nog beter als je er wat suiker of zout aan toevoegt. IJs kristalliseert dan minder snel, omdat de zout- en suikermoleculen naar buiten moeten worden gedrukt aangezien het ijs alleen maar uit water bestaat. “Het is heel simpele chemie”, stelt Pronk. “Producenten van vruchtensappen wisten het allang. Maar in de iceslurry-wereld had men daar nog niet bij stilgestaan.”
Goedkope raket
Voor ruimtevaartorganisaties Nasa en ESA is het kleingeld. Maar studenten van de Cambridge University denken van duizend pond (ongeveer 1880 euro) een raket te kunnen lanceren. Met een speciale heliumballon brachten ze eerst een vliegtuigje zo groot als een broodtrommel op 32 kilometer hoogte, om daar foto’s van de aarde te maken. De studenten willen op dezelfde manier een raket de ruimte in brengen. Mogelijk kan die de Delfi-C3 fotograferen. Deze Delftse studentensatelliet wordt in juni 2007 gelanceerd.
Obstakels
Dick van Gameren, vorig jaar benoemd tot hoogleraar woningbouw bij de faculteit Bouwkunde, houdt op 4 oktober een intreerede over het onderwerp ‘obstakels en openingen’. Van Gameren studeerde in de jaren tachtig bij Bouwkunde en was enkele jaren de student-assistent van prof.ir. Max Risselada (vakgroep woningbouw). Daarna werkte hij enkele jaren bij Mecanoo. Van Gameren heeft een eigen architectenbureau en won met zijn werk verschillende prijzen, waaronder de Nederlandse Scholenprijs (met het Bredero College in Amsterdam) en de Nederlandse Betonprijs.
Knap organisme
Voor zijn buitengewone bijdrage aan de microbiële ecologie, kreeg prof.dr. Gijs Kuenen onlangs de Jim Tiedje Award. Hij ontving de prijs tijdens het symposium van de International Society for Microbial Ecology. Een van de hoogtepunten van zijn carrière was zijn ontdekking van de anammox-bacterie. Dit knappe organisme zuivert ammonium uit water zonder zuurstof te gebruiken, een principe dat nu op grote schaal wordt toegepast. Hoewel hij vorig jaar zijn afscheidsrede hield, is Kuenen nog niet klaar met zijn onderzoek.
Prinsjesdag
Minister Maria van der Hoeven wil in een volgende kabinetsperiode met maar één staatssecretaris verder. Dat zegt de CDA-politica in de OCW-courant die op Prinsjesdag bij de begroting werd gepubliceerd. De kans dat Bruno Bruins terugkeert als staatssecretaris van Onderwijs lijkt daarmee een stuk kleiner geworden.
Voor het wetenschappelijk onderwijs leverde Prinsjesdag weinig extra’s op, tot teleurstelling van de studentenbonden LSVb en ISO. Ten opzichte van het lopende begrotingsjaar komt er zestig miljoen euro aan onderwijsmiddelen bij, voornamelijk voor internationalisering en het aantrekken van topstudenten. Nieuw is het extra budget voor rendementverhoging en het bevorderen van excellent universitair onderwijs: vijf miljoen euro in 2007, oplopend tot vijftien miljoen euro in 2010. Verder gaat er meer geld naar de onderzoeksmasters. Voor deze meerjarige programma’s is komend jaar meer dan tien miljoen euro beschikbaar, ruim twee keer zoveel als in 2006. 293 Miljoen euro aan aardgasopbrengsten gaan de komende vijf jaar naar innovatieve onderzoeksconsortia, waaraan bedrijfsleven en kennisinstellingen deelnemen.
