Onderwijs

Kort nieuws

ExcellentHet onderzoek van de sectie filosofie van de faculteit Techniek, Bestuur en Management is door een internationale visitatiecommissie als ‘excellent’ beoordeeld.

Op de vier criteria kwaliteit, relevantie, productiviteit en levensvatbaarheid kreeg het onderzoek de hoogst mogelijke waardering. Vijf van de 27 onderzochte Nederlandse filosofieopleidingen deden het even goed. De TU Eindhoven en de Universiteit Twente scoren respectievelijk even goed en bijna even goed als de TU Delft. De visitatiecommissie is te spreken over het niveau en de schaal waarop in Nederland onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen techniek en ethiek. De excellente beoordeling heeft er toe geleid dat de drie TU’s geld hebben vrijgemaakt voor een 3TU-onderzoekscentrum, dat zich vanaf januari 2007 zal bezighouden met ethische vraagstukken rond technologie.
Fellow

Prof.dr. Cees Dekker is vorige week verkozen als fellow van de American Physical Society (APS) voor zijn onderzoek naar de elektronische eigenschappen van koolstofnanobuizen. “Het is een heel eervolle onderscheiding”, zegt de nanobuisexpert over zijn lidmaatschap bij de Amerikaanse beroepsorganisatie van natuurkundigen. In maart, tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de APS, krijgt hij het fellowship-speldje in handen.
Eredoctor

TU Delft-alumnus elektrotechniek Gerard Holzmann (55) krijgt een eredoctoraat van de Universiteit Twente. De in Amerika woonachtige Nederlander krijgt die prijs vooral voor de ontwikkeling van de ‘Spin model checker’, een bij informatici bekend softwarepakket dat fouten opspoort in software. Na zijn studie elektrotechniek promoveerde Holzmann eind jaren zeventig bij de grote Delftse hoogleraar prof.dr.ir. Willem van der Poel. Daarna werkte hij 23 jaar bij Bell Labs. Inmiddels is Holzmann werkzaam voor ruimtevaartorganisatie Nasa, bij het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena. Daar staat hij aan het hoofd van het software-onderzoekscentrum dat onder meer de programmatuur levert voor de marsmissies. Saillant detail: Holzmann moest kiezen tussen onder meer Nasa en Google. “Je raadt al wat er gebeurde”, zei hij onlangs in een interview. “De Google-aandelen kwamen op de beurs en dat leverde mijn ex-collega’s stuk voor stuk twintig miljoen dollar op. Twintig miljoen, die liep ik dus mis! Maar anderzijds: ik kan met trots zeggen, dat ding is zojuist geland op Mars. Dat is het verschil.”
Marktplaats

Petjes, buttons en studieboeken. Wie ‘TU Delft’ intikt op marktplaats.nl vindt geen valse diploma’s van de TU, maar gadgets en leermateriaal. De NOS meldde dinsdag dat diploma’s voor een paar honderd euro te koop zijn op marktplaats.nl, maar het gaat daarbij alleen om die van middelbare scholen en hogescholen. De spulletjes en boeken van de TU die op marktplaats te vinden zijn, lijken niet echt populair onder koopjesjagers. Het aanbod wordt maar mondjesmaat bekeken en er wordt nauwelijks geboden.
Vechtpartij

Een ruzie om een studieruimte in de bibliotheek eindigde afgelopen maandag in mishandeling: op de trappen voor de bibliotheek bezorgde een 21-jarige student uit Zaandam een 32-jarige Delftenaar een hersenschudding. Eerder hadden in de bibliotheek portiers en omstanders al geprobeerd de ruzie te sussen. De Zaanse student had ook een kopstoot uitgedeeld. De Delftenaar bloedde hevig uit een gat in zijn hoofd.

Bij de receptie is de verbazing twee dagen later nog steeds groot. “In de zeven jaar dat ik hier werk is hier nog nooit zoiets gebeurd”, zegt een portier. Zijn collega vertelt dat de agressor ’s ochtends nog een heel vriendelijke indruk maakte, maar later duidelijk uit was op een conflict. “De ruzie ging om niets.”
Tafeltypen

Een keyboard op een tafel tekenen . en er vervolgens een stuk op de computer mee tikken. Dankzij een nieuw sensorsysteem, ontwikkeld door Zwitserse, Duitse, Franse, Italiaanse en Britse onderzoekers, behoort dat binnenkort tot de mogelijkheden. Het systeem verandert muren, tafelbladen of zelfs vloeren in een keyboard of een computermuis door er kleine, trillingsgevoelige, piëzo-elektrische sensoren op vast te plakken. De sensoren voelen de trillingen van bijvoorbeeld een hand die op een tafelblad drukt, en rekenen vervolgens door kruismetingen uit waar de trilling vandaan kwam. Het gevolg: typen door op het tafelblad te roffelen, of een tekening maken door met je vinger op de muur te tekenen. De techniek kan van pas komen op plaatsen waar niet genoeg plek is voor een volledige computer of waar hygiëne van belang is, zoals in ziekenhuizen. Een mooie naam heeft de vinding al wel: ‘Tai-Chi’, wat staat voor tangible acoustic interfaces for computer-human interaction.
Eivorm