Serious games
Computerspelletjes veroveren gestaag de wereld. Niet alleen kinderen hebben er lol aan, ook wetenschappers. Ze zijn bijvoorbeeld handig om te onderzoeken hoe grote infrastructurele projecten, zoals de aanleg van de Tweede Maasvlakte, in de toekomst uitpakken. Over dit soort toepassingen hebben game-experts het woensdag tijdens het symposium ‘Spelend Leren in Virtuele Werelden’. “Serious games zijn hot en wij blazen een aardig toontje mee”, zegt dr. Igor Mayer van TBM. Hij is bestuurslid van vereniging Saganet, wat staat voor Simulation and gaming association Netherlands, en als zodanig één van de organisatoren van de bijeenkomst die in de aula plaatsvindt. Volgens hem biedt het symposium een mooie gelegenheid voor onderzoekers om spelervaringen uit te wisselen, makers van games te ontmoeten en te discussiëren over nieuwe toepassingen in het onderwijs.
Balen
Delftse microbiologen zullen wel balen dat zij het niet bedachten. Een genetisch gemodificeerde bacterie die brandstof produceert uit plantaardig materiaal. Biobrandstof maken uit bijvoorbeeld soja kon al, maar er zijn chemicaliën nodig bij het proces. Onderzoekers van de universiteit van Múnster klusten een bacterie die zonder chemicaliën zogenaamde microdiesel maakt. In de toekomst waarschijnlijk van plantafval, dat bij de productie van voedsel overblijft. Zo zijn de uitgestrekte plantages met gewassen voor biobrandstof straks niet meer nodig.
Onrust
Grote onrust onder studenten van de Technische Hogeschool Rijswijk, nu hun school is gefuseerd met de Haagse Hogeschool (HH). Uit onvrede heeft een groep studenten onlangs het bord bij de school met het HH-logo weggehaald. ‘Een nieuwe naam, een nieuw logo en een andere website, maar het onderwijs bij ons blijft van dezelfde vertrouwde en hoogstaande kwaliteit.’ Dit valt te lezen op de nieuwe website van de gefuseerde onderwijsinstelling. Maar over die kwaliteit maken de studenten zich juist grote zorgen. “Onze school krijgt nu te maken met de bureaucratie van de Haagse Hogeschool”, aldus Jennifer Hageraats, de voorzitter van de Rijswijkse studentenvereniging Nova, woensdag in de Delftse editie van het AD.
Frisse duik (1)
Wie met het warme nazomerweer zin krijgt in een frisse duik, neemt die liever niet in de gracht. Is het niet om de troep in het water, dan wel om de fikse kosten die het met zich mee kan brengen. Acht studenten die de sprong wel waagden, werden vorig weekeinde door de politie uit het water gehaald en bekeurd. Gekleed in onderbroek en stropdas zwommen ze in het water in de Wijnhaven.
Frisse duik (2)
Ook een andere student belandde in het Delftse water. Zijn zwemtochtje was allesbehalve vrijwillig. De negentienjarige student zat in de nacht van woensdag op donderdag op een bankje bij de Koornbeurs, toen er twintig man op hem afkwamen. Ze vroegen bij welke studentenvereniging hij lid was. Het antwoord viel minder in de smaak want ze jonasten hem meteen de gracht in. Bij zijn val in het water verloor hij zijn portemonnee en zijn identiteitskaart.
Uitslapen
Wageningse studenten kunnen uitslapen. De universiteit biedt colleges aan via pod- en videocasting. De docenten kunnen zonder veel moeite zelf de geluids- en video-opnames maken. En de student kan, wanneer hem dat uitkomt, de bestanden bekijken of beluisteren via internet.
Hoewel dat effect niet uitgesloten is, zijn de digitale colleges niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de collegezaal. Helaas voor de Wageningers krijgen ze niet, zoals studenten van het Britse South Kent College, een iPod cadeau.