De aardkorst neemt door de zwaartekracht van de maan een lichte eivorm aan. Student technische natuurwetenschappen Marc Kea wil deze vervorming binnenkort meten. Samen met technicus Henk Groenstege van Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) wil hij een optische meetmethode met lasers en camera’s ontwikkelen voor seismologisch onderzoek, die veel nauwkeuriger is dan de huidige mechanische technieken. Het tweetal won met dit plan vorige week de jubileumwedstrijd van het FOM. De prijs bestaat uit een half jaar personeelskosten voor de uitvoering, plus tienduizend euro voor materiaalkosten.

Kea kwam op het idee tijdens zijn stage in Genève bij het Cern, het Europese instituut dat fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Daar werkt hij mee aan een nieuwe deeltjesversneller. Om de apparatuur in deze versneller op nanometer precisie op zijn plaats te zetten, gebruiken ze daar nu al een systeem met lasers en camera’s.
Plaquette

De herdenkingsplaquette voor de gevallenen van de TU Delft tijdens de Tweede Wereldoorlog komt binnenkort in de aula te hangen. De plaquette hing in het hoofdgebouw, maar omdat dat is verkocht moest er een nieuwe plek komen. De plaquette is straks bij binnenkomst in de aula bijna niet te missen. Hij komt tegen de lift te hangen en hij valt nog eens extra op doordat de portiersloge verdwijnt.
Leerstoelen

Er komt een leerstoel internationaal ondernemerschap aan de TU Delft. Ook de TU’s van Eindhoven en Twente krijgen zo’n leerstoel. Dat heeft staatssecretaris van economische zaken Karien van Gennip aan de vooravond van de verkiezingen bekendgemaakt. Van Gennip stelt er de komende drie jaar 150 duizend euro per jaar voor beschikbaar. Eenzelfde bedrag komt van de Stichting Technische Wetenschappen. De instellingen dragen driehonderdduizend euro bij. De leerstoelen worden ingesteld in 3TU-verband. Er komt een gemeenschappelijk onderwijsprogramma. Studenten kunnen straks aan elk van de instellingen een minor volgen op het gebied van (internationaal) ondernemerschap.
Studievrienden

Meer dan een kwart van de Nederlanders houdt vrienden over aan de studietijd. Alleen zijn het lang niet altijd intieme vrienden. Dat staat in het decembernummer van Psychologie Magazine. Het blad deed een steekproef onder 424 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar. De respondenten zeiden dat ze op het werk de meeste vrienden hebben ontmoet (39 procent). De middelbare school staat op de tweede plaats (30 procent) en dan volgen de studievrienden en vrienden ‘via mijn partner’: beide 27 procent. De beste vrienden hebben meestal hetzelfde opleidingsniveau en ongeveer dezelfde leeftijd. Toch ontmoet men die niet bijzonder vaak tijdens de studie: werk, de buurt, ‘via via’ en de middelbare school leveren vaker diepe vriendschappen op.
Studentenpolitie

De Delftse politie kijkt met interesse naar Groningen, waar het politiecorps twee agenten in dienst heeft genomen die zich alleen maar met studentenzaken bezighouden. Onlangs werd bekend dat deze dienders zijn aangesteld. Kees Zandbergen van de Delftse politie denkt er voornamelijk door onderbezetting niet meteen aan het voorbeeld te volgen, maar als het experiment goed uitpakt, wil hij er nog wel eens over nadenken. “Want het is wel een categorie die aandacht verdient. Het is nagenoeg elke dag raak. Met fietsen jatten, laptops die uit niet afgesloten kamers verdwijnen en studenten die dronken over straat zwalken.” De Groningse agenten zijn er overigens niet alleen om rotzooi op te ruimen. Ze doen ook aan voorlichting over het voorkomen van fietsendiefstal en inbraak in studentenhuizen.
Paviljoens

Paviljoens in het Mekelpark. Vier teams van studenten en mensen uit het bedrijfsleven presenteren hun eerste ideeën daarvoor deze week tijdens de workshop ‘Visions of Lightness’. Organisator Andrew Borgart verwacht wilde plannen. De paviljoens, die de teams volgend jaar zelf bouwen, worden namelijk gemaakt van composieten. Met dit lichte, maar sterke materiaal kunnen vormen gemaakt worden, die met metaal en beton nooit zouden kunnen. Borgart wil dat de paviljoens na tentoonstelling in het Mekelpark komen.