H2 Hummer
De opmars van de waterstofeconomie lijkt zelfs in de Verenigde Staten definitief. Vorige week baarde het bedrijf Cyclone Energy opzien door een Humvee op waterstof mee te laten rijden in de Bullrun Rally, een zesduizend kilometer lange duurrace van New York naar de Amerikaanse Westkust. Het reusachtige legervoertuig, voorzien van de pesterige sticker ‘My hummer pollutes less than your Toyota Prius’, won niet, maar haalde wel de finish en de voorpagina’s. Intussen zorgde BMW voor een andere schok: de autofabrikant kondigde de ‘hydrogen 750HL’-serie aan, ’s werelds eerste luxeauto op waterstof. De eerste waterstof-BMW moet in 2008 in de showrooms staan.
Tentakel
Het is op zijn minst origineel te noemen, het chirurgische instrument voor precisieoperaties van dr.ir. Paul Breedveld van de faculteit 3mE. Het werkt als de tentakels van een octopus. Maar volgens de provincie Noord-Holland en het innovatienetwerk Syntens biedt het ook volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Het bedrijf van de Delftenaar, Deam, dat de ‘medische tentakel’ heeft gemaakt, kreeg daarom vorige week van hen de prijs ‘De Gouden Kans’ uitgereikt, tijdens het jaarlijkse evenement Het Kansenkanon. “Ik geloof dat we tienduizend euro krijgen”, zegt Breedveld, die zelf ‘helaas’ tijdens de uitreiking plat lag bij de tandarts.
Modern printen
Printen, faxen en kopiëren, de combi-apparaten van de TU zijn multifunctioneel. Maar binnenkort kunnen ze ook scannen. Het college van bestuur heeft deze week besloten dat zij 320 van deze apparaten, verspreid over alle faculteiten, vervangt door modernere apparatuur. Naast scannen kun je met de nieuwe apparaten dubbelzijdig printen en goedkope uitdraaitjes in kleur maken. Een gekleurd A4-tje kost nu rond de 90 cent, straks wordt dat 20 cent. De operatie moet in december 2007 voltooid zijn. De faculteit Technische Natuurwetenschappen wordt als eerste gemoderniseerd.
Zoet ijs
Geschaafd ijs is beter als het zoet is. Dit concludeert ir. Pepijn Pronk van de faculteit 3mE in zijn proefschrift waar hij 25 september op promoveert. Ice slurry, zoals het koude goedje ook wel heet, wordt veel gebruikt in fabrieken. De ijskristallen stromen er door buizen en zorgen ervoor dat productieprocessen, zoals het brouwen van bier, bij een lage temperatuur plaatsvinden. Probleem is alleen dat het ijs aankoekt. “Net als in het vriesvakje van je koelkast”, zegt Pronk. Kleine staaldeeltjes in het mengsel voorkomen dit deels. Ze gaan wervelen en schrappen zo het ijs van de buiswand. Maar het gaat nog beter als je er wat suiker of zout aan toevoegt. IJs kristalliseert dan minder snel, omdat de zout- en suikermoleculen naar buiten moeten worden gedrukt aangezien het ijs alleen maar uit water bestaat. “Het is heel simpele chemie”, stelt Pronk. “Producenten van vruchtensappen wisten het allang. Maar in de iceslurry-wereld had men daar nog niet bij stilgestaan.”
Goedkope raket
Voor ruimtevaartorganisaties Nasa en ESA is het kleingeld. Maar studenten van de Cambridge University denken van duizend pond (ongeveer 1880 euro) een raket te kunnen lanceren. Met een speciale heliumballon brachten ze eerst een vliegtuigje zo groot als een broodtrommel op 32 kilometer hoogte, om daar foto’s van de aarde te maken. De studenten willen op dezelfde manier een raket de ruimte in brengen. Mogelijk kan die de Delfi-C3 fotograferen. Deze Delftse studentensatelliet wordt in juni 2007 gelanceerd.