Excellent

Het onderzoek van de sectie filosofie van de faculteit Techniek, Bestuur en Management is door een internationale visitatiecommissie als ‘excellent’ beoordeeld. Op de vier criteria kwaliteit, relevantie, productiviteit en levensvatbaarheid kreeg het onderzoek de hoogst mogelijke waardering. Vijf van de 27 onderzochte Nederlandse filosofieopleidingen deden het even goed. De TU Eindhoven en de Universiteit Twente scoren respectievelijk even goed en bijna even goed als de TU Delft. De visitatiecommissie is te spreken over het niveau en de schaal waarop in Nederland onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen techniek en ethiek. De excellente beoordeling heeft er toe geleid dat de drie TU’s geld hebben vrijgemaakt voor een 3TU-onderzoekscentrum, dat zich vanaf januari 2007 zal bezighouden met ethische vraagstukken rond technologie.
Fellow

Prof.dr. Cees Dekker is vorige week verkozen als fellow van de American Physical Society (APS) voor zijn onderzoek naar de elektronische eigenschappen van koolstofnanobuizen. “Het is een heel eervolle onderscheiding”, zegt de nanobuisexpert over zijn lidmaatschap bij de Amerikaanse beroepsorganisatie van natuurkundigen. In maart, tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de APS, krijgt hij het fellowship-speldje in handen.
Eredoctor

TU Delft-alumnus elektrotechniek Gerard Holzmann (55) krijgt een eredoctoraat van de Universiteit Twente. De in Amerika woonachtige Nederlander krijgt die prijs vooral voor de ontwikkeling van de ‘Spin model checker’, een bij informatici bekend softwarepakket dat fouten opspoort in software. Na zijn studie elektrotechniek promoveerde Holzmann eind jaren zeventig bij de grote Delftse hoogleraar prof.dr.ir. Willem van der Poel. Daarna werkte hij 23 jaar bij Bell Labs. Inmiddels is Holzmann werkzaam voor ruimtevaartorganisatie Nasa, bij het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena. Daar staat hij aan het hoofd van het software-onderzoekscentrum dat onder meer de programmatuur levert voor de marsmissies. Saillant detail: Holzmann moest kiezen tussen onder meer Nasa en Google. “Je raadt al wat er gebeurde”, zei hij onlangs in een interview. “De Google-aandelen kwamen op de beurs en dat leverde mijn ex-collega’s stuk voor stuk twintig miljoen dollar op. Twintig miljoen, die liep ik dus mis! Maar anderzijds: ik kan met trots zeggen, dat ding is zojuist geland op Mars. Dat is het verschil.”
Marktplaats

Petjes, buttons en studieboeken. Wie ‘TU Delft’ intikt op marktplaats.nl vindt geen valse diploma’s van de TU, maar gadgets en leermateriaal. De NOS meldde dinsdag dat diploma’s voor een paar honderd euro te koop zijn op marktplaats.nl, maar het gaat daarbij alleen om die van middelbare scholen en hogescholen. De spulletjes en boeken van de TU die op marktplaats te vinden zijn, lijken niet echt populair onder koopjesjagers. Het aanbod wordt maar mondjesmaat bekeken en er wordt nauwelijks geboden.
Vechtpartij

Een ruzie om een studieruimte in de bibliotheek eindigde afgelopen maandag in mishandeling: op de trappen voor de bibliotheek bezorgde een 21-jarige student uit Zaandam een 32-jarige Delftenaar een hersenschudding. Eerder hadden in de bibliotheek portiers en omstanders al geprobeerd de ruzie te sussen. De Zaanse student had ook een kopstoot uitgedeeld. De Delftenaar bloedde hevig uit een gat in zijn hoofd.

Bij de receptie is de verbazing twee dagen later nog steeds groot. “In de zeven jaar dat ik hier werk is hier nog nooit zoiets gebeurd”, zegt een portier. Zijn collega vertelt dat de agressor ’s ochtends nog een heel vriendelijke indruk maakte, maar later duidelijk uit was op een conflict. “De ruzie ging om niets.”
Tafeltypen

Een keyboard op een tafel tekenen . en er vervolgens een stuk op de computer mee tikken. Dankzij een nieuw sensorsysteem, ontwikkeld door Zwitserse, Duitse, Franse, Italiaanse en Britse onderzoekers, behoort dat binnenkort tot de mogelijkheden. Het systeem verandert muren, tafelbladen of zelfs vloeren in een keyboard of een computermuis door er kleine, trillingsgevoelige, piëzo-elektrische sensoren op vast te plakken. De sensoren voelen de trillingen van bijvoorbeeld een hand die op een tafelblad drukt, en rekenen vervolgens door kruismetingen uit waar de trilling vandaan kwam. Het gevolg: typen door op het tafelblad te roffelen, of een tekening maken door met je vinger op de muur te tekenen. De techniek kan van pas komen op plaatsen waar niet genoeg plek is voor een volledige computer of waar hygiëne van belang is, zoals in ziekenhuizen. Een mooie naam heeft de vinding al wel: ‘Tai-Chi’, wat staat voor tangible acoustic interfaces for computer-human interaction.
Eivorm