Obstakels
Dick van Gameren, vorig jaar benoemd tot hoogleraar woningbouw bij de faculteit Bouwkunde, houdt op 4 oktober een intreerede over het onderwerp ‘obstakels en openingen’. Van Gameren studeerde in de jaren tachtig bij Bouwkunde en was enkele jaren de student-assistent van prof.ir. Max Risselada (vakgroep woningbouw). Daarna werkte hij enkele jaren bij Mecanoo. Van Gameren heeft een eigen architectenbureau en won met zijn werk verschillende prijzen, waaronder de Nederlandse Scholenprijs (met het Bredero College in Amsterdam) en de Nederlandse Betonprijs.
Knap organisme
Voor zijn buitengewone bijdrage aan de microbiële ecologie, kreeg prof.dr. Gijs Kuenen onlangs de Jim Tiedje Award. Hij ontving de prijs tijdens het symposium van de International Society for Microbial Ecology. Een van de hoogtepunten van zijn carrière was zijn ontdekking van de anammox-bacterie. Dit knappe organisme zuivert ammonium uit water zonder zuurstof te gebruiken, een principe dat nu op grote schaal wordt toegepast. Hoewel hij vorig jaar zijn afscheidsrede hield, is Kuenen nog niet klaar met zijn onderzoek.
Prinsjesdag
Minister Maria van der Hoeven wil in een volgende kabinetsperiode met maar één staatssecretaris verder. Dat zegt de CDA-politica in de OCW-courant die op Prinsjesdag bij de begroting werd gepubliceerd. De kans dat Bruno Bruins terugkeert als staatssecretaris van Onderwijs lijkt daarmee een stuk kleiner geworden.
Voor het wetenschappelijk onderwijs leverde Prinsjesdag weinig extra’s op, tot teleurstelling van de studentenbonden LSVb en ISO. Ten opzichte van het lopende begrotingsjaar komt er zestig miljoen euro aan onderwijsmiddelen bij, voornamelijk voor internationalisering en het aantrekken van topstudenten. Nieuw is het extra budget voor rendementverhoging en het bevorderen van excellent universitair onderwijs: vijf miljoen euro in 2007, oplopend tot vijftien miljoen euro in 2010. Verder gaat er meer geld naar de onderzoeksmasters. Voor deze meerjarige programma’s is komend jaar meer dan tien miljoen euro beschikbaar, ruim twee keer zoveel als in 2006. 293 Miljoen euro aan aardgasopbrengsten gaan de komende vijf jaar naar innovatieve onderzoeksconsortia, waaraan bedrijfsleven en kennisinstellingen deelnemen.
Serious games
Computerspelletjes veroveren gestaag de wereld. Niet alleen kinderen hebben er lol aan, ook wetenschappers. Ze zijn bijvoorbeeld handig om te onderzoeken hoe grote infrastructurele projecten, zoals de aanleg van de Tweede Maasvlakte, in de toekomst uitpakken. Over dit soort toepassingen hebben game-experts het woensdag tijdens het symposium ‘Spelend Leren in Virtuele Werelden’. “Serious games zijn hot en wij blazen een aardig toontje mee”, zegt dr. Igor Mayer van TBM. Hij is bestuurslid van vereniging Saganet, wat staat voor Simulation and gaming association Netherlands, en als zodanig één van de organisatoren van de bijeenkomst die in de aula plaatsvindt. Volgens hem biedt het symposium een mooie gelegenheid voor onderzoekers om spelervaringen uit te wisselen, makers van games te ontmoeten en te discussiëren over nieuwe toepassingen in het onderwijs.
Balen
Delftse microbiologen zullen wel balen dat zij het niet bedachten. Een genetisch gemodificeerde bacterie die brandstof produceert uit plantaardig materiaal. Biobrandstof maken uit bijvoorbeeld soja kon al, maar er zijn chemicaliën nodig bij het proces. Onderzoekers van de universiteit van Múnster klusten een bacterie die zonder chemicaliën zogenaamde microdiesel maakt. In de toekomst waarschijnlijk van plantafval, dat bij de productie van voedsel overblijft. Zo zijn de uitgestrekte plantages met gewassen voor biobrandstof straks niet meer nodig.