De aardkorst neemt door de zwaartekracht van de maan een lichte eivorm aan. Student technische natuurwetenschappen Marc Kea wil deze vervorming binnenkort meten. Samen met technicus Henk Groenstege van Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) wil hij een optische meetmethode met lasers en camera’s ontwikkelen voor seismologisch onderzoek, die veel nauwkeuriger is dan de huidige mechanische technieken. Het tweetal won met dit plan vorige week de jubileumwedstrijd van het FOM. De prijs bestaat uit een half jaar personeelskosten voor de uitvoering, plus tienduizend euro voor materiaalkosten.

Kea kwam op het idee tijdens zijn stage in Genève bij het Cern, het Europese instituut dat fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Daar werkt hij mee aan een nieuwe deeltjesversneller. Om de apparatuur in deze versneller op nanometer precisie op zijn plaats te zetten, gebruiken ze daar nu al een systeem met lasers en camera’s.
Plaquette

De herdenkingsplaquette voor de gevallenen van de TU Delft tijdens de Tweede Wereldoorlog komt binnenkort in de aula te hangen. De plaquette hing in het hoofdgebouw, maar omdat dat is verkocht moest er een nieuwe plek komen. De plaquette is straks bij binnenkomst in de aula bijna niet te missen. Hij komt tegen de lift te hangen en hij valt nog eens extra op doordat de portiersloge verdwijnt.
Leerstoelen

Er komt een leerstoel internationaal ondernemerschap aan de TU Delft. Ook de TU’s van Eindhoven en Twente krijgen zo’n leerstoel. Dat heeft staatssecretaris van economische zaken Karien van Gennip aan de vooravond van de verkiezingen bekendgemaakt. Van Gennip stelt er de komende drie jaar 150 duizend euro per jaar voor beschikbaar. Eenzelfde bedrag komt van de Stichting Technische Wetenschappen. De instellingen dragen driehonderdduizend euro bij. De leerstoelen worden ingesteld in 3TU-verband. Er komt een gemeenschappelijk onderwijsprogramma. Studenten kunnen straks aan elk van de instellingen een minor volgen op het gebied van (internationaal) ondernemerschap.
Studievrienden

Meer dan een kwart van de Nederlanders houdt vrienden over aan de studietijd. Alleen zijn het lang niet altijd intieme vrienden. Dat staat in het decembernummer van Psychologie Magazine. Het blad deed een steekproef onder 424 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar. De respondenten zeiden dat ze op het werk de meeste vrienden hebben ontmoet (39 procent). De middelbare school staat op de tweede plaats (30 procent) en dan volgen de studievrienden en vrienden ‘via mijn partner’: beide 27 procent. De beste vrienden hebben meestal hetzelfde opleidingsniveau en ongeveer dezelfde leeftijd. Toch ontmoet men die niet bijzonder vaak tijdens de studie: werk, de buurt, ‘via via’ en de middelbare school leveren vaker diepe vriendschappen op.
Studentenpolitie

De Delftse politie kijkt met interesse naar Groningen, waar het politiecorps twee agenten in dienst heeft genomen die zich alleen maar met studentenzaken bezighouden. Onlangs werd bekend dat deze dienders zijn aangesteld. Kees Zandbergen van de Delftse politie denkt er voornamelijk door onderbezetting niet meteen aan het voorbeeld te volgen, maar als het experiment goed uitpakt, wil hij er nog wel eens over nadenken. “Want het is wel een categorie die aandacht verdient. Het is nagenoeg elke dag raak. Met fietsen jatten, laptops die uit niet afgesloten kamers verdwijnen en studenten die dronken over straat zwalken.” De Groningse agenten zijn er overigens niet alleen om rotzooi op te ruimen. Ze doen ook aan voorlichting over het voorkomen van fietsendiefstal en inbraak in studentenhuizen.
Paviljoens

Paviljoens in het Mekelpark. Vier teams van studenten en mensen uit het bedrijfsleven presenteren hun eerste ideeën daarvoor deze week tijdens de workshop ‘Visions of Lightness’. Organisator Andrew Borgart verwacht wilde plannen. De paviljoens, die de teams volgend jaar zelf bouwen, worden namelijk gemaakt van composieten. Met dit lichte, maar sterke materiaal kunnen vormen gemaakt worden, die met metaal en beton nooit zouden kunnen. Borgart wil dat de paviljoens na tentoonstelling in het Mekelpark komen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.