Onrust
Grote onrust onder studenten van de Technische Hogeschool Rijswijk, nu hun school is gefuseerd met de Haagse Hogeschool (HH). Uit onvrede heeft een groep studenten onlangs het bord bij de school met het HH-logo weggehaald. ‘Een nieuwe naam, een nieuw logo en een andere website, maar het onderwijs bij ons blijft van dezelfde vertrouwde en hoogstaande kwaliteit.’ Dit valt te lezen op de nieuwe website van de gefuseerde onderwijsinstelling. Maar over die kwaliteit maken de studenten zich juist grote zorgen. “Onze school krijgt nu te maken met de bureaucratie van de Haagse Hogeschool”, aldus Jennifer Hageraats, de voorzitter van de Rijswijkse studentenvereniging Nova, woensdag in de Delftse editie van het AD.
Frisse duik (1)
Wie met het warme nazomerweer zin krijgt in een frisse duik, neemt die liever niet in de gracht. Is het niet om de troep in het water, dan wel om de fikse kosten die het met zich mee kan brengen. Acht studenten die de sprong wel waagden, werden vorig weekeinde door de politie uit het water gehaald en bekeurd. Gekleed in onderbroek en stropdas zwommen ze in het water in de Wijnhaven.
Frisse duik (2)
Ook een andere student belandde in het Delftse water. Zijn zwemtochtje was allesbehalve vrijwillig. De negentienjarige student zat in de nacht van woensdag op donderdag op een bankje bij de Koornbeurs, toen er twintig man op hem afkwamen. Ze vroegen bij welke studentenvereniging hij lid was. Het antwoord viel minder in de smaak want ze jonasten hem meteen de gracht in. Bij zijn val in het water verloor hij zijn portemonnee en zijn identiteitskaart.
Uitslapen
Wageningse studenten kunnen uitslapen. De universiteit biedt colleges aan via pod- en videocasting. De docenten kunnen zonder veel moeite zelf de geluids- en video-opnames maken. En de student kan, wanneer hem dat uitkomt, de bestanden bekijken of beluisteren via internet.
Hoewel dat effect niet uitgesloten is, zijn de digitale colleges niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de collegezaal. Helaas voor de Wageningers krijgen ze niet, zoals studenten van het Britse South Kent College, een iPod cadeau.
H2 Hummer
De opmars van de waterstofeconomie lijkt zelfs in de Verenigde Staten definitief. Vorige week baarde het bedrijf Cyclone Energy opzien door een Humvee op waterstof mee te laten rijden in de Bullrun Rally, een zesduizend kilometer lange duurrace van New York naar de Amerikaanse Westkust. Het reusachtige legervoertuig, voorzien van de pesterige sticker ‘My hummer pollutes less than your Toyota Prius’, won niet, maar haalde wel de finish en de voorpagina’s. Intussen zorgde BMW voor een andere schok: de autofabrikant kondigde de ‘hydrogen 750HL’-serie aan, ’s werelds eerste luxeauto op waterstof. De eerste waterstof-BMW moet in 2008 in de showrooms staan.
Tentakel
Het is op zijn minst origineel te noemen, het chirurgische instrument voor precisieoperaties van dr.ir. Paul Breedveld van de faculteit 3mE. Het werkt als de tentakels van een octopus. Maar volgens de provincie Noord-Holland en het innovatienetwerk Syntens biedt het ook volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Het bedrijf van de Delftenaar, Deam, dat de ‘medische tentakel’ heeft gemaakt, kreeg daarom vorige week van hen de prijs ‘De Gouden Kans’ uitgereikt, tijdens het jaarlijkse evenement Het Kansenkanon. “Ik geloof dat we tienduizend euro krijgen”, zegt Breedveld, die zelf ‘helaas’ tijdens de uitreiking plat lag bij de tandarts.
Comments are closed